Bazenska voda v privatnih bazenih

 In Bazenska klimatizacija, Klimatizacija bazenov, Vodna tehnika

Priprava bazenske vode v privatnih bazenih

Danes se za privatne bazene ponovno močno pojavlja dezinfekcija bazenske vode z elektrolizo klora. S tem bi se naj omilil vonj po kloru v bazenu, kar je za privatne investitorje najbolj privlačno, vendar pa to dodatno pomeni tudi dodatne posege pri klimatski napravi, kar vam podajamo v nadaljevanju.

Za podrobnejši opis smo pridobili kvalitetno informacijo od člana DIN komisije za Pravilnik DIN 19643, ki obravnava kemične postopke za pripravo bazenskih voda.

 

Priprava-bazenske-vode-bazen

 

Dezinfekcija z elektrolizo klora

Sistem za pripravo bazenske vode oziroma dezinfekcijo vode v privatnih bazenih je postopek, ki je poznan ca 25 let in vsebuje anodno oksidacijo oziroma sistem elektrolize.

Predpostavka, da sistem funkcionira, je določena koncentracija klorovih ionov v vodi. V strokovnih podlogah in literaturi po anodni oksidaciji zadostuje koncentracija kloridov večja ali enaka 5 mg/l, da bi tako lahko proizvedli v pitni oziroma procesni vodi zadovoljivo količino klorne kisline za izvajanje dezinfekcije.

Pri samem postopku moramo uporabiti raztopino NaCl z minimalno koncentracijo od 0,4% do 0,7%. Takšna stopnja slanosti zadostuje vsebnosti klorida od 2400 do 4200 mg/l. Pri tej koncentraciji nastane v sistemu dezinfekcije s pomočjo elektrolitske celice, ki je pozicionirana v bazenski vodi, elementarni klor, ki z vodo tvori kislino HClO. Navedena kislina oksidira organske substance, ki so v vodi in tudi mikroorganizme. Po oksidaciji se tvori končni produkt, kar je zopet klorid.

 

Bazenska voda_Kloramin

Kloramin: Dušik (modra), klor (rumena) in vodik (bela)

 

Predmetna kislina prav tako reagira z dušikovimi spojinami, ki se nahajajo v vodi, pri čem nastaja vezani klor (kloramin).

Reakcije potekajo neodvisno od tega ali je klor doziran kot plinski klor ali je nastal iz običajnih dezinfekcijskih sredstev ali pa kot v opisanem primeru s pomočjo elektrolize. V vsakem primeru se tvori enaka količina trihalogenmetanov, kloraminov in AOX-ov. Vonj po vezanem kloru v bazenu in v bazenskem zraku, kakor tudi nevarnost vnetja oči pri tem ostajata.

 

Priprava bazenske vode_klor

 

 

Običajni postopki vs. postopek z elektrolizo klora…

Pri običajnih postopkih dezinfekcije:

  • plinski klor DIN EN 937 napolnjen v tlačne posode ali
  • raztopina natrijevega hipoklorida po DIN EN 901 ali
  • raztopina kalcijevega hipoklorida po DIN EN 900

je potrebno vsebnost kloridov držati v mejah od 50 ÷ 500 mg/l.

Pri opisanem postopku z elektrolizo klora je potrebna vsebnost kloridov za dezinfekcijo minimalno 2400 mg/l. To je vrednost, pri kateri nerjaveče jeklo in pa sestavni deli iz jekla ne morejo vzdržati in zapadejo koroziji. Ta nevarnost obstaja tudi za filtrirno posodo, cirkulacijske črpalke, kovinsko-vgradne elemente in druge materiale v bazenu.

Celotna klimatska naprava mora biti v tem primeru narejena iz korozijsko obstojnih materialov, kot npr.:

  • vsi prezračevalni kanali morajo biti narejeni iz materiala A1Mg3
  • klimatska naprava mora biti izvedena v izvedbi s slanico
  • povečana vsebnost soli mora biti upoštevana pri kompletni gradbeni konstrukciji
  • vsi stranski produkti dezinfekcije (DNP) morajo biti upoštevani v sistemu prezračevanja oziroma prostorskem zraku.

Prav tako nastaja pri elektrolizi ob tvorbi kisline, vodik. Vodik ne napada samo merilnih naprav za merjenje in regulacijo klora, ki vplivajo na nastavitve higienskih parametrov, temveč je tudi eksplozijsko nevaren.

 

Nevarnost priprave bazenske vode z elektrolizo klora

Ker praksa priprave bazenske vode z elektrolizo klora, predstavlja veliko nevarnost, se je na zahodu ta postopek v glavnem izključil iz običajne prakse in tako tudi Menerga ni razvijala tovrstnih naprav.

 

Priprava-bazenske-vode

 

Vsekakor predlagamo, da se odločite za drugi način dezinfekcije bazenske vode, en od predhodno omenjenih.

V primeru, da se boste kljub temu odločili za postopek dezinfekcije z elektrolizo klora, pa to predstavlja dražjo izvedbo klimatske naprave, na segmentih kot je opisano:

  • ventilatorski sklopi oziroma kolesa ventilatorjev epoxi zaščiteni
  • uvodniki ventilatorjev epoxi zaščiteni
  • antikorozijsko dodatno zaščiten izparilnik s potapljanjem
  • zaščita vseh elementov in cevi freonskega sistema toplotne črpalke s premazom in dodatno zunanjo zaščito z nepropustnimi trakovi
  • elektronske komutirne naprave izvzeti iz naprave in jih montirati v dodatno elektro omaro, ki bo nameščena na klimatski napravi
  • vse okvirje naprav ustrezno antikorozijsko zaščititi

Naprave za klimatizacijo zasebnih bazenskih prostorov

V podjetju Menerga ponujamo tudi klimatizacijo bazenskih prostorov v naboru naprav družine ThermoCond. To so multifunkcionalni kompaktni sistemi, ki se med izdelavo in v času obratovanja optimalno prilagodijo vašim zahtevam. Natančna regulacija in krmiljenje jamčita za varčne obratovalne režime pri najvišji stopnji ugodja. ThermoCond naprave razvlažujejo, ogrevajo in prezračujejo bazenske prostore in poleg tega skrbijo tudi za idealno zaščito gradbenih konstrukcij.

VAS ZANIMA VEČ O RAZVLAŽEVANJU ZRAKA V BAZENSKIH PROSTORIH?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search