Kakšen rekuperator zraka je primeren za stavbe večje od 1000m2?

 In Klimatizacija, Klimatske naprave, Prezračevalne naprave, Prezračevanje, Rekuperator, Rekuperator zraka, Strojne instalacije

Rekuperator zraka za poslovne uporabnike – stavbe nad 1000m2

Ko govorimo o rekuperatorju zraka v resnici govorimo o prezračevlani napravi z rekuperatorjem. Kvaliteten rekuperator zraka je ključni sestavni del naprave, saj  skrbi, da se toplota iz zavrženega zraka prenese na sveži zrak. Rekuperatorji na tak način bistveno zvišajo energetsko učinkovitost stavbe. Zaradi tega se prihrani pri mesečnih stroških obratovanja.

Poslovni uporabniki: Ne mečite »denarja skozi okno«!

Stavbe za poslovne uporabnike, ki imajo vgrajen rekuperator zraka si lahko prihranijo velik del nepotrebnih stroškov, ki bi jih sicer »vrgli skozi okno«.

Kaj to pomeni? Energetiki s tem poimenujejo dva slučaja:

  • Če pozimi odpremo okno in prostor prezračimo smo topel zrak iz prostora nadomestili s hladnim zrakom od zunaj. Tega je potrebno ponovno ogreti, da ne bo le svež, ampak tudi toplejši in s tem bolj prijeten.
  • Če poletji odpremo okno in prostor prezračimo smo hladen zrak iz prostora nadomestili s toplim zrakom od zunaj. Tega je potrebno ponovno ohladiti, da ne bo le svež, ampak tudi hladnejši in s tem bolj prijeten za delo in bivanje.

V obeh primerih nismo prihranili energije, ki smo jo že uporabili za hlajenje oz. ogrevanje zraka v prostoru – prav tukaj pa rešitev ponuja ustrezen rekuperator zraka.

Kakšen rekuperator zraka potrebuje pametna stavba večja od 1000m2?

Različni rekuperator zraka so potrebni za različne tipe namembnosti stavb.

Klimatske potrebe proizvodne hale bodno na primer popolnoma drugačne kot so klimatske potrebe bazenskega prostora. Medtem ko je ponovno prezračevanje hotelskih sob lahko bistveno bolj ekonomično od klasičnega prezračevanja pisarn v poslovni stavbi.

Pri tem je potrebno razumeti, da različne hladilne, toplotne ali razvlaževalne potrebe stavbe narekujejo tip oz. različico  prezračevalne naprave in njen rekuperator zraka.

Pri podjetju Menerga za stranke pripravimo kratko analizo potreb klimatizacije in prezračevanja. Nato ji priporočimo ustrezno prezračevalno napravo za njen specifičen slučaj. V ta namen od stranke pridobimo ustrezne podatke kot je površina, volumen, število ljudi, ki se sočasno nahaja v prostoru …. In nekatere druge informacije.

rekuperator-zraka-menerga-Adconair

Primer: protitočni rekuperator zraka v napravi Menerga Adconair, ki je primerna za številne poslovne uporabnike

Različice rekuperatorjev zraka za poslovne uporabnike in večje stavbe

Za tehnično usmerjenje bralce smo tukaj povzeli nekaj različic prezračevalnih naprav, ki imajo prilagojen rekuperator zraka glede na namembnost stavbe:

Rekuperatorji zraka Menerga – prednosti

Prednost podjetja Menerga je, da ima v svojem portfelju izdelkov preko 15 različnih družin prezračevalnih naprav z rekuperacijo in vsaka je narejena točno za določeno potrebo stavbe. Namembnosti zgradb so različne in tako so različne potrebe po hlajenju, ogrevanju in prezračevanju. Temu prilagojeni so tudi rekuperatorji.

Menerga je poznana po visoki stopnji energetske učinkovitosti svojih naprav. Prezračevalne naprave Menerga so proizvedene v Nemčiji in so znane po tem, da imajo nekatere izkoristek rekuperacije tudi preko 92%! 

