Prezračevalna napa ali prezračevalni strop – prednosti in slabosti? Kaj svetuje strokovnjak?

 In Arhitektura, Energetska učinkovitost, Filtracija zraka, Klimatizacija, Komfortna klimatizacija, Kuhinja, Kuhinjski strop, Prezračevalne naprave, Prezračevanje, Učinkovita raba energije

Prezračevalna napa ali prezračevalni strop – prednosti in slabosti? Kaj svetuje strokovnjak?

 

Poleg ustreznega prezračevanja je potrebno v kuhinji poskrbeti tudi za odvajanje tehnološko umazanega zraka. Za slednje skrbijo profesionalne kuhinjske nape ali profesionalni prezračevalni stropovi. V spodnjem prispevku smo povzeli več informacij na temo optimalne rešitve odsesavanja oz. odvajanja zraka iz kuhinje.

O tem kakšne so prednosti in slabosti kuhinjske nape in prezračevalnega stropa nam je v intervjuju zaupal Bojan Gavez – strokovnjak za prezračevanje kuhinj pri podjetju Menerga.

 

Kakšna je razlika med kuhinjsko napo in prezračevalnim stropom v smislu instalacij?

Bojan-Gavez-menerga-1-prezracevanje-kuhinj

Bojan Gavez, Menerga

Gavez: Prezračevalni strop je v primerjavi z napo bolj »čista izvedba« instalacij prezračevanja v kuhinji. Zaradi tega, ker lahko celotno kuhinjo pokrijemo z enim samim zaključenim sistemom, ki deluje kot celota in zajema vse elemente.

Profesionalna kuhinjska napa je samo odvodni element, ki odvaja zrak iz kuhinje. Poleg kuhinjske nape je potrebno načrtovati tudi dovodne elemente zraka in razsvetljavo v kuhinji.

Medtem, ko je v prezračevalnem stropu to vse že integrirano. Z vidika tehnologije in arhitekture je vse rešeno z enim sistemskim modularnim izdelkom.

 

Kako je z vidika arhitekture prostora?

Gavez: Kuhinjske nape se vedno spuščajo nad termo bloki v kuhinji na višino ca. 2m-2,10m. To je zaradi tega, ker imajo vse nape t.i. zastojni volumen, ki mora sprejet vso to količino termike [oz. toplote, pare, dima], ki se ustvari nad termo blokom (štedilnikom).

S prezračevalnim stropom pridobimo na višini prostora. Dvignemo ga čim višje, kolikor nam to dopuščajo kanali in na tak način dobimo ravno, čisto in svetlo linijo v stropu – kar v osnovi bolj estetsko. Hkrati pa dobimo na razpolago dodatno višino. To je z vidika ugodja bivanja in z vidika razsvetljenosti nekaj neprimerljivega z napami – bistveno boljša rešitev.

 

Kako je z osvetljenostjo kuhinjskih delovnih površin? 

prezracevanje-kuhinje-profesionalni-prezracevalni-strop-Suedluft-2

Gavez: Porazdelitev osvetljenosti v kuhinji s prezračevalnim stropom je boljša kot pri napah. Prav zaradi tega, kar sem omenil. Nape posegajo v globino prostora, medtem ko je kuhinjski strop raven in ima le nekaj višinskih majhnih skokov (do 30 cm) tam, kjer so nameščeni filtri. Medtem, ko je vse ostalo ravno.

Iz vidika osvetljenosti delovnih površin je strop zelo zaželen zaradi boljših delovnih pogojev, ki jih zagotavlja. Nape nam vedno delajo »sive cone« in kuharjem mečejo sence po delovni površini v kuhinji. Čeprav je razsvetljava v napi in tudi zunaj nje, je neizogibno to, da napa meče sence po prostoru na delovne površine. Na kuhinjskem stropu tega ni. Majhna, a pomembna prednost za kuharje.

 

Kako je z učinkovitostjo sistemov? 

prezracevanje-kuhinje-profesionalni-prezracevalni-strop-Suedluft-1

Gavez: Pri profesionalnih prezračevalnih stropovih je boljša tudi razporeditev zraka in njegova distribucija. Zaradi tega, ker je površina stropa, kjer se zrak odjema večja kot pri napah, nam prezračevalni strop omogoča manjše hitrosti gibanja. To je pozitivno in prijetnejše. Zaradi tega pri manjši hitrosti odsesavanja lahko dosežemo bistveno boljši učinek.

