prezracevanje-knjiznice-klimatizacija

Prezračevanje in klimatizacija knjižnice

Klimatizacija in prezračevanje knjižnice zahteva kvalitetno prezračevane prostore. Pomembna je ustrezna klima in zadostna mera prezračevanja tako v bralnicah, kjer se bere, študira ali dela z računalnikom in zadržuje velika večina obiskovalcev, kakor tudi v bibliotekarskem delu knjižnice, kjer papir dobiva s časom svoj vonj, zaradi česar je potrebno dovoljkrat zamenjati prostorski zrak. Večje knjižnice imajo tudi posebne zahteve po čistih sobah oz. prostorih (t.i. “clean rooms”), kjer je potrebno natančno vzdrževat zahtevano temperaturo in vlago, da se izjemno stare arhivske knjige ustrezno neguje in s tem podaljša njihovo življenjsko dobo.

Za projekt Univerzitetne knjižnice v Splitu (HR) smo prejeli nagrado Evropske Komisije: EU GreenBuildingAward za najboljši energetski projekt leta 2009.

Primerne naprave: Adsolair 56/58 | Resolair 62/66 in Resolair 64/68Adconair 76 | RewaTemp | Frecolair 14 | Drysolair 11

Povzetek projekta: Univerzitetna knjižnica Split

Kompleks Univerzitetne knjižnice Split predstavlja odprt in fleksibilen prostor, ki spaja tradicionalne bariere med uporabniki knjižnice, knjižnico in bibliotekarji. Gre za urban, a humaniziran prostor, ki zagotavlja ustvarjalno vzdušje primerno za učenje, pisanje in kreiranje.

Knjižnica poleg bibliotekarskega dela zajema tudi knjigarno, papirnico, prodajno galerijo, razstavno dvorano, kavarno in restavracijo, multifunkcionalno dvorano, zbirni prostor za študente … Vsebuje tudi posebne skladiščne prostore s specifičnimi klimatskimi in mikroklimatskimi zahtevami za skladiščenje in konzervacijo posebnih publikacij in pisne kulturne dediščine.

Visokoučinkovita energetska rešitev

Zgradba predstavlja popolno integralno rešitev višjega razreda z najvišjo stopnjo optimiranja gradbene fizike.

V zgodnji fazi projekta smo začrtali enovit energetski koncept, ki je vključeval tudi tesno sodelovanje arhitekta in projektanta. Obseg energetskega koncepta:

  • prezračevanje in klimatizacija,
  • priprava hladilne energije,
  • priprava toplotne energije,
  • izkoriščanje alternativnih virov energije,
  • digitalna regulacija oz. avtomatizacija zgradbe,
  • centralni nadzorni sistem.

Rešitev je zasnovana z visoko stopnjo vračanja energije iz odpadnega zraka in optimizirana za uporabo indirektnega adiabatskega hlajenja. S pomočjo dvojne fasade racionalno izrabljamo tudi alternativno opcijo prostega hlajenja.

Vsi energetski procesi so med seboj sinhronizirani; tako da objekt deluje kot inteligentna organska celota, ki se odziva na zunanje pogoje ter prilagaja željam uporabnika. Zgradba neprestano varčuje, saj svoje procese racionalizira samodejno.

Rezultat

  • Prihranek pri porabi energije: 70.800 €/leto
  • Redukcija CO2: 149.600 kg/leto

Površina:
13.700 m2 (7 nadstropji)

Volumen:
40.000 m3

Št. delovnih mest v UKS:
450-500

Št. možnih uporabnikov UKS:
350-400

Količina dovodnega zraka:
227.000 m3/h

Povprečna izmenjava:
5,6 1/h

Specifična toplotna moč:
29,2 W/m2

Specifična hladilna moč:
78,0 W/m2

Električna moč:
49,1 W/m2

Reference iz področja klimatizacije in prezračevanja knjižnic

Stopite v stik z nami še danes!

Oddajte povpraševanje
Emergency Call

In case of urgent, feel free to ask questions.

Start typing and press Enter to search