Prezračevanje bazena

Klimatizacija bazena je lahko rešena tudi na energetsko varčen način.
prezracevanje-javni-pokriti-bazeni-klimatizacija

Prezračevanje, klimatizacija in razvlaževanje bazenov

Prezračevanje in klimatizacija bazenov je od nekdaj “prva” disciplina podjetja Menerga. Gre za najzahtevnejši način klimatizacije in prezračevanja, kjer je prostorsko udobje nezanemarljivo. Tehnika mora v ozadju brezhibno delovati ter nuditi človeku možnost brezbrižne relaksacije, hkrati pa optimirati stroške za obratovanje bazena na minimum. Tehnično je potrebno poskrbeti za inteligentno tehnologijo klimatizacije, ki ima dovolj močno kapaciteto razvlaževanja in visoko stopnjo vračanja energije. To je pomembno za strateško nižanje obratovalnih stroškov, medtem, ko se je lahko z razvlaževanjem mogoče učinkovito ogniti zarošenim steklom.

Pri bazenski klimatizaciji velja biti pozoren na izmenjave zraka, saj se iz vode izloča tudi klorov oksid, ki lahko ob prekomernem izločanju škoduje dihalom ali jih celo trajno poškoduje. V zraku je prav tako veliko mikrodelcev, ki lahko hitro vodijo k razvoju plesni, če ni poskrbljeno za ustrezno regulacijo zraka in gradbeno fiziko bazenskega prostora. Zaradi tega je tukaj zanesljivost energetskega sistema še bistveno pomembnejša. Slednje rešuje klimatsko-prezračevalna naprava Menerga ThermoCond s protitočnim ploščnim rekuperatorjem, katerega učinek vračanja energije nad 95%.

Pri bazenski klimatizaciji ne smemo pozabiti zudi tudi na wellness področja, saune, jacuzzi-je, garderobe, sobe za počitek, restavracije, itd. Ti zahtevajo svojo rešitev, ki jo prav tako moramo obravnavati v kontekstu bazenskega prostora.

Podrobno smo razdelali prezračevanje in klimatizacijo javnih bazenov tukaj. O klimatizaciji zasebnih bazenov pa si lahko preberete več tukaj.

Primerne naprave: ThermoCond 19 in ThermoCond 29 (zasebni bazeni) | ThermoCond 38 in ThermoCond 39 (javni bazeni)

Klimatizacija za različne tipe bazenskih prostorov/stavb

V ta sklop klimatizacije, prezračevanja in razvlaževanja sodijo:

  • wellness, spa, bazeni,
  • javni bazeni,
  • vodni parki,
  • športni bazeni,
  • hotelski bazeni,
  • šolski bazeni,
  • terapevtski bazeni,
  • kopališča,
  • zasebni bazeni oz. privatni bazeni,
  • whirlpooli in jacuzziji.
Swimming Pool Air Conditioning and Ventilation

Pridobivanje toplote iz odpadne vode

Vsem tipom bazenskih prostorov nudimo tudi možnosti pridobivanje toplote iz zavržene (odpadne) vode, kar viša energetsko učinkovitost in bistveno niža stroške energije.  Vsak bazenski kompleks ima zelo velike količine odpadne tople vode (iz bazena, whirlpoolov, jacuzzijev, tušev …). Vso to odpadno vodo speljemno skozi sistem AquaCond 44, ki topli vodi odvzame njeno toploto in jo šele zatem pelje v kanalizacijo. Vso to odveto toploto pa prenese na svežo vodo. S tem sistemom dobimo brezplčano (!) ogrevanje sveže vode in poskrbimo za bistveno manjše stroške za ogrevanje vode.

Slednje je primerno tudi za hotele, stanovanjske bloke, športne dvorane, kampe … oz. vsakič, ko je na voljo večja količina tople vode, katere energijo je smiselno uporabiti.

Primerne naprave: AquaCond

Več kot 30 let izkušenj na področju prezračevanja bazenov

Klimatizacija bazenov sodi med najzahtevnejše primere klimatizacije. Za podjetje Menerga bazenska klimatizacija predstavlja pionirsko disciplino. Na tej točki smo pred dobrimi 30 leti začeli in tukaj smo tudi danes vodilni na trgu in vodilni na področju inovacij.

Za eksperte v klimatizaciji predstavlja to kompleksno in tehnično zahtevno področje kratko malo velik izziv. Od prave vlažnosti in prijetne temperature do pogojev, v katerih se »da dihati« … Kakor hoja po vrvici optimizacija vseh parametrov zahteva izostren občutek in izkušnje iz prakse. Za takšne primere imamo pravi odgovor, saj smo uspešno izvedli že več kot 100 bazenskih objektov in poskrbeli za njihovo dobro klimo.

Naša posebna pristojnost: Najvišja stopnja vračanja toplotne energije, majhni stroški obratovanja, robustna konstrukcija naprav za delovanje v najtežjih pogojih.

Reference iz področja klimatizacije in prezračevanja javnih bazenov

Gradski bazen Pula

  V stavbi mestnega bazena Pula sta vgrajeni napravi: Thermocond 39 Aquacond 44 Na povezavi prezračevanje bazena si lahko preberete več.      

page 1 of 2

Reference iz področja klimatizacije in prezračevanja zasebnih bazenov

Zaradi varovanja in spoštovanja do zasebnosti naših privatnih strank ne objavljamo referenc iz področja zasebnih bazenov. V zadnjih 25-ih letih podjetja Menerga smo poskrbeli za okoli 100 lukuznih pokritih bazenov naših prestižnih strank v celotni regiji Adriatic.