Kako načrtovati notranji bazen, da ne pride do dragih napak?

 In Bazenska klimatizacija, Bazenski klimat, Prezračevalne naprave, Prezračevanje, Razvlaževanje

Bi radi imeli možnost sproščujočega namakanja v bazenu 365 dni na leto? Ste si od nekdaj želeli oazo miru v svoji hiši? Kako si tudi ne bi, notranji bazen je izjemno mamljiv dodatek k vašemu domu.

A preden se boste v njem lahko sprostili, vas čaka zahteven projekt, katerega optimalna izvedba zahteva kar nekaj načrtovanja. Poskrbeti ni treba le za stil in notranji dizajn, ampak tudi za manj vidno tehnično plat, ki lahko povzroči cel kup nevšečnosti, če ni pravilno načrtovana in izvedena.

Da bi se izognili takšnim neprijetnostim in že od samega začetka maksimalno uživali v svojem bazenu, smo za vas pripravili seznam najpomembnejših stvari na katere morate biti pozorni pri načrtovanju in izdelavi notranjega bazena.

Pripravljeni? Pojdimo korak za korakom do vašega bazena!

Načrtovanje prezračevanja

V bazenskem prostoru morate hkrati poskrbeti za

  • pravilno prezračevanje
  • ustrezno razvlaževanje
  • optimalno ogrevanje
  • primeren način vpihovanja zraka in še kaj. 

Zaradi tega je bazenska klimatizacija en izmed najzahtevnejših tipov klimatizacije. Brez premišljenega načrtovanja se lahko hitro zgodi, da bo prostor neudoben in stroški obratovanja bazena previsoki, kar vodi do drage energetske sanacije. 

 

Kaj storiti, da do tega ne pride?

Poskrbeti morate za optimalno vlažnost zraka bazenskega prostora, ki se giblje med 40 in 60 %. To lahko dosežete z izmenjavo vlažnega bazenskega zraka z bolj suhim zunanjim zrakom ali z razvlaževanjem bazenskega zraka s pomočjo toplotne črpalke. V obeh primerih se v ta namen uporablja prezračevalno-klimatska naprava, ki transportira ustrezen zrak v bazenski prostor in odvaja vlažen zrak iz bazenskega prostora.

Ob premikanju zraka v bazenskem prostoru je potrebno biti pozoren, da se ne razvlaževanje ne dogaja neposredno nad gladino vode, saj to pospeši izhlapevanje vode in izgubo energije. Premikanje zraka je potrebno enakomerno razporediti po bazenskem prostoru, najbolje pa ob stenah in steklenih površinah.

Optimalna temperatura bazenskega prostora naj bi bila nekje 28 in 34 °C. Temperatura vode naj bi bila 1 ali 2 °C nižja od temperature zraka, saj tudi tako nadzorujete izhlapevanje in vlažnost zraka. A če vodo v bazenu segrejete tja do 28 ali 30 °C, segrevanje zraka do primerne temperature ni vedno praktično in je lahko neudobno za kopalca. Zato je zmogljiv prezračevalni sistem in razvlaževalni sistem še toliko pomembnejši.

 

Če je prezračevanje slabo načrtovano in ni dovolj zmogljivo, se pojavijo neprijetne posledice:

  • Zarošena okna in steklene površine, na katerih se začnejo nabirati kapljice kondenzata.
  • Zatohel in vlažen zrak, ki zaudarja po kloru.
  • Prekomerna koncentracija klorovega oksida v zraku, ki lahko škoduje dihalom in počutju.
  • Kapljanje kondenzata s stropa.
  • Visoki stroški obratovanja bazena.
notranji bazen prezracevanje razvlazevanje Menerga

Slabo načrtovanje ali slaba izvedba se pokažeta šele v praksi, ko začnete notranji bazen uporabljati. Zato priporočamo, da že pred gradnjo bazena z vašim projektantom preverite in zagotovite, da bo vaš prezračevalni sistem zagotavljal:

