Prenosna klimatska naprava Sony Reon Pocket

 In Energetska učinkovitost, Hlajenje, Klimatizacija, Klimatske naprave

Prenosna klimatska naprava Sony Reon Pocket, ki vas bo rešila pred poletno vročino

Trenutno smo v vročih poletnih dneh in to običajno pomeni premikanje iz enega klimatiziranega prostora v drugega. Kaj pa, če se nam ne bi bilo treba prikloniti žarkom žgočega opoldanskega sonca? Sony predstavlja Reon Pocket, prenosno klimatsko napravo, ki jo lahko diskretno nosite na hrbtu. 

Temperature in vremenski vzorci v teh dneh močno razlikujejo kot pred leti. Pogosteje so vroči dnevi še bolj vroči, včasih pa lahko tudi hladni dnevi postanejo neznosni. Vročina še ne predstavlja takšnih težav, če ostanete v zaprtih prostorih, a ko stopite ven, ste večinoma izpostavljeni hudi vročini. Takšna hladilna naprava, kot je Reon Rocket, bi bila v teh dneh zelo dobrodošel pripomoček za hlajenje.

 

Kaj je Reon Pocket?

Gre za majhno »žepno« hladilno napravo, ki jo lahko nosite kot prenosno klimatsko napravo ali prenosni grelnik. Naprava vas lahko v vročih dnevih hladi; pozimi, v hladnih dnevih, pa greje. Naprava je mehka in tanka, tako da jo lahko oblečete pod katerim koli oblačilom.

Prenosna klimatska naprava

 

Kako se naprava Reon Pocket namesti in kako deluje?

Napravo položite na dnu vratu, v žep podmajice, posebej oblikovane za Reon Pocket, ki poskrbi, da je naprava nameščena pravilno in varno.

Nato se povežete z aplikacijo (iOS ali Android), pritisnete na gumb in vklopite: takojšnje hlajenje ali ogrevanje. Še dobro, da vas lahko v vročih dneh ohladi, ker boste verjetno morali izravnati to dodatno plast oblačil. Sony pravi, da vas naprava lahko ohladi za 13 °C ali vas ogreva za 8 °C.

 

 

Reon Pocket uporablja termoelektrično hlajenje; deluje s pomočjo “Peltierjevega učinka”, ki vključuje uporabo majhnega električnega toka, ki lahko absorbira ali odda toploto.

Prenosna klimatska naprava_1

 

Tehnologije in materiali so danes postali tako napredni, da lahko s pritiskom na gumb pametnega telefona, vplivate na fiziološka stanja našega telesa. Reon Pocket porabi majhno količino energije, ki jo je mogoče uporabljati v daljšem časovnem obdobju. Po samo 2 urah polnjenja je že pripravljen za uporabo in bi moral z enim polnjenjem preko USB-ja, delovati 24 ur.

Reon Pocket je Bluetooth naprava približno v velikosti denarnice za kartice, tehta pa le 85g.

 

Prenosna klimatska naprava_2

 

 

Prednosti

  • ohladitev v vročih dneh za do -13 °C
  • ogrevanje telesa za do +8 °C
  • ugodna cena – med 105 in 157 EUR
  • naprava je lahka in mehka, majhna in skorja nevidna pod oblačili
  • dolga uporaba, do 24 ur, po samo 2 urah polnjenja

 

Slabosti

  • Naprava naj bi bila v prodaji komaj marca 2020. Na žalost ta datum pomeni, da vas Reon Rocket ne bo rešil pred letošnjo poletno vročico;
  • Na voljo samo na Japonskem;
  • Potrebno je nositi dodatno majico pod oblačili.

 

Zanimivosti

Projekt je dosegel svoj cilj množičnega financiranja (579,615.01 EUR) v le enem tednu in je že razprodan za prednaročnike. Lahko ga podprete tukaj.


Reon Pocket ni mogoče oprati z oblačili in ni nepremočljiv. Prav tako je pomemben podatek tudi ta, da če ste pomislili, da bi si na telo namestili več žepnih klimatskih naprav, to ni mogoče, saj je na pametni telefon možno priključiti le eno napravo.


prenosna klimatska naprava majica


Sony namerava lansirati Reon Pocket v času poletnih olimpijskih iger (24. julij – 9. avgust 2020), ki bodo potekale v Tokiu.


Sony ni prvo podjetje, ki je poskušalo izdelati osebni termostat. Embr Wave je bila prva nosljiva naprava za ogrevanje in hlajenje, v obliki ure, ki tudi deluje preko mobilne aplikacije. Obstajajo tudi drugi številni ogrevani oblačilni predmeti, namenjeni uporabi med smučanjem ali deskanjem na snegu. Prednost naprave Reon Pocket je njegova velikost, ki omogoča, da se popolnoma prilega pod poslovnimi oblačili.

embr-wave-1-


 

Princip delovanja Peltierjevega elementa

 

Pri tem poskusu povežemo dva vodnika iz različnih kovin in ju priključimo tako, da dobimo dve kontaktni mesti. Nato ju priključimo na enosmerni vir napetosti, ki požene v sklenjenem krogu električni tok. Opazimo lahko, da se eno kontaktno mesto segreva, drugo pa se ohlaja. Če spremenimo smer električnega toka v tokokrogu, se obrne tudi smer pretoka toplote. Ta pojav je že leta 1834 odkril Charles Athanase Peltier in se po njem tudi imenuje.

 

Ker je izkoristek Peltierjevega elementa nižji, kot ga lahko dosežemo pri modernih hladilnih sistemih s kompresorji, se zelo redko uporablja v praksi. Kljub temu ima nekatere prednosti v primerjavi s klasičnimi hladilnimi sistemi: nima gibljivih delov in s tem povezanih problemov z vibracijami in hrupom, deluje pri nizki napajalni napetosti in možno je zelo natančno vzdrževati oziroma regulirati temperaturo.

 

Če Peltierjev element priključimo na vir električne napetosti, nastane na kontaktnih mestih električno polje. Zaradi tega prehajajo elektroni iz nižjega na višji energijski nivo. Energijo za prehod dobijo iz okolice, kar povzroči ohlajanje stičnega mesta in s tem okoliškega medija. Na drugi strani se odvija ravno obraten proces. Elektroni oddajajo energijo, ki se sprošča v obliki toplote v okolico.

 

Vas prenosna klimatska naprava ne bi ohladila dovolj? V kolikor potrebujete klimatizacijo, hlajenje ali prezračevanje za večje zgradbe, vam Menerga ponuja širok spekter naprav, sistemov in energetskih rešitev.

 

Viri:

Sony First Flight

Embr Wave

LRTME – Univerza v Ljubljani (Peltierjev element)

 

VAS ZANIMA VEČ O KLIMATIZACIJI IN PREZRAČEVANJU VELIKIH STAVB?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search