Želite podaljšati življenjsko dobo napravi Menerga starejši od 15 let z minimalnim vložkom? Prijavite na razpis EKO SKLAD-a!

 In Arhitektura, Energetska učinkovitost, Hlajenje, Klimatizacija, Okolju Prijazno, Učinkovita raba energije

Želite podaljšati življenjsko dobo napravi Menerga starejši od 15 let z minimalnim vložkom? Prijavite se na razpis EKO SKLAD-a!

Vse stranke, ki jih zanima predelava obstoječih klimatskih naprav Menerga, je mogoče pridobit 20% nepovratnih sredstev, ki jih razpisuje EKO SKLAD. Javni poziv 51FS-PO18, ki ga je EKO SKLAD vzpodbuja številne ukrepe, ki vzpodbujajo energetsko učinkovitost.

Za lastnike obstoječih Menerga naprav bo najzanimivejši prav ukrep, ki subvencionira vgradnjo energijsko učinkovitih elektromotorjev in/ali vgradnjo frekvenčnih pretvornikov.

 

Razpis za ta ukrep navaja:

»Pravica do spodbude se dodeli za zamenjavo starih neučinkovitih elektromotorjev z novimi energijsko učinkovitimi elektromotorji in/ali za vgradnjo frekvenčnih pretvornikov pri obstoječih elektromotornih sistemih, kot so npr. črpalke, ventilatorji, zračni kompresorji, transportni sistemi, hladilni kompresorji, zamrzovalna tehnika.«

 

To vam omogoča, da stare radialne ventilatorje s spiralnim ohišjem in jermenskim pogonom v celoti zamenjate z novimi prosto tekočimi ventilatorji z EC motorjem (elektronska komutacija).

Gre za ventilatorsko tehniko, ki je bistveno bolj energetsko varčna ter za svoje delovanje porabi še manj elektrike. Prihranek pri ventilatorjih z EC motorjem se giblje okoli 20% električne energije.

S prijavo na razpis je mogoče izkoristiti priložnost in obnoviti napravo po subvencionirani ceni. Na tak način je mogoče podaljšati življenjsko dobo stavbe in si zagarantirati nemoteno delovanje za naslednjih nekaj let.

 

EKO SKLAD logotip

 

 

 

Kateri so upravičeni stroški naložbe?

V tem ukrepu so upravičeni stroški naložbe:

 • odstranitev elektromotorjev, ki se zamenjujejo;
 • nakup in vgradnjo novih elektromotorjev;
 • nakup in vgradnjo frekvenčnih pretvornikov, regulatorjev ter krmilnikov na obstoječe elektromotorne naprave/pogone;
 • nakup in vgradnjo novih črpalk, ventilatorjev in kompresorjev, če so potrebni zamenjave;
 • nakup in vgradnjo pripadajočih inštalacij za potrebe vgradnje sistema.

 

Kaj je potrebno priložiti k razpisni vlogi?

Razpis EKO SKLADA je preprost, kar ga dela zanimivega za številne prijavitelje. Prijavitelj pa mora k vlogi priložiti le naslednje dokumente:

 • predračun izvajalca za nakup in vgradnjo elektromotorjev in/ali nakup in vgradnjo frekvenčnih pretvornikov, ki mora vključevati navedbo tipa in oznake ter energijskega razreda elektromotorja, vključno s popisom del, ki so predmet naložbe;
 • energetski pregled elektromotornih sistemov ali predinvesticijska študija;
 • dokazila o ustreznosti naprav glede na predpise, ki veljajo za elektromotorje oziroma naprave, ki so predmet finančne pomoči: podatkovni list z navedenimi podatki, določenimi s predpisi okoljsko primerne zasnove proizvodov, povezanih z energijo ali druge priloge, ki izkazujejo ustreznost naprave;
 • fotografije obstoječih elektromotorjev, ki so predmet menjave.

 

Kaj je potrebno vključiti v zaključno poročilo?

Tudi  zaključna dokumentacija je enostavna za pripravo in oddajo. Prijavitelju je potrebno posredovati le:

 • računi izvajalcev naložbe s popisom izvedenih del, gradbenih proizvodov ali naprav in opreme za celoten obseg naložbe;
 • dokazilo o plačilu računov iz prejšnje alineje;
 • fotografije novih elektromotorjev vključno z napravo, kjer je bil elektromotor zamenjan in fotografije frekvenčnih pretvornikov, če so bili ti predmet naložbe.

Kaj je smiselno pri sanaciji naprave še dodatno narediti?

Poleg zamenjave ventilatorjev na energetsko učinkoviti električni pogon je smiselno tudi:

 • posodobiti avtomatizacijo naprave, kar vključuje nadgradnjo krmilnikov in regulacije naprave ter opcionalno tudi dobavo nove elektro omarice,
 • posodabljanje senzorjev v napravi,
 • menjava motornih pogonov na žaluzijah oz. loputah za regulacijo zračnih tokov.

 

Primera kako predelujemo starejše naprave Menerga z novejšo tehniko in ji pri tem podaljšamo življenjski cikel skoraj za 2 kratno dobo je na voljo tukaj: https://www.menerga.si/blog/2016/10/11/predelava-in-nadgradnja-klima-naprav-menerga/

JAVNI POZIV EKO SKLADA

Prenesite Javni poziv z razpisno dokumentacijo, ki je na voljo tukaj.

https://www.ekosklad.si/cms/tinymce/upload/51FS-PO18/51FS-PO18.zip

 

Več informacij na spletni strani Eko sklada:

https://www.ekosklad.si/pravne-osebe/javne-objave/prikazi/publicationID=33

 

VAS ZANIMA IZRABA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search