Kuhinjske nape so vedno nad termičnim blokom. Nobena napa nikoli ne uspe zajet vse količine zraka, ki jo termični blok ustvarja. Vedno nekaj pobegne mimo. Ne glede na to koliko je napa pomaknjena ven od termičnega bloka. Del zraka vedno odide mimo in pri napah se to kaže kot slabost.

Pri kuhinjskem stropu je to rešeno. Če slučajno zraka iz termo bloka ne zajame filter nad njim, ga bo zagotovo zajel sosednji filtrski del. Na ta način zagotavljamo, da dejansko vso količino zraka odvedemo skozi prezračevalni strop. Pri napi pa ta količina zraka odhaja na sosednje površine… na posodo, na stene, na elemente  in potem masti te elemente in je z vidika higiene to slabše.

 

Kako je s požarno varnostjo? 

Gavez:  Požarna varnost je zagotovljena na visokem nivoju tako v kuhinjskih napah kakor tudi v kuhinjskem stropu. Pri obojem lahko imamo namreč nameščene kvalitetne UV žarnice, če se za to odloči lastnik. Tukaj sta oba sistema ekvivalentna in enako dobro dezinficirata maščobo, kar preprečuje možnost nastanka požara v kuhinji.

 

Kakšna je investicija? Stroškovna primerjava – cena profesionalne nape ali stropa? 

Gavez:  Če gledamo samo na strošek nakupa profesionalne nape v primerjavi s  kuhinjskem stropom je potrebno poskrbeti, da primerjamo ekvivalentno. Težko je obe rešitvi primerjati, saj gre enkrat za celostno sistemsko rešitev (strop), drugič pa zgolj za izdelek (napa).

Potrebno je upoštevati, da pri kuhinjskem stropu dobimo zraven v eni rešitvi vse dovodne elemente in vso dodatno razsvetljavo. Pri napi vse to ni všteto v njeno ceno. Zato je za primerjavo potrebno vso razsvetljavo v kuhinji in vse dovodne oz.  vpihovalne elemente, s katerimi dovajamo zrak v prostor potrebno prišteti. Šele takrat lahko ekvivalentno primerjamo ceno.

Generalno je kuhinjski strop dražji od kuhinjskih nap. Toda le za 10-15%! Ta razlika se hitro povrne v smislu kvalitetnih bivalnih in delovnih pogojev. Najpogosteje že boljši delovni pogoji gostincem pretehtajo to malo razliko v ceni.

Če pa v obzir vzamemo še učinkovitost prezračevanja potem je kuhinjski strop absolutni zmagovalec. Strop je bistveno bolj učinkovit, lažje ga je čistiti in enostavneje vzdrževati. Ko to vse skupaj povežeš, vidiš, da je prezračevalni strop v bistvu ugodnejši. In zaradi tega je vedno bolj popularen pri gostincih.

Dejstvo je, da se gostincem potem tudi ni potrebno ubadati s tremi različnimi dobavitelji, ampak lahko vse uredi z enim. Tudi to je močan faktor pri odločitvi, saj odpade koordinacija različnih izvajalcev za napo, dovodne elemente, prezračevalno napravo in razsvetljavo.

 

Kaj je potrebno vedeti o prezračevalnih elementih? 

Bojan-Gavez-menerga-2-prezracevanje-kuhinj

Bojan Gavez, Menerga

Gavez:  Prezračevalni elementi so dovodni elementi s pomočjo katerih se vpihuje zrak v kuhinjo. Prepoznavni so po svoji perforirani obliki.

Poskrbijo za laminaren tok zraka, kar pomeni, da ni nobenih velikih hitrosti vpihovanja in mešanja curkov zraka. S tem čim bolje pomagamo termiki, da se usmerja proti odvodnim elementom.

To je vsekakor možno narediti tudi pri napah, ampak potrebno je izjemno natančno izvest projekt. Potrebno je razumet, da je pri rešitvi kuhinjskega stropa, cel strop zaprt medtem, ko je pri napi potrebno še zraven dodatno predvidet gips strop, da se lahko zaprejo vse zgoraj vidne instalacije.

In tako smo spet pri ceni. Strošek za gips strop predstavlja dodaten strošek, ki pri kuhinjskem stropu odpade.

Če pogledamo s perspektive čiščenja. Plošče iz nerjavečega jekla lahko hitro in enostavno očistimo. Pri gips stropu pa je čiščenje skorajda nemogoče in ga je po nekaj letih potrebno zamenjat, kar ponovno predstavlja nek strošek. Če se upošteva vse to, se investicija povrne hitreje.

