Zasebni bazeni

 In Energetska učinkovitost, Klimatizacija, Klimatizacija bazenov, Klimatske naprave, Prezračevalne naprave, Prezračevanje, Razvlaževanje, Toplotna črpalka

Klimatizacija in prezračevanje zasebnih bazenov

Notranji bazen, wellnes

Bazenski prostori, mnogokrat imenovani tudi notranji bazeni predstavljajo velik izziv projektantom kakor tudi investitorjem in končnim uporabnikom. Poleg javnih bazenov je vedno več zasebnih bazenov, saj so ekonomsko vedno bolj dostopni.

Izziv ni v izgradnji bazena, ampak v izgradnji celovitega sistema notranjega bazena od predvidenega prostora do spremljajoče tehnike, ki je za nemoteno delovanje bazena in za ugodje bivanja potrebna.

Zasebni bazen je dandanes opremljen z bazensko školjko in vso ostalo potrebno bazensko tehniko od filtracije, dezinfekcije, ogrevanja bazenske vode in vodnih atrakcij (masaža, protitočno plavanje, …).

Klimatizacija in prezracevanje zasebnih bazenov_Privatni_bazen_Muensterland

 

Mnogokrat pa si zasebnik omisli svoj wellnes, v katerega si namesti masažni bazen.

Klimatizacija in prezracevanje zasebnih bazenov_masazni bazen

V obeh primerih je potrebno vzdrževati ugodne parametre za bivanje in za stavbo – gradbeno konstrukcijo. Poskrbeti je potrebno za klimatizacijo bazenskega prostora.

 

Izparevanje vode

Notranji bazen je prostor, ki za obratovanje potrebuje ogromno energije in je hkrati energetsko bogat. Zato je rabi energije potrebno posvetiti posebno pozornost. Energija je potrebna tako za pripravo bazenske vode, kakor tudi za ogrevanje in klimatizacijo prostora.

Energetsko odločilen element notranjega bazena je vodna površina bazena → To je mejni element, skozi katerega prihaja do prenosa toplote iz vode v zrak s procesom izparevanja.

Na količino izparele vode vpliva mnogo parametrov, med katerimi so pomembnejši:

  • velikost vodne površine
  • temperatura bazenske vode
  • temperatura okoliškega zraka
  • hitrost toka zraka nad vodno površino
  • razburkanost vodne površine

 

Klimatizacija in prezracevanje zasebnih bazenov_izparevanje vode

Izparevanje vode

Ko voda izpareva iz vodne površine, se povečuje relativna vlažnost bazenskega zraka vse do stanja nasičenja.

Nasičen zrak je soparen in pregret in je bivalno neugoden. Hkrati je takšen zrak pozimi »nevaren« za gradbeno konstrukcijo, saj v zraku vsebovana vlaga hitro kondenzira na hladnih površinah – posledica je pojav plesni. Energetsko pa je nasičen zrak zelo bogat.

Takšen zrak je potrebno posušiti – razvlažiti. Zato so v ta namen za zasebni bazen konstruirane sodobne klimatske naprave.

2014_ThermoCond_29jpg

Klimatska naprava omogoča, da se razvlaževanje (kondenzacija vodne pare iz zraka), namesto v gradbeni konstrukciji, izvaja v napravi. V njej je proces razvlaževanja kontroliran, sproščena energija pa je ustrezno izkoriščena – za ogrevanje bazenskega zraka ali bazenske vode.

 

Zasebni bazeni in klimatske naprave

Ker voda iz vodne površine stalno izpareva je potrebno stalno razvlaževanje. Proces je kontinuiran in klimatske naprave obratujejo neprestano, dokler je voda v bazenu. Zato je potreben poudarek na energetsko učinkovitost klimatskih naprav, saj se tukaj ogromno pridobi ali izgubi.

Menerga klimatska naprava družine ThermoCond 19/29 je multifunkcionalni kompaktni sistemi za klimatizacijo zasebnih bazenov.

ThermoCond naprave:

  • razvlažujejo,
  • ogrevajo in
  • prezračujejo bazenske prostore
  • ob tem je zrak vedno filtriran.

Kombinacija visoko učinkovitih komponent z natančno regulacijo in krmiljenjem vedno jamči varčne obratovalne režime pri najvišji stopnji ugodja.

 

Klimatska naprava Thermocond je lahko z ali brez integrirane toplotne črpalke. Integrirana toplotna črpalka poviša skupni toplotni učinek naprave in omogoča razvlaževanje zraka bazenskega prostora tudi v režimu delovanja z obtočnim zrakom.

Klimatizacija in prezracevanje zasebnih bazenov_ThermoCond_29 s toplotno crpalko

Klimatska naprava Thermocond 29 na kratko:

  • Razvlažuje, prezračuje in ogreva
  • Korozijsko odporen toplotni prenosnik (rekuperator) iz polipropilena
  • Integrirana toplotna črpalka
  • Energetsko varčni eC-Ventilatorji
  • Zvezno vodena loputa obtočnega zraka
  • Kompaktna zasnova naprave pomeni majhne prostorske zahteve
  • Različne možnosti položajev kanalskih priključkov
  • Integrirana krmilna in regulacijska oprema, kompatibilna z vsemi CNS sistemi

 

Zasebni bazen je sistem:

Za dobro počutje v zasebnem bazenu ni dovolj samo klimatska naprava. Pomemben je tudi sistem distribucije zraka v prostor. V prostoru ne sme biti visokih hitrosti gibanja zraka, še posebej ne na vodni površini, saj s tem postane izparevanje intenzivnejše. 

Klimatizacija in prezračevanje zasebnih bazenov_Distribucija-bazen-

Na najhladnejše dele gradbene konstrukcije, kot steklena okna in vrata, naj bo vedno natok suhega in toplega zraka, ki prepreči dovod vlažnega zraka na steklo in s tem zameglitev stekla. V gradbeno fizikalnem smislu pa je potrebno poskrbeti za primerno toplotno izolacijo in parno zaporo.

 

Povzetek:

Zasebni bazen z zasnovo in izgradnjo je poseben izziv. Poleg vgrajene tehnike so pomembne še:

  • design,
  • funkcionalnost,
  • uporabnost,
  • gradbena konstrukcija,
  • gradbena fizika,
  • obratovanje.

Pri zasnovi se ne sme pozabi na obratovalne stroške, saj je bazen v stalnem obratovanju skozi celo leto. Le-ti so lahko izredno visoki, še posebej če sistem ni zasnovan racionalno.

Visokokvalitetne in učinkovite klimatske naprave so pogoj za zadovoljstvo tako iz vidika ugodja bivanja kakor tudi iz vidika ekonomije, kar se izkaže v razmeroma kratkem času obratovanja predvsem pri vzdrževalnih stroških in stroških za pripravo energenta.

 


Photo credit: PortoBay Trade

Photo credit: Mer Montagne Vacances

VAS ZANIMA RAZVLAŽEVANJE ZRAKA V BAZENSKIH PROSTORIH?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search