Prezračevanje kuhinje: celostna rešitev
Prezračevanje kuhinje smo pri podjetju Menerga zasnovali kot celostno rešitev, ki sestoji iz večih elementov:
- priprave projektne naloge za kuhinjo v vaši stavbi,
- profesionalne prezračevalne naprave z visoko stopnjo energetske učinkovitosti,
- profesionalnega prezračevalnega stropa ali profesionalne kuhinjske nape,
- končne izmere pred izdelavo,
- montaže in zagona na objektu.
S pripravo te celostne rešitve prezračevanja kuhinje smo želeli strankam zagotoviti:
- vse komponente prezračevanja kuhinje od enega zanesljivega ponudnika,
- popolnoma uskaljenje komponentne rešitve: projektna naloga, prezračevalna naprava, napa/ strop, zračni kanali, odvajanje toplote,
- eno strokovno podjetje nosi odgovornost za celotno rešitev – to pomeni, da investitorju ni potrebno koordinitirati, usklajevati in nadzorovati več različnih pondunikov in izvajalcev.
- preizkušena rešitev, ki zanesljivo deluje v praksi.
Prezračevalna naprava Menerga Adsolair
Prezračevalni strop Südluft
Projektna naloga
Prezračevalna naprava za kuhinje: Menerga Adsolair
Za prezračevanje kuhinje je najprimernješa klimatsko-prezračevalna naprava Menerga Adsolair. Ta centralna klimatska naprava zagotovlja potrebno količino zraka in jo na osvnovi rekuperacije čim bolj učinkovito pripravi.
Napravo Adsolair odlikuje rekuperativno vračanje energije. Naprava vsebuje dvojni rekuperator in dodatno omogoča »adiabatsko« hlapilno hlajenje. Zaradi tega je njen energetski izkoristek 85%.
Naprava Menerga Adsolair poskrbi za to, da se iz kuhinjskega prostora:
- neprestano odvaja toplota,
- optimizira potrebna količina svežega zraka,
- vzdržuje optimalna temperatura zraka,
- konstantno odvaja kuhinjski smrad.
Profesionalni prezračevalni strop Südluft
Sinhroniziran sistem centralne klimatsko-prezračevalne naprave in prezračevalnega stropa s vam skoraj v celoti povrne toploto iz zavrženega zraka.
V ta namen k prezračevalni napravi vedno poskrbimo tudi za prezračevalni strop Südluft – priznanega nemškega proizvajalca. Ključne prednosti prezračevalnega stropa:
- učinkovitejše odsesavanje zraka,
- optimalnejše usmerjanje zračnega toka,
- višji nivo higiene v kuhinji (UV dezinfikacija),
- višja požarna varnost,
- modularna sestava stropa,
- preprosto vzdrževanje in čiščenje.
Prezračevalni strop Südluft je optimalen za restavracije, hotele, domove upokojencev in podobne prostore, kjer se pripravlja večje število obrokov dnevno.
Priprava projektne naloge za prezračevanje in klimatizacijo kuhinje
Poleg prezračevalne naprave je pomebno tudi projektiranje optimalne celostne rešitve, ki je prirejena točno na vaše kuhinjske potrebe.
Tukaj vam bomo strokovno pomagali z načrtovanjem učinkovite distribucije svežega zraka – načrtovali laminarni dovod, ter z učinkovitim izplakovanjem obremenjenega zraka zmanjšali potrebne količine izmenjav zraka tudi do 50%. Vse to ne da bi pri tem naredili kompromis pri ugodju v prostoru.
Z integriranim načrtovanjem centralnih klimatsko prezračevalnih naprav in prezračevalnih stropov je mogoče izkoristiti skoraj vso zavrženo toploto iz večjih kuhinj.
Odpadno toploto kuhinje je mogoče izkoristiti za brezplačno ogrevanje stavbe
Prezračevanje kuhinje zahteva tudi optimalno načrtovano odvajanje odpadne toplote in hlajenja. S pomočjo prezračevalne naprave Menerga Adsolair je mogoče odvečno toploto iz kuhinje ponovno uporabiti. S to odpadno toploto lahko v zimskem času namreč brezplačno ogrevamo restavracijo ali hotel v katerem se kuhinja nahaja. Z isto napravo lahko prihranite tudi pri ogrevanju jedilnice, avle, bara, predprostora …
Menerga Adsolair omogoča dvojni prihranek:
- prihranek na osnovi rekuperacije zraka skozi celo leto,
- prihranek na osnovi uporabe odpadne toplote za ogrevanje drugih prostorov stavbe v zimskem času.
VDI 2052: Smernice za klimatizacijo kuhinj
Smernice za klimatizacijo kuhinj – VDI 2052 – velja neobhodno upoštevati za vsako kuhinjo! V skladu s standardom je potrebno preprečiti širjenje vonja v kuhinji in v sosednjih prostorih – npr. v jedilnici – ter hitro in zanesljivo odstraniti z vonjem prepojeni zrak. Hkrati je potrebno kuhinjskemu osebju zagotoviti pogoje dela skladno s predpisanimi zahtevami – prijetno temperaturo in vlažnost zraka v prostoru ter ustrezno hitrost gibanja zraka pri prezračevanju.
Načrtovati je potrebno tudi kako v kuhinji s pomočjo prezračevanja preprečiti nastanek legionele.
V kuhinji je nujno zagotoviti redno čiščenje filtrov, ki se zaradi maščob v zraku hitreje umažejo kakor v drugih prostorih.