 

Kako je s priključeno prezračevalno napravo? 

Gavez:  zaradi stropa bistveno bolje deluje tudi prezračevalna naprava za kuhinje, ki jo že imate nameščeno ali tisto, ki nameravate kupiti. Lahko ste prepričani, da je z kuhinjskim stropom in primernimi količinami zraka bolje preprečeno širjenje neprijetnih vonjav v sosednje prostore kakor pri napi. Kot rečeno – pri napi se še vedno dogaja, da zrak pobegne in vonj po hrani se širi tudi v sosednjih prostorih.

 

prezracevanje_kuhinj_Adsolair_56_58

 

Kako bi se odločili, če bi sami prenavljali profesionalno kuhinjo? 

Gavez: Investicijski vložek v kuhinjski strop je višji, je pa to celovitejša rešitev, ki bo zagotovo imela bistveno daljšo življenjsko dobo, kot je življenjska doba vaših ostalih kuhinjskih aparatov (štedilnik, kuhinja).

Tudi z napami je mogoče naredit dobro rešitev, vendar je v projektnem delu zahtevana dosti večja natančnost in večja angažiranost strojnega projektanta in arhitekta. Medtem ko vam pri kuhinjskem stropu lahko ustrezni strojni inženir vse zagotovi sam.

Sam bi sledil času in se vsekakor odločil za kuhinjski strop.

?Zahtevajte ponudbo!?

Profesionalne kuhinjske nape ali profesionalni prezračevalni strop –  zakaj se gostinci odločajo?

Prezračevalni strop lahko lastnikom restavracij pomaga preprečiti tipične probleme v kuhinji:

  • Preprečevanje smrada v kuhinji in po lokalu,
  • Zviša higieno v restavraciji s pomočjo UV žarnice za preprečevanje salmonele v kuhinji,
  • Zviša požarno varnost v kuhinji (v napi se nabirajo maščobe, medtem ko težje v prezračevalnem stropu).

Zaradi tega opažamo jasen trend, da se gostinci vedno bolj nagibajo v smeri prezračevalnega stropa.  To dokazujejo tudi naše zadnje reference kuhinj, kamor štejemo restavracije, hotele in domove za starejše: Dom Sv. Katarine (Mengeš), Dom upokojencev Ptuj (Ptuj), Vrtec Poljčane (Poljčane). Gostišče Pirat (Piran), Dvorac Principovac (Ilovik), Hotel Aurora (Mali Lošinj), Hotel Vespera (Mali Lošinj), Hotel Park (Varaždin), Hotel Premier Aqua Vrdnik, Hotel Fruške Terme (Fruška Gora).

Če se tudi vi zanimate za prezračevanje kuhinje se obrnite na našega strokovnjaka in z veseljem vam bomo pomagali.

?Zahtevajte ponudbo!?

Gosti so vedno bolj zahtevni – smrad v gostilni je težava

Prehajamo iz dobe, ko je bila okusna hrana dovolj. Prehajamo v dobo, ko k dobri izkušnji gosta doprinaša vsak še najmanjši detajl v restavracij. Od urejenih sanitarij, do estetsko oblikovanega jedilnika, modernih krožnikov, vtičnic za polnjenje mobilnih telefonov.

Iz izkušenj vemo, da se neradi odločamo za gostilne, kjer preveč intenziven vonj iz kuhinje uhaja v jedilni prostor. Po navadi ljudje »širjenje vonjav« preprosto dojemamo kot smrad. To je še posebej moteče v primerih, ko naročimo drugačno hrano od tiste po kateri zaudarja iz kuhinje.

Gostje, ki postajajo vedno zahtevnejši tako pri kakovosti hrane kakor tudi pri celotni izkušnji v restavracij, še posebej negativno dojemajo neprijetne vonjave, ki jim nekoliko pokvarijo izkušnjo v restavraciji – pa naj gre za prestižno restavracijo ali klasično restavracijo, kamor gostje zaidejo na dnevno malico.

Vonj je čutilo, ki močno vpliva na dojemanje okusa hrane. Zato gostincem in hotelirjem priporočamo, da si v svojem lokalu prizadevajo za svež zrak in kakovostne pogoje za svoje goste.

POTREBUJETE UČINKOVITO PREZRAČEVANJE V PROFESIONALNIH KUHINJAH?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem in našli bomo ustrezno rešitev primerno za vašo kuhinjo.

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search