Kako strojnica za bazen vpliva na udobje in stroške hišnega bazena?

 In Bazenska klimatizacija, Bazenski klimat, Strojnica, Vodna tehnika

Strojnica za bazen je pogosto nekoliko spregledan prostor, saj gre za bistveno manj vznemirljiv projekt od samega bazena.

A če ne želite kasnejših preglavic, je potrebno pazljivo načrtovanje in primerna izvedba, ki opremi v strojnici nudi čim bolj ugodne pogoje za delovanje.

Oglejmo si, na kaj morate biti pozorni.

Notranji bazen Menerga

Kaj točno je strojnica za bazen in zakaj je pomembna?

Strojnica za bazen je prostor v bližini bazena, kjer se nahaja dobršen del vaše bazenske investicije, saj skriva bazensko tehniko, ki je nujna za delovanje bazena. 

Primerno načrtovanje in izvedba strojnice lahko drastično vplivata na delovanje naprav, pogoje v bazenu, porabo energije in življenjsko dobo opreme.

Poznamo dve vrsti strojnic za bazen.

Montažne strojnice združujejo vso potrebno opremo za delovanje zunanjega bazena v skrbno načrtovani posodi. Primerne so za manjše bazene, njihovi glavni prednosti pa sta predvsem preprostejša montaža in nižji strošek investicije. Montažna strojnica je načeloma zaključena celota v majhnem prostoru, tako da je naknadno prilagajanje ali dodajanje opreme težko izvedljivo 

Zidane strojnice so običajno prostor ob ali pod bazenom. Za razliko od montažnih strojnic se uporabljajo tako za zunanje kot tudi za notranje bazene. Izvedba mora biti skrbno načrtovana, saj mora prostor strojnice ostati suh in zračen. Zahteva daljšo izvedbo in višji vložek kot montažne strojnice, a omogoča več prostora, kar je pogosto ključnega pomena. Je tudi edina opcija, če želite notranji hišni bazen, saj oprema v njej skrbi za prezračevanje in razvlaževanje zraka v bazenskem prostoru.

Poglejmo, kaj vse se nahaja v strojnici za bazen.

Katera oprema je običajno v strojnici za hišni bazen?

Strojnica za hišni bazenskriva vso bazensko tehniko in opremo, ki je potrebna za optimalne pogoje v bazenu. Ta oprema se razlikuje glede na tip in velikost bazena, načeloma pa vsebuje:

  • filtrirno napravo,
  • črpalko,
  • grelno napravo,
  • sistem za dezinfekcijo vode,
  • vse potrebne ventile in cevi,
  • dodatno opremo, kot je npr. naprava za protitočno plavanje, 
  • prezračevalno-klimatska napravo za notranji bazenski prostor.

Kot vidite, je v precej majhnem prostoru precej ključne opreme, ki skrbi za udobje in higieno v bazenu. Da bo vse delovalo tako kot treba, je pred izvajalskimi deli skoraj nujno pripraviti tehnični načrt strojnice.

TEHNIČNI NAČRT

Tehnični načrt bo vam in izvajalcu dal vedeti:

  • Kako velika naj bo strojnica, da bo vsa oprema primero nameščena. 
  • Kako bo oprema nameščena in kje so ključne točke.
  • Kako bodo potekale cevi in kje naj bodo prezračevalni kanali in ventili.

Tehnični načrt vam bo prišel prav tudi po izvedbi, saj lahko pomaga vzdrževalcu, če pride do okvare katere izmed naprav.

strojnica-za-bazen-menerga

Kje naj se nahaja strojnica za bazen?

Lokacija strojnice za bazen vpliva na stroške izvedbe, delovanje opreme in na estetiko. Poglejmo, na kaj morate biti pozorni.

 

V bližini bazena

Bližje kot je strojnica bazenu, krajša bo dolžina cevi, ki jih boste morali napeljati. Idealno je, če je strojnica le kakšna 2 metra od bazena, nikar pa naj ne bo oddaljena več kot 10 metrov, saj lahko to povzroči izgubo pritiska črpalke. Pomembne so tudi morebitne ovire med strojnico in bazenom, ki zakomplicirajo napeljavo cevi in zahtevajo več povezovalnih elementov in fitingov.

 

V bližini električne omarice

Oprema v strojnici za bazen potrebuje elektriko in bližina električne omarice bo olajšala ter pocenila napeljavo potrebnih kablov. Včasih strojnica ne more biti v bližini omarice, kar ni prevelika ovira, a če imate to možnost, jo izkoristite.

