prezracevanje-javni-pokriti-bazeni-klimatizacija

Prezračevanje, klimatizacija in razvlaževanje bazenov

Prezračevanje in klimatizacija bazenov je od nekdaj “prva” disciplina podjetja Menerga. Gre za najzahtevnejši način klimatizacije in prezračevanja, saj je v bazsnekm prostoru hkrati potrebno poskrbeti za pravilno prezračevanje, ustrezno razvlaževanje in optimalno ogrevanje. Prav tako je potrebno pravilno načrtovati za ustrezen način vpihovanja zraka v prostor in poskrbeti še za kopico drugih majhnih bazenskih detajlov. Pod črto: klima v bazenskem prostoru je nezanemarljiva, saj od nje zavisi udobje kopalca.

Tehnika mora v ozadju brezhibno delovati ter nuditi človeku možnost brezbrižne relaksacije, hkrati pa optimirati stroške za obratovanje bazena na minimum. Tehnično je potrebno poskrbeti za inteligentno tehnologijo klimatizacije, ki ima dovolj močno kapaciteto razvlaževanja in visoko stopnjo vračanja energije. To je pomembno za nižanje obratovalnih stroškov, medtem ko se je lahko z razvlaževanjem mogoče učinkovito ogniti zarošenim steklom.

Bazenski klimati za javno ali zasebno uporabo

Menerga je izdelala različne tipe bazenskih klimatov prilagojene na velikost bazenskega prostora in njegove potrebe.

Za hišni bazen oz. zasebni bazen so primerne prezračevalne naprave:

ThermoCond_23

Za javne bazene, wellness / spa / hotelske bazene ustrezajo bazenski klimati:

klimatizacija in razvlazevanje bazenov - toplotna crpalka- ThermoCond 39 - menerga

Naprave ThermoCond so uspešno umeščene na vseh področjih bazenske klimatizacije: wellness, spa, vodni parki, športno-rekreacijski bazeni, hotelski bazeni, šolski bazeni, terapevtski in medicinski bazeni, prostori z whirlpooli in jacuzziji, večja javna kopališča, luksuzni zasebni bazeni oz. privatni bazeni,

Podrobno smo razdelali prezračevanje in klimatizacijo javnih bazenov tukaj. O klimatizaciji zasebnih bazenov pa si lahko preberete več tukaj.

zasebni-bazenski-klimat-prezracevanje-bazena-thermocond-1zasebni-bazenski-klimat-prezracevanje-bazena-thermocond-2

Zahtevni pogoji bazenskega prostora

Pri bazenski klimatizaciji velja biti pozoren na izmenjave zraka, saj se iz vode izloča tudi klorov oksid, ki lahko ob prekomernem izločanju škoduje dihalom ali jih celo trajno poškoduje. V zraku je prav tako veliko mikrodelcev, ki lahko hitro vodijo k razvoju plesni, če ni poskrbljeno za ustrezno regulacijo zraka in gradbeno fiziko bazenskega prostora. Zaradi tega je tukaj zanesljivost energetskega sistema še bistveno pomembnejša. Slednje rešuje klimatsko-prezračevalna naprava Menerga ThermoCond s protitočnim ploščnim rekuperatorjem, katerega učinek vračanja energije nad 95%.

bazenski-prostor-problemi-prezracevanja-razvlazevanja-klimatizacije

S kvalitetno prezračevalno napravo lahko v bazenskem prostoru preprečimo številne probleme. Na primer:

  • kapljanje kondenzata iz stropa – hladne kapljice padajo po kopalcih (nehigienično),
  • preveliko vsebnost klora v zraku – do slednjega pride pri hlapevanju bazenske vode,
  • zarošene šipe- zaradi (pre-)visoke vlage se nabira kondenzat na steklu.

Wellness, vodne atrakcije, saune, jacuzziji …

Pri bazenski klimatizaciji ne smemo pozabiti zudi tudi na wellness področja, saune, vodne atrakcije, jacuzzi-je, garderobe, sobe za počitek, restavracije, itd. Ti zahtevajo svojo rešitev, ki jo prav tako moramo obravnavati v kontekstu bazenskega prostora in zahtevajo svoj razmislek o klimatizaciji, prezračevanju, razvlaževanju, ogrevanju / hlajenju.

Swimming Pool Air Conditioning and Ventilation

Pridobivanje toplote iz odpadne vode

Vsem tipom bazenskih prostorov nudimo tudi možnosti pridobivanje toplote iz zavržene (odpadne) vode, kar viša energetsko učinkovitost in bistveno niža stroške energije.  Vsak bazenski kompleks ima zelo velike količine odpadne tople vode (iz bazena, whirlpoolov, jacuzzijev, tušev …). Vso to odpadno vodo speljemno skozi sistem AquaCond 44, ki topli vodi odvzame njeno toploto in jo šele zatem pelje v kanalizacijo. Vso to odveto toploto pa prenese na svežo vodo. S tem sistemom dobimo brezplčano (!) ogrevanje sveže vode in poskrbimo za bistveno manjše stroške za ogrevanje vode.

Slednje je primerno tudi za hotele, stanovanjske bloke, športne dvorane, kampe … oz. vsakič, ko je na voljo večja količina tople vode, katere energijo je smiselno uporabiti.

Primerne naprave: AquaCond

Več kot 30 let izkušenj na področju prezračevanja bazenov

Klimatizacija bazenov sodi med najzahtevnejše primere klimatizacije. Za podjetje Menerga bazenska klimatizacija predstavlja pionirsko disciplino. Na tej točki smo pred dobrimi 30 leti začeli in tukaj smo tudi danes vodilni na trgu in vodilni na področju inovacij.

Za eksperte v klimatizaciji predstavlja to kompleksno in tehnično zahtevno področje kratko malo velik izziv. Od prave vlažnosti in prijetne temperature do pogojev, v katerih se »da dihati« … Kakor hoja po vrvici optimizacija vseh parametrov zahteva izostren občutek in izkušnje iz prakse. Za takšne primere imamo pravi odgovor, saj smo uspešno izvedli že več kot 100 bazenskih objektov in poskrbeli za njihovo dobro klimo.

Naša posebna pristojnost: Najvišja stopnja vračanja toplotne energije, majhni stroški obratovanja, robustna konstrukcija naprav za delovanje v najtežjih pogojih.

Reference iz področja klimatizacije in prezračevanja javnih bazenov

Gradski bazen Pula

  V stavbi Mestnega bazena Pula sta vgrajeni napravi: Thermocond 39 Aquacond 44 Na povezavi prezračevanje bazena si lahko preberete več.      

page 1 of 2

Reference iz področja klimatizacije in prezračevanja zasebnih bazenov

Zaradi varovanja in spoštovanja do zasebnosti naših privatnih strank ne objavljamo referenc iz področja zasebnih bazenov. V zadnjih 25-ih letih podjetja Menerga smo poskrbeli za okoli 100 lukuznih pokritih bazenov naših prestižnih strank v celotni regiji Adriatic.

Stopite v stik z nami še danes!

Oddajte povpraševanje
Emergency Call

In case of urgent, feel free to ask questions.

Start typing and press Enter to search