  • Zadostno število izmenjav celotne količine zraka v bazenskem prostoru. To pomeni, da je zrak v prostoru vedno svež, ne smrdi po kloru ali drugih spojinah in ne postane prevlažen.
  • Udobno temperaturo zraka in vode. Kot smo omenili, morata biti temperaturi ustrezno soodvisni. Od obeh temperatur je odvisna tudi količine vlage v bazenskem prostoru, saj voda neprestano izhlapeva iz celotne bazenske površine.
  • Ustrezno količino vlage v zraku. Vlaga v zraku vpliva na počutje kopalcev, saj je kopanje v prevlažnem prostoru neudobno. Preveč vlage pa povzroča tudi že omenjene težave s kondenzom in “težje” bivalne pogoje.
  • Nizke stroške obratovanja bazena – torej prezračevanja, razvlaževanja in ogrevanja bazena oz. bazenskega prostora. Majhna poraba energije ne vpliva pozitivno zgolj na stroške, ampak tudi na okolje. 

Če želite izvedeti več o prezračevanju bazenskega prostora, si oglejte naši napravi ThermoCond 19 in ThermoCond 29, kjer so pojasnjene nekatere pomembne podrobnosti, ki so še posebej zanimive za vašega projektanta.

Notranji bazen - Menerga - ThermoCond 19

Načrtovanje bazenskega prostora

Zaradi specifičnosti in vlažnosti bazenskega prostora, je potrebno poskrbeti, da je obdan z zidaki, ki bodo vlago zadržali v prostoru in poskrbeli, da se ne začne pojavljati plesen. 

Pogosto se v ta namen v steno namesti plastična parna zapora, ki prepreči, da bi se vlaga prebila kam, kamor ne želimo – še posebej ne skozi steno do zunanje površine. Nekateri gradbeniki uporabljajo vodoodporne materiale, ki jih najdemo v večini kopalnic, drugi priporočajo materiale, ki so načeloma namenjeni zaščiti fasade stavb, kot je Dryvit ali pa cementne plošče, ki so odporne proti vlagi, kot je Wonderboard. 

Vsak način ima svoje prednosti, zato se najprej posvetujte s svojim gradbenim mojstrom ter se nato odločite, katera izbira je najprimernejša za vaš notranji bazen oz. bazenski prostor.

Ob tem je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno toplotno izolacijo zunanjih zidov, da se preprečijo prevelike izgube toplote. Bazenski prostor je v primerjavi z ostalimi bivalnimi prostori konstantno na višji temperaturi in tukaj se lahko izgubi ogromno energije, kar vpliva na obratovalne stroške. Običajno si želimo tudi takšno zasteklitev, ki se lahko odpira, da lahko poleti naš bazen pretvorimo v “skoraj zunanji bazen”. A steklo pomeni slabšo toplotno izolacijo in s tem višje stroške. Na steklu tudi hitreje pride do kondenzacije. Možna rešitev je dovod zraka preko talnih linijskih difuzorjev, ki pihajo direktno ob steklenih površinah.

Splača se razmisliti tudi o talnem gretju, ki poskrbi za suhost tal in prepreči, da bi vas pozimi zeblo v noge. V kombinaciji s primerno prezračevalno-klimatsko napravo poskrbi, da bo v prostoru vedno prijetno.

Poskrbeti morate tudi za primerne odtoke, saj se vam bodo drugače na tleh nabirale lužice, ki so neprijetne, nehigienske in povzročijo še več izhlapevanja.  Najboljša in najbolj elegantna rešitev so nizki linijski odtoki, ki jih običajno lahko vidite ob termalnih bazenih. Druga možnost so tradicionalni okrogli odtoki, ki jih je potrebno namestitit približno na vsaka 2,5 metra.

Ob tem je potrebno imeti v mislih, da se morajo tla nagibati rahlo proti bazenu, saj želimo, da se voda steka v odtoke. To je obratno od zunanjih bazenov, kjer želimo, da voda (in umazanija) steče stran od bazena.

Splača se razmisliti tudi o talnem gretju, ki poskrbi za suhost tal in prepreči, da bi vas pozimi zeblo v noge.

Velikost bazenske strojnice

Vsak notranji bazen potrebuje bazensko strojnico, kjer se nahaja oprema potrebna za brezhibno delovanje prostora. 

