Senzor CO2, klimatizacija in CNS sistem

 In Filtracija zraka, Klimatizacija, Klimatske naprave

Senzor CO2, klimatizacija in CNS sistem

Senzor CO2 je zraven senzorja temperature in vlage najbolj pogosto uporabljen senzor pri nadzoru kvalitete zraka. Industrija se je s problemom nasičenosti ozračja in prostorov s plinom CO2 seznanila že več desetletij nazaj. Sedaj pa je senzor CO2 postal stalnica tudi v vseh gospodinjstvih. Klimatske naprave, toplotne črpalke, prezračevalne naprave, itn. so le ene izmed naprav, ki pri svojem služenju namenu beležijo meritve senzorjev CO2. S takšnim načinom in pristopom se je življenje v prostorih znatno izboljšalo, pogoji za delo so varnejši, življenjski prostor pa prijaznejši vsem nam. Senzor CO2 torej nadzira in podaja izmerjene vrednosti našim napravam, ki nam ustvarjajo optimalne pogoje za življenje.

 1. Kaj je in v kakšne namene se uporablja senzor CO2?
 2. Merjenje vsebnosti CO2 in klimatizacija prostorov s pomočjo senzorja CO2
 3. Senzor CO2 je primeren tudi za CNS sistem

Kaj je in v kakšne namene se uporablja senzor CO2?

Senzor CO2 je na voljo v dveh različnih oblikah in sicer poznamo notranji senzor (predvidoma montaža na steno) in kanalski senzor (montaža na kanalu). Razlika je predvsem v ohišju, ki imata različno stopnjo zaščite. Notranji senzorji so predvidoma manj odporni na udarce in imajo zaščito ohišja IP20, zunanji pa velikokrat izpostavljeni raznovrstnim vremenskim vplivom in imajo zato zaščito ohišja IP65.

Senzor CO2 se uporablja tako v industriji, kakor tudi v domovih. Vse moderne naprave, ki prezračujejo, hladijo ali grejejo prostore, namreč imajo vgrajene senzorje CO2, ki nadzorujejo kvaliteto zraka v prostorih. Razvoj tehnologije je privedel do tega, da naprave delajo v prid človeku. Najboljše možne pogoje dela ali bivanja doma je s pomočjo tehnologije že nekaj časa mogoče nadzirati. Dober zrak pomeni, da se prebudimo z več energije in moči, katera nam skozi dan omogoča, da se lažje odločamo pri sprejemanju pomembnih dnevnih odločitev.

Ker pa vsak prostor ali npr. prezračevalni kanal ni enak, je senzor CO2 mogoče tudi prilagoditi želenim potrebam. Pri podjetju Andivi d.o.o. so razvili senzor CO2, kateremu lahko določimo merilno območje kar z integriranim DIP stikalom. ANDRACO2 npr. omogoča merilno območje od 0 do 2000 ppm (delcev na milijon molekul) ali od 0 do 5000 ppm (delcev na milijon molekul). Senzor ogljikovega dioksida ima ponavadi izhodni signal od 0-10V ali 4-20mA. To pomeni, da so zagotovljeni tudi industrijski standardi in jih je mogoče integrirati tudi v rešitve po meri, npr. celoviti CNS (Centralno Nadzorni Sistem).

senzor-co2-klimatizacija

 

Merjenje vsebnosti CO2 in klimatizacija prostorov s pomočjo senzorja CO2

Ogljikov dioksid (CO2) merimo s standardizirano enoto PPM (delcev na milijon molekul). Plin CO2 je seveda naravno prisoten v naši atmosferi. Če bi zajeli milijon molekul iz suhega zraka bi v njem bila približno takšna razporeditev molekul:

 • 840 molekul Dušika (78,08%)
 • 460 molekul Kisika (20,90%)
 • 400 molekul Argona (0,93%)
 • 400 molekul Ogljikovega dioksida (0,04%)
 • Nekaj molekul Vodika, Helija, Metana, itn.

