Geovoltaika – prihranek elektrike na osnovi zemeljske toplote

 In Uncategorized

Kaj je »Geovoltaika«?

Geovoltaika, je proces pridobivanja energije iz zemlje. Presežke toplotne ali hladilne energije v stavbi s pomočjo hibridnega geotermalnega sistema pošiljamo preko vrtin (ali geosond) na od 70m do 100m globine, kjer jo skladiščimo za čas, ko jo potrebujemo.

Na tak način spremenimo zemljino pod stavbo v rezervoar toplotne ali hladilne energije. Poleti presežek toplote odložimo v prodec, ki je v tem sloju zemlje in tam energijo skladiščimo za jesen in zimo. S tem nato pozno v zimo brezplačno ogrevamo stavbo in nam zato ni potrebno porabiti drugega energenta (olje, plin). Stavbo lahko na tak način ogrevamo za toplotni diferencial 10°C  oz. na željeno temperaturo. Obratno se dogaja pozimi.

Predpogoj je, da stavba stoji na geotermalno ugodnem področju. Zemljina pod stavbo je neke vrste ekološka brezplačna »baterija«, ki sicer nekaj energije ves čas zgublja, toda velik del energije skladišči brezplačno in ekološko neoporečno – brez kemikalij ali surovin, ki so v baterijah (npr. svinčeni akumulator) – v prodcu.

celostne-resitve-plitve-geotermalne-energije-rewatemp-hydrotemp

Energijo skladiščimo preko hibridnega geotermalnega sistema Menerga Rewatemp + Hydrotemp, ki združuje geotermalno toplotno črpalko, geotermalni hladilni agregat ter energetski in hidravlični modul.

Hibridni geotermalni sistem Menerga Rewatemp + Hydrotemp združuje standardizirano geotermalno toplotno črpalko, geotermalni hladilni agregat in pripadajoč pravilno dimenzioniran standardni energetski in hidravlični modul. Oboje v eni medsebojno tehnološko sinhronizirani rešitvi, ki deluje zanesljivo in jo projektanti lahko uvrstijo brez tveganj, da bi kompromitirali zanesljivost strojnih instalacij.

Rewatemp-Toplotna-Crpalka-Hladilni-Agregat

Menerga Rewatemp

Rewatemp-Toplotna-Crpalka-Hladilni-Agregat

Menerga Rewatemp

Rewatemp-Toplotna-Crpalka-Hladilni-Agregat

Menerga Rewatemp

Rewatemp-Toplotna-Crpalka-Hladilni-Agregat

Menerga Rewatemp

Kakšna je prednost geovoltaike pred fotovoltaiko?

Zaradi naraščanja povpraševanja po obnovljivi energiji se je proizvodnja sončnih celic v zadnjih nekaj letih močno povečala. K temu so v preteklosti pripomogle tudi subvencije Eko Sklada in druge stimulacije.

Toda problem sončnih elektrarn in fotovoltaike je zdaj že dobro poznan prav vsem lastnikom fotovolatičnih panelov. Problem je, da nam je na tak način na voljo z največ energije prav takrat, ko jo najmanj potrebujemo: v času poletja!

In obratno. Najmanj energije pridobimo iz fotovoltaičnh panelov, takrat ko je največ potrebujemo: v času zime. Takrat je sončnih dni malo in količina toplote (W/m2) je minorna. Posledično je sončna elektrarna v zimskem času popolnoma nerentabilna.

 

Prava rešitev na  tem mestu je vir energije, ki je konstanten in na katerega je mogoče računati tako v času poletja, kakor tudi v času zime. V tem primeru je – v kolikor je zemljina pod stavbo na geotermalno ugodnem področju – smiselna izbira »geovoltaika«, ki relativno konstantno količino toplotne energije »pretaka« iz toplih mesecev na hladilne in obratno – hladilno energijo iz hladnih mesecev na toplejše. V obeh primerih  točno takrat, ko energijo zares potrebujemo.

Rewatemp_Toplotna črpalka in hladilni agregat v eni kombinirani napravi _Web

Geovoltaika v strojnih instalacijah

Primer sheme strojnih instalacij za geovoltaiko. Napravi Rewatemp in Hydrotemp se zbere enostavno in brez zapletov glede na količino potrebne hladilne in grelne moči.

Tako Rewatemp kakor tudi Hydrotemp se naročata po preprostem ključu potrebne toplotne in hladilne moči. Spodnji razredi potrebne moči definirajo kakšna kapaciteta toplotne moči za hlajenja in ogrevanje je potrebna:

 • Hlajenje (kW) / Ogrevanje (kW):
 • 30 / 40
 • 36 / 50
 • 50 / 65
 • 75 / 100
 • 90 / 120
 • 120 / 160
 • 160 / 200
 • 200 / 260
 • 230 / 300
 • 300 / 390
 • 400 / 510
 • 500 / 640

Naprave je mogoče dobiti opcijsko s »subcoolerjem« in prav tako z »desuperheaterjem«.

Hydrotemp_resitev-za-pripravo-hladilnih-in-grelnih-energentov

Menerga Hydrotemp

Rewatemp-Toplotna-Crpalka-Hladilni-Agregat

Menerga Hydrotemp

Menerga Hydrotemp

Rewatemp-Toplotna-Crpalka-Hladilni-Agregat

Menerga Hydrotemp

TVOJ NASLEDNJI KORAK

Naročite se na…

Stopite z nami v…

Sledite nam na…

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search