Dodatna prednost vseh prezračevalnih naprav Menerga je, da so serijsko opremljene tudi z elektro omarico za pametno regulacijo naprave. Za večino naprav na trgu je potrebno regulacijo zagotoviti posebej – kar pomeni, da je potrebno tudi delovne režime naprave dodatno programirati in jih ustrezno prilagoditi za potrebe stavbe.

Kakšen rekuperator zraka potrebujemo glede na lokacijo stavbe?

Prezračevalno napravo in s tem rekuperator zraka dimenzioniramo tudi glede na samo geografsko lokacijo. Sama sprememba lokacije pomeni tudi sprememba mirko-klimatskih pogojev. V Sloveniji je na primer klima v Kopru popolnoma drugačna od klimatskih pogojev v Ljubljani ali npr. na Bledu ali v Murski Soboti.

meteoroloski-podatki-ljubljana

Meteorološki podatki za Ljubljano

meteoroloski-podatki-koper

Meteorološki podatki za Koper

Meteorološki podatki za Koper so popolnoma različni od meteoroloških podatkov za Ljubljano. Tudi slednje je potrebno vzeti v obzir, saj je na eni lokaciji bolj potrebno razvlaževanje in hlajenje, na drugi strani pa ogrevanje.  To lahko pomembno vpliva na strojne komponente prezračevalne naprave in njeno ceno.

Življenjski cikel: zakaj je kvaliteten rekuperator zraka tako pomemben?

Rekuperator zraka je verjetno najpomembnejši del klimatsko-prezračevalne naprave, saj je temelj njene energetske učinkovitosti.  Pomemben je zaradi tega, ker to narekuje finančni prihranek skozi celoten življenjski cikel zgradbe – gre za dobo od 20 do 30 let! V tem času se da namreč prihraniti zajetna količina energije oz. stroškov!

Če se osredotočimo na LCC analizo (Life Cycle Cost analizo) v napravi, ki nudi prezračevanje z rekuperacijo,  vidimo, da je le 25% celotne investicije cena naprave z rekuperatorjem, medtem ko 75% celotne investicije v bistvu predstavlja strošek za energijo tekom cca. 20-tih let obratovanja!

rekuperator-zraka-cena-prezracevalne-naprave-zivljenjska-doba-stavbe

Prav zaradi tega je še toliko bolj pomembno, da je rekuperacija z visoko stopnjo učinkovitosti, saj to predstavlja prihranek denarja za naslednjih 20-30 let življenjske dobe naprave.

Različni rekuperatorji zraka

V splošnem poznamo tri tipe rekuperatorjev.

Protitočni rekuperatorji:

rekuperator-zraka-protitocni

Križni rekuperatorji:

rekuperator-zraka-krizni-2

Tristopenjski rekuperatorji:

rekuperator-zraka-tristopenjski-1

V kolikor je potreba po hlajenju še večja je poleg rekuperatorja mogoče dodati tudi indirektno adiabatno hlajenje kakor tudi klasično kompresorsko hlajenje.

Rekuperatorji – kako delujejo?

Rekuperator je v današnjem pogovornem jeziku postal sinonim za prezračevalno napravo z rekuperacijo zraka. Dojemanje besede »rekuperator« se je pogovorno povsem izenačilo energetsko učinkovito prezračevalno napravo, kar je napačno.

Dejstvo je, da sam rekuperator še ne zagotavlja energetske učinkovitosti. V pravem pomenu besede gre za toplotni izmenjevalnik iz plastične polipropilsenkse mase, prav nič ne prihrani

Osnovni princip delovanja smo razložili in povzeli v poglavju o rekuperaciji in rekuperatorju.

POTREBUJETE KAKOVOSTEN REKUPERATOR ZRAKA ZA VAŠO STAVBO?

Izpolnite kontaktni obrazec in naš tehnično-prodajni svetovalec vam bo pomagal do izbire ustrezne prezračevalne naprave za vašo stavbo!

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search