Kakšna vsebnost CO2 je torej primerna za človeka in najboljše možne delovne pogoje? Stopnje vsebnosti CO2 lahko razdelimo na več skupin in sicer:

 • od 250 do 400 ppm = Normalna koncentracija CO2 v ozračju.
 • od 400 do 1.000 ppm = Koncentracija v zasedenih notranjih prostorih z dobrim prezračevanjem.
 • od 1.000 do 2.000 ppm = Pritoževati se začnemo zaradi zaspanosti in slabega zraka.
 • od 2.000 do 5.000 ppm = Glavoboli, zaspanost, stagnacija, zadušen zrak, prisotna je lahko tudi slaba koncentracija, izguba pozornosti, povečan srčni utrip in rahla slabost.
 • 5000 ppm = Meja izpostavljenosti na delovnem mestu v večini držav (8-urni delovnik).
 • več od 40.000 ppm = Izpostavljenost tako slabemu zraku lahko povzroči resno pomanjkanje kisika, kar lahko ima trajne posledice na možganov, komo ali celo smrt.

 

Senzor CO2 se torej uporablja za nadziranje kvalitete zraka. Napredna podjetja imajo že dolgo časa integrirane CNS sisteme, ki avtomatsko nadzirajo več različnih komponent hkrati. Npr. s pomočjo zaznanih meritev CO2 lahko sistem avtomatsko odpre prezračevalne lopute, vključi prezračevalne naprave, zažene klimatske naprave in prepreči, da bi se zrak v prostoru poslabšal tako, da ne bi več bil varen za ljudi.

Senzorji Andivi torej zagotavljajo dodatno varnost pri prezračevanju oz. klimatizaciji prostorov. Z merilnimi območji do največ 2.000ppm (po potrebi do 5.000ppm) Vam bodo brezskrbno zagotovili najboljše pogoje s katerimi bo produktivnost Vašega podjetja večja, ljudje se bodo bolje počutili in posledično prispevali tudi k boljšim poslovnim rezultatom.

 

Senzor CO2 je primeren tudi za CNS sistem

 

CNS sistem je sistem, ki celovito nadzoruje celotno zgradbo. Za primer celovitega nadzornega sistema lahko navedemo naslednje: avtomatizacija klimatskih naprav, razsvetljave, žaluzij, prezračevalnih naprav, toplotnih postaj in črpalk, kotlovnice, itn. V CNS je torej možno zraven senzorja CO2 integrirati tudi ostala tipala in naprave, ki jih imamo v uporabi.

V podjetju Menerga Vam nudimo CNS, ki omogoča učinkovito regulacijo, upravljanje in krmiljenje zgradbe iz centralnega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Takšen CNS omogoča spremljanje prostorske temperature, CO2, vlage, kvalitete zraka, itn. S pomočjo teh parametrov lahko CNS upravlja oz. prilagaja svoje delovanje popolnoma avtomatsko.

Senzor CO2 v navezi CNS sistema torej znatno pripomore pri varčevanju energije, znižuje stroške upravljanja, predstavlja enostavno upravljanje sistema na daljavo, ponuja možnost nadgradnje in razširitve in je kompatibilen z že vgrajenimi napravami klimatizacije, prezračevanja, hlajenja in ogrevanja drugih proizvajalcev.

CNS sistemi so namenjeni tako velikim industrijskim kompleksom, kot tudi manjšim projektom, bodisi za poslovne ali fizične uporabnike. Zaradi napredka tehnologije je marsikomu celovita rešitev dostopna tudi pri izgradnji novega doma.

Za boljši jutri Vam torej predlagamo, da nam sporočite Vaše želje in pripravili Vam bomo najboljšo in najugodnejšo celovito rešitev.

POTREBUJETE POMOČ PRI NAČRTOVANJU CENTRALNO NADZORNEGA SISTEMA?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search