Nagrada Slovensko-nemške gospodarske zbornice za energetsko učinkovitost v Sloveniji Menergi za projekt nizkoenergetskega vrtca Kamnitnik!

 In Dogodek, Energetska učinkovitost, Klimatizacija, Obnovljivi vir energije, Obnovljivi viri, plitva geotermalna energija, Prezračevanje, Priprava energenta, Učinkovita raba energije

Podjetje Menerga je 21. aprila v okviru spletnega dogodka ‘Priznanja za energetsko učinkovitost v Sloveniji’ prejelo nagrado Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK Slovenija) za svoj projekt nizkoenergetskega vrtca Kamnitnik (Škofja Loka).
Na primeru danega projekta, ki uspešno
povezuje nemško in slovensko znanje ter učinkovite in celostno zasnovane energetske rešitve, je na
Menerginem webinarju dan kasneje – na Dan Zemlje – strokovnjak Bojan Gavez prikazal, kako ‘zapreti’ prepad med teorijo in prakso – od energetskega koncepta do končne izvedbe. Med drugim je predstavil tudi rešitve izrabe plitve geotermalne energije za ‘brezplačno’ ogrevanje in hlajenje ter rešitve prezračevanja in klimatizacije, kot tudi energetski ‘jing-jang’ in hranjenje energije poleti/pozimi (LINK na blog o tem webinarju).

Na spletnem dogodku z naslovom ‘Priznanja za energetsko učinkovitost v Sloveniji’ je Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija)  podelila priznanja šestim slovensko-nemškim projektom s področja učinkovite rabe energije v stavbah. Med finalisti je strokovna žirija izbrala torej podjetje Menerga s projektom nizkoenergetski vrtec Kamnitnik.
Projekt odlikuje usmerjenost v učinkovito in 100% izkoriščanje obnovljivih virov energije (OVE) tako za ogrevanje kot za hlajenje, še posebno plitke geotermije. Ta ima v Sloveniji velik, a neizkoriščen potencial, zato je projektna rešitev uspešen prikaz izrabe te oblike energije v praksi, je v svoji utemeljitvi navedla strokovna žirija.
Projekt obenem vključuje trajnostno zasnovano rešitev za hlajenje prostorov, pri čemer je v maksimalni meri izkoriščena pasivna energija za hlajenje, ter rešitve prezračevanja in ogrevanja sanitarne tople vode.

prva-nagrada-za-energetsko-ucinkovitost-slovensko-nemska-gospodarska-zbornica-menerga

Kratka je tudi vračilna doba omenjene investicije. Tako se večji del investicije v tovrstno inovativnotehnologijo povrne preko prihrankov energije v treh do štirih letih. Kot je še v svoji obrazložitvi navedla žirija, projekt uspešno povezuje nemško in slovensko znanje ter učinkovite in celostno zasnovane energetske rešitve. Pomemben vidik je po navedbah komisije tudi zagotavljanje kakovostnih in zdravih bivalnih pogojev, ki jih zasnova sistema podjetja Menerga omogoča. Navsezadnje pa gre v primeru vrtca za javno stavbo, kar je ključno z vidika doseganja nacionalnih energetsko-podnebnih ciljev.

»Za nas je ta projekt dokaz, da imamo na voljo vso potrebno tehnologijo, znanje in izkušnje za izrabo obnovljivih virov za optimizacijo stavb,« je ob podelitvi priznanja izpostavil Tadej Muršič, vodja marketinga v Menergi. »Nimamo več izgovorov za energetsko učinkovito gradnjo. Znanje in tehnologija sta na voljo. Potrebujemo le doslednost stroke, odgovornost podjetij pri implementaciji in odgovornost investitorjev,« je povedal.

menerga-ahk-nagrada-energetsko-ucinkovit-projekt

Eden od pomembnejših kriterijev pri izboru je bil vidik energetske učinkovitosti in njihovih rešitev, je dejal član strokovne žirije mag. Jure Čižman s Centra za energetsko učinkovitost Instituta ‘Jožef Stefan’ (IJS CEU). Pri ocenjevanju je žirija obenem upoštevala tudi vidik izkoriščanja obnovljivih virov energije, predvsem lokalnih, kompleksnost projekta, pa tudi vidik samooskrbnosti ter vidik povezovanja slovenskega in nemškega znanja, je pojasnil.

Žirijo so sestavljali:

  • mag. Jure Čižman s Centra za energetsko učinkovitost Instituta ‘Jožef Stefan’ (IJS CEU)
  • Ana Struna Bregar (CER – partnerstvo za trajnostno gospodarstvo Slovenije),
  • Borut Hočevar (Časnik Finance),
  • dr. Franc Žlahtič, (Svet za energetiko pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti – SE SAZU)
  • Alenka Lena Klopčič (Montel Energetika.NET).
menerga-ahk-nagrada-energetsko-ucinkovit-projekt-zirija

Vas zanima več o nizkoenergijskem Vrtcu Kamnitnik?

Za vse tiste, ki bi želeli izvedeti več o zmagovalnem projektu vas lahko obrnemo na dva prispevka:

TVOJ NASLEDNJI KORAK

Naročite se na…

Stopite z nami v…

Sledite nam na…

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search