Top 10 modernih hišnih bazenov v 2020

 In Bazenska klimatizacija, Filtracija zraka, Hlajenje, Klimatizacija, Klimatizacija bazenov, Klimatske naprave, Komfortna klimatizacija, Ogrevanje, Prezračevalne naprave, Prezračevanje, Razvlaževanje

Top 10 modernih hišnih bazenov v 2020

Prezračevanje notranjih hišnih bazenov je že več kot 30 let ena izmed ključnih kompetenc podjetja Menerga. Velikokrat nas stranke povprašajo tudi o izgledu modernih zasebnih bazenov.

Poleg praktičnih nasvetov za prezračevannje bazena in razvlaževanje bazena, vsako leto pripravimo tudi seznam zasebnih notranjih bazenov, ki po našem mnenju sodijo med zanimivejše.

Po lastni presoji smo izbrali top 10 modernih notranjih bazenov. Upamo, da vam bodo fotografije služile kot inspiracija pri snovanju interiera v vašem bazenskem prostoru. V tem članku želimo pokazati nekaj sodobnih trendov na področju zasebnih pokritih bazenov.

Ambient zasebnih bazenov je v zadnjih letih arhitekturno izjemno napredoval. Klasičen bazenski prostor je nekoč izgledal rekreativno in bil v znanih in predvidljivih oblikah in barvah. Vsak bazen je zgledal kot rekreativni bazen. Zadnja leta je vse več bazenov namenjeno sprostitvi in užitku, hkrati pa so zasebni bazni dosegli višji nivo estetskih razsežnosti. Dandanes pa so bazeni izjemno stilsko dovršeni in po izgledu bistveno različni.

Med najpopularnejše oblikovne stile sodijo: klasični, moderni, tradicionalni, skandinavski, shabby-chic stil viktorijanski, azijski, mediteranski, rimski (kamene terme), tropski, rustikalni.

 

Zgoraj izbrani bazenski prostori ne sodijo v en oblikovalski slog. Namenoma smo izbrali nek “best of” različnih stilov, ki vzbujajo pri kopalcih različne občutke. Od občutka globoke relaksacije, ki je povezan z lesom pa do športno vadbene rekreacije na nekoliko prestižnejšem estetskem nivoju – v letošnjem letu smo izbrali nekoliko širšo paleto bazenov, ki vsak po svoje oblikovno predstavlja zaključeno estetsko celoto.

Lepota je v očeh opazovalca. Zato bomo mi – strokovnjaki za energetiko – poskrbeli za odlično prezračevanje in klimatizacijo bazena s prezračevalnimi napravami Thermocond 19 in Thermocond 29,ki so posebej prirejene za ogrevanje in razvlaževanje hišnih bazenov. Odločitev o interieru in dizajnu hišnega bazena pa bomo raje prepustili vam.

Bistvo notranjega bazena je ponavadi očem nevidno. Seveda je izjemno pomembna estetika ambienta, vendar je prijetno počutje kopalcev precej je odvisno od kvalitete zraka, temperature in vlage oz. klimatizacije hišnega bazena. Če načrtujete notranji bazen berite dalje, saj smo za vas pripravili nekaj koristnih informacij, ki vam utegnejo priti prav pri načrtovanju klimatizacije hišnega bazena.

 

Prezračevanje bazena in razvlaževanje bazena

Bazenska klimatizacija je ena izmed zahtevnejših tipov klimatizacije, zato vsakemu bodočemu lastniku bazena svetujemo, da skupaj z arhitektom in projektantom bazen premišljeno načrtuje. Kot energetski strokovnjaki smo bili skozi leta priča številnim slabšim energetskim rešitvam bazenov. Le-ta so že takoj po zagonu potrebovale energetsko sanacijo, saj prezračevanje ni bilo korektno načrtovano ali pravilno realizirano v praksi.

Kaj pomeni slabo načrtovanje bazena v praksi? Slednje je vidno v:

  • močnem rosenju oken,
  • zatohlem zraku, ki pretirano zudarja po kloru ter
  • celo kapljanje kondenzata iz stropa po bazenskem prostoru.

Problem slabega načrtovanja je, da se izkaže komaj v praksi – takrat, ko bazen obratuje in ko bi naj izpolnjeval zahteve po užitku, rekreaciji in sprostitvi. Toda v izvedbeni fazi je sanacija draga in predvsem težavna. Zato vam svetujemo, da sledite ciljem prezračevanja hišnega bazena, ki so:

  • zadostno število izmenjav celotne količine zraka v bazenskem prostoru, kar zagotavlja, da je zrak v prostoru vedno svež in neobremenjen (optimalna količina vlage v zraku),
  • komfortna temperatura zraka in vode, ki morata biti zaradi narave bazenskih pogojev nekoliko višja in učinkovito uravnavana, uravnavanje količine vlage v bazenskem prostoru – slednje je še posebej pomembno, saj voda neprestano izhlapeva iz celotne bazenske površine.
  • ustrezna količina vlage v zraku je faktor, ki najbolj vpliva na počutje kopalcev v bazenu, hkrati pa vpliva tudi na odločilne faktorje (zarošena stekla ali kapljanje kondenzata iz stropa).
  • nizki stroški obratovanja bazena – vključuje nizke stroške prezračevanja bazena, ogrevanja ter razvlaževanja bazena oz, bazenskega prostora. Majhna poraba energije pozitivno vpliva ne le na nižanje stroškov energenta, ampak tudi na okolje samo. V podjetju Menerga se strokovnjaki strinjamo, da je najboljši finančni prihranek tisti, ki ga že v začetku sploh ni potrebno porabiti.

 

 

“Mehki dejavniki” bazenskega prostora v hišnem bazenu

Ko je energetsko udobje rešeno, se je smiselno posvetiti še ostalim “mehkim” dejavnikom bazenskega prostora.

Poleg vodnih efektov v bazenu, kot so protitočna plavalna naprava in masažne šobe, postaja bazenska osvetlitev vse popularnejša. Ta z različnimi scenami pričara različno vzdušje – od sproščujočega do intimnega ali zgolj rekreacijskega.

V zadnjih letih smo opazili tudi vedno večji poudarek na glasbeni opremi bazenskih prostorov. Slednja je največkrat namenjena ambientni glasbi, ki pripomore k sprostitvi in telesnemu umirjanju tekom uporabe bazena.

 

Hišni bazen – sklep

Vsakemu investitorju/lastniku svetujemo, da poskrbi tudi za “nevidne detajle” svojega zasebnega bazena še v fazi, ko bazen načrtuje. Tako lahko energetiko bazena reši stroškovno učinkovito, se izogne kupom neprijetnosti (vlaga v prostoru, kapljanje, zarošene šipe, intenziven vonj po kloru …) ter poskrbi za ustrezno stopnjo udobja v bazenu.

Ko je energetika ustrezno načrtovana, se lahko mirne vesti lotite načrtovanja notranjega dizajna ter izberete stilsko konsistentno in očem prijazno notranjo opremo.

 

Vir slik: http://www.pinterest.com

 

POTREBUJETE POMOČ PRI KLIMATIZACIJI, PREZRAČEVANJU IN RAZVLAŽEVANJU ZRAKA V BAZENSKIH PROSTORIH?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search