Geotermalne Toplotne Črpalke v praksi – primer podjetja Domel

 In Industrijski objekti, Obnovljivi vir energije, Obnovljivi viri, Okolju Prijazno, plitva geotermalna energija, Primer - Case study, Reference

Geotermalne toplotne črpalke in energetsko-hidravlični moduli, ki jih proizvajamo pri podjetju Menerga, kažejo izjemne prihranke energije in denarja v velikih stavbah. Na otipljive rezultate smo izjemno ponosni še posebej, ko na njih opozorijo prav naše stranke. To je storilo podjetje Domel, ki je vzor in inspiracija slovenskemu gospodarstvu.

Zaradi tega nam pohvala podjetja Domel iz Železnikov pomeni priznanje, da naši izdelki dosegajo odlične rezultate in da našim strankam pomagajo pri kontinuiranem znižanju ogljičnega odtisa na podlagi varčevanja energije za ogrevanje in hlajenje stavb.

domel-logo
geotermalne-toplotne-crpalke-menerga-celostna-resitev-rewatemp-hydrotemp-domel

V podjetju Domel so o implementaciji geotermalne toplotne črpalke, RewaTemp, in hidravličnega in energetskega modula, HydroTemp, zapisali naslednje:

Jeseni leta 2020 smo v naši tovarni v Železnikih, zagnali nov sistem ogrevanja in hlajenja Menerga: Hydrotemp in Rewatemp.

Na tej lokaciji imamo 2500 m2 proizvodnih, 1200 m2 skladiščnih prostorov in 1100 m2 pisarn. Na lokaciji imamo tudi preizkuševališče motorjev (150 kW). Sistem Menerga omogoča pasivno hlajenje s podtalnico in aktivno ogrevanje/hlajenje s toplotno črpalko voda/voda.

V zimskem času proizvodnje, skladiščne in pisarniške prostore ogrevamo. Poleti prostore ohlajamo, poleg tega tudi hladimo prostor preizkuševališča motorjev. V letošnjem letu je hlajenje potekalo večinoma pasivno.

Za hlajenje od maja do konca septembra smo potrošili 6,7 MWh električne energije. Pri ogrevanju s toplotno črpalko smo v zimskih mesecih potrošili cca. 75MWh električne energije.

V prejšnjih letih smo za ogrevanje objekta (brez novega prizidka 650 m2 pisarn) porabili okrog 230 MWh toplotne energije, oziroma pokurili smo 420 nm3 sekancev.

Tako je bil strošek električne energije potrebne za hlajenje in ogrevanje celotnega objekta to sezono (2020/21) cca. 20% nižji od sezonskega stroška za ogrevanje s starim sistemom.


Zapisal: Rok Pfajfar, vodja energetike, Domel

Video: Geotermalne tolotne črpalke iz prakse – študija primera Domel

Obseg 360°rešitve predstavljene v video-prispevku:

Energetika z veliko začetnico v Domel, Železniki

O energetiki v podjetju Domel, ki se zavzema za trajnostne inovativne rešitve, smo že pisali v naših blog prispevkih. Nazadnje smo izpostavili študijo primera na temo vzdrževanje klimatskih pogojev v merilnici in proizvodni hali podjetja Domel.

domel-logo
Menerga naprava_merilnica Domel_klimatizacija

TVOJ NASLEDNJI KORAK

Naročite se na…

Stopite z nami v…

Sledite nam na…

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search