Linijski difuzorji

 In Bazenska klimatizacija, Energetska učinkovitost, Prezračevalne naprave, Prezračevanje

Linijski difuzorji: vtočni – odtočni elementi

Smo v času, ko je nizko energetska gradnja objektov zaradi energetske varčnosti in trajnostne gradnje postala vsakdanjost tako v privatni gradnji kot tudi za poslovne in javne namene. Ker zakonodaja in energetska učinkovitost zahtevata zgradbe z visoko stopnjo tesnosti,  je potrebno prisilno prezračevanje s prezračevalno napravo, s katero se dovaja sveži zrak za potrebe dihanja in odvajajo škodljive emisije iz prostorov.

Za vodenje zraka v prostore in iz prostorov se uporabljajo različni kanalski sistemi, odvisno od tipa zgradbe in namena.

Za vtok zraka v prostor in odtok iz prostora pa se uporabljajo različne vrste elementov – difuzorjev.

Za elegantni, neopazni in učinkovit vtok ali odtok zraka se velikokrat uporabijo t. i. linijski vtočni ali odtočni elementilinijski difuzorji, kot se je v praksi uveljavilo poimenovanje.

Linijski difuzor_Menerga

 

Linijski vtočno/odtočni elementi

Linijski difuzorji_Menerga

Že ime linijski elementi nakazuje na princip vtekanja zraka, ki je linijski.

Zračni curek linijski element oblikuje v tanko linijo, ki predstavlja zračno »zaveso« v smeri od tal proti stropu ali obratno.

Jakost zračnega curka se regulira s številom linij na elementu oz. s številom rež na elementu.

Konstrukcija samega elementa je toga in se pretežno uporabljajo za vgradnjo v tla tako, da je zgornji rob elementa v ravnini tal in  površina pohodna.

Postavitev teh elementov je največkrat ob dolgih zasteklitvah, ki segajo od tal do stropa, zasteklitve so lahko fiksne ali drsne in se pojavljajo v bazenskih prostorih, zimskih vrtovih, dnevnih prostorih, restavracijah, pisarniških prostorih  itd.

 

Način vgradnje

Konstrukcija in način vgradnje linijskega difuzorja v tla je razvidna iz spodnje slike. Običajno je kanalski sistem položen v terenu (v kineti) ali v spodnjem prostoru pod stropom oz. v dvojnem stropu spodnjega prostora. Priključki premera 100 mm se vodijo skozi odprtine v betonski plošči premera 120 mm, ki so enakomerno razporejene po dolžini difuzorja.

Sam linijski difuzor je običajno vgrajen v ustroj estriha, vključno z izolacijo. Zaradi omogočanja raztezanja, se uporabljajo linijski difuzorji v enem kosu maksimalne dolžine 6 m. Med posameznimi kosi po dolžini se pušča reža 1-2 mm za raztezanje (dilatacija).

Če so linijski difuzorji vgrajeni v strop in je vtok zraka navzdol, je kanalski sistem in priključna škatla običajno v dvojnem stropu prostora.

 

Količina zraka

Linijski difuzorji se razlikujejo po širini reže, ki je lahko 8, 10 ali 12 mm. Količina zraka oz. pretok zraka skozi linijski difuzor dolžine 1 m je od 60 do 120 m3/h, odvisno od širine reže.

 

Hitrosti zraka skozi linijski difuzor so od 1,5 do 3 m/s, odvisno od višine prostora ali zasteklitve v prostoru. Če je potrebno večja količina na 1 m dolžine se uporabijo večvrstni linijski difuzorji in z različnimi širinami rež. Dolžine linijskih difuzorjev so od 0,5 m do 6 m v enem kosu.

Zaradi dobrega natoka zraka v linijski difuzor se za priključevanje na glavni zračni kanal uporabljajo običajno okrogli cevni priključki (npr. 100 mm), ki so razporejeni enakomerno po dolžini. Če so količine zraka večje, pa se lahko tudi uporabijo pravokotni priključki (n.pr. 100×400 mm).

 

Če povzamemo…

Linijski difuzorji takšnega tipa so specialno namenjeni za ustvarjanje učinkovite zračne zavese pred zasteklitvijo, ker le-ta preprečuje dostop prostorskega zraka do stekla, s svojo energijo (topel zrak) pa dviga površinsko temperaturo stekla in s tem preprečuje kondenzacijo na steklu, (kot se to dogaja predvsem v prezračevanju bazenskih prostorov) ter »padanje« hladnega zraka ob zasteklitvi v prostor.

VAS ZANIMA VEČ O LINIJSKIH DIFUZORJIH?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search