V vsakem primeru poskrbite, da boste pri napeljavi upoštevali, koliko priključne moči potrebuje vsa oprema v strojnici, saj je v majhnem prostoru lahko kar nekaj večjih porabnikov.

 

Na enakem ali nižjem nivoju kot gladina vode

Idealno je, da sta črpalka in filtrirna naprava nekoliko pod nivojem gladine bazena. Če je oprema nad vodnim nivojem, bo črpalka bolj obremenjena. Večina črpalk lahko relativno normalno obratuje tudi, če so nekoliko nad vodnim nivojem (nekje do 90 cm), višje od tega pa je že potrebno razmišljati o posebno zmogljivih črpalkah.

Kakšna naj bo velikost bazenske strojnice?

Premajhna strojnica je ena izmed najpogostejših napak pri načrtovanju bazena. Univerzalne formule za velikost strojnice ni, ta je odvisna od opreme, ki jo bo vsebovala, oprema pa je odvisna od velikosti bazena in vaših želj.

Strojnica mora biti dovolj velika, da omogoča udoben dostop za vzdrževanje ali spreminjanje nastavitev. Vsi ventili v strojnici naj bodo zlahka dostopni. Prav tako naj bo vhodna odprtina dovolj velika, da lahko skoznjo brez težav spravimo opremo. Tudi prezračevalna naprava zahteva svoj “manevrski” prostor, saj je vsake toliko potrebno menjati filtre ali pa sneti pokrov zaradi drugih razlogov. Več kot je prostora, lažja bodo našteta vzdrževalna opravila.Prav zaradi vsega navedenega je tako pomemben že omenjen načrt strojnice, saj bo velikost v veliki meri odvisna od postavitve elementov.

Bodite pozorni tudi na…

Nevarnost poplavljanja

Strojnica za bazen je pogosto postavljena delno ali v celoti pod zemljo. Poskrbeti morate, da v strojnico ne bo zamakalo, saj nočete, da vam jo poplavi.

Strojnica naj ima betonska tla z odtoki, ki bodo preprečili poplavo, če popusti katera izmed cevi ali če vseeno začne zamakati.

 

Nevarnost pregrevanja

Strojnica naj bo primerno prezračevana, saj je v njej precej strojne opreme, ki se lahko hitro segreje in celo pregreje. Dovoljšen pretok zraka je izredno pomemben in ima še eno nalogo.

 

Nevarnost kemikalij

Veliko lastnikov bazenov kemikalije za bazen shranjuje kar v strojnici. Priporočamo, da jih hranite drugje, v dobro prezračevanem prostoru. Hlapi kemikalij namreč povzročajo korozivno okolje, ki je škodljivo za vso kovinsko opremo. Kombinacija hlapov klora in kisline lahko ustvari klorov plin, ki je izredno nevaren in potencialno smrten. 

Če že hranite kemikalije v strojnici, poskrbite, da je ta res dobro prezračevana in ločite klor ter kakršnokoli kislino ter ju hranite v ločenih prostorih. Poskrbite tudi, da je za odstranitev tovrsnih nameščen nizek prezračevalni jašek, saj so hlapi težji od zraka.

Prav zaradi teh kemikalij, ki se dozirajo v bazensko vodo, je nujno ustrezno poskrbeti za prezračevanje bazenskega prostora. Klor, ki ga uporabljamo za dezinfekcijo, je neobhoden, zato mora biti zanj ustrezno poskrbljeno. Nikakor ne želimo preveč teh spojin v zraku, zato je potrebno poskbeti za dovoljšnje število izmenjav celotnega zraka v prostoru.

Sedaj veste, na kaj vse morate biti pozorni pri načrtovanju in kako pomembna je strojnica za bazen. Gre za zahteven projekt, zato svetujemo, da se pred izvedbo posvetujete z izkušenim strokovnjakom s tega področja. Slabo izvedena strojnica vam lahko povzroči veliko dragih preglavic, kar si nihče ne želi, saj je bazen namenjen uživanju in ne nerviranju. A zdaj ste videli, kako pomembna je strojnica za bazen, zato ne dvomimo, da se je boste lotili tako kot treba. 🙂

Upamo, da vam bo vaš nov bazen prinesel obilo užitkov in sprostitve.

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search