Velikost bazenske strojnice narekuje vgrajena oprema. Pomembno je, da strojnica ni premajhna, saj bo to onemogočilo dostop do opreme in otežilo popravila in vzdrževanje

Razmislite, če želite, da ima strojnica zunanji vhod, ki olajša dostop serviserju.

Energetska varčnost

Manjše bazene se splača pokriti s pokrivalom vodne površine, s čemer preprečite izhlapevanje vode, ko bazen ni v uporabi. To je lažje doseči pri pravilnih, pravokotnih oblikah bazena, kot pri zakrivljenih in okroglih bazenih. Kot vidite že oblika bazena vpliva na energetsko učinkovitost in stroške obratovanja.

Pri večjih bazenih se splača razmisliti o sistemu za pridobivanje toplote iz zavržene oz. odpadne vode (kot je recimo AquaCond 44). 

Tak sistem odpadni vodi iz bazena odvzame toploto in jo šele zatem pelje v kanalizacijo. Vso to odvzeto toploto prenese na svežo vodo. Tako dobite vir brezplačnega ogrevanja sveže vode in poskrbite za bistveno manjše stroške za ogrevanje vode ter energetsko varčnost.

Priprava bazenske vode

Pri temperaturi vode nad 20 ºC se klice in bakterije hitro množijo, zato je že pred gradnjo bazena potrebno razmisliti, kako boste primerno pripravili bazensko vodo.

Bazenska voda je agresivnejša od klasične vode. Redno jo je potrebno nadzirati, saj je uravnavanje kemikalij v njej osnovni pogoj za obratovanje bazena.

Načinov priprave bazenske vode je več. Postopek lahko podrobneje spoznate v našem članku o pripravi bazenske vode.

Na tem mestu bi omenili zgolj, da odsvetujemo dezinfekcijo z elektrolizo slane raztopine, saj obstajajo prijaznejši načini dezinfekcije. Slana raztopina dvigne ceno prezračevalnega sistema, saj mora v tem primeru biti celotna klimatska naprava narejena iz korozijsko obstojnih materialov in ustrezno antikorozijsko zaščitena.

Pri elektrolizi nastaja tudi vodik, ki ne napada samo merilnih naprav za merjenje in regulacijo klora, ampak je tudi eksplozijsko nevaren.

Načrtovanje osvetlitve

Ko je notranji bazen tehnično in energetsko pravilno zasnovan, je čas za zabavnejše, estetske odločitve. 

Ena izmed teh je gotovo bazenska osvetlitev, kjer se odločite, kakšno vzdušje želite v prostoru. Zelo popularna je kombinacija podvodnih luči z diskretni stenskimi (ne stropnimi) lučmi. Lahko uporabite žarnice z nastavljivo močjo in barvo ter tako vzdušje prilagodite svojemu počutju.

Stropne luči odsvetujemo, ker so žarnice nad bazenom težko dostopne, ko jih je potrebno menjati.

Zabavni dodatki

Kaj še dodati, da bo vaša bazenska izkušnja karseda popolna in maksimalno udobna? 

Lahko se odločite za vodne efekte, masažne šobe ali curke. Lahko namestite protitočno plavalno napravo, ki vam omogoča odličen trening, tudi če bazen ni dolg. Seveda vsi takšni dodatki povzročajo večjo rabo energije, zato razmislite o njihovem številu.

V zadnjih letih smo opazili tudi vedno večji poudarek na glasbeni opremi bazenskih prostorov. H kvalitetnim zvočnikom lahko dodate celo luči, ki spreminjajo barve glede na ritem glasbe ali vodoodporen daljinec za upravljanje glasbe tik ob bazenu. 

Sedaj veste, na kaj vse morate biti pozorni, ko načrtujete notranji bazen. Projekt je zahteven, a če je izveden strokovno in kakovostno, je nedvomno vreden truda. Upamo, da boste uživali v svojem novem bazenu in da vam ne bo povzročal preveč preglavic.

VAM JE BIL ČLANEK VŠEČ?

Prijavite se na naše e-novice in poskrbeli bomo, da boste izvedeli marsikaj zanimivega ter koristnega o bazenski energetiki, prezračeanjum, razvlaževanju in ogrevanju.

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search