Predstavitev: Menerga Katalog 2020

Predstavitev: Menerga Katalog 2020

Za nami je uspešen dogodek predstavitve novosti in detajlov zajetih v izdajo Menerga Kataloga 2020.

Tokrat smo na dogodku: Menerga Katalog 2020 predstavili problematiko uporabe fosilnih energentov, izgube energije v stavbah, stroške obratovanja stavb, problematiko zagotavljanja dobrih bivalnih pogojev in predstavili tudi možne rešitve.

Uvodni govor na predstavitvi: Menerga Katalog 2020 je otvoril direktor podjetja Menerga Danijel Muršič, ki je prvi izpostavil perečo problematiko današnjega časa – Kako brez fosilnih energentov zagotoviti dobre bivalne pogoje? Na kratko je predstavil možne rešitve s pomočjo uporabe prezračevalnih in klimatizacijskih naprav Adconair 76 in Resolair 68, katerih bistveni cilj je zniževanje priključnih ogrevalnih in hladilnih moči. Nadaljeval je z jedrnato predstavitvijo hibridne naprave – RewaTemp, ki lahko hkrati proizvaja toplotno in hladilno energijo, za svoje delovanje koristi obnovljive vire energije s pomočjo geotermalne energije in v okolju pušča skoraj ničelni ogljični odtis.

Uvodni otvoritveni govor – Danijel Muršič, direktor podjetja Menerga

V nadaljevanju se je v prvem delu predavanja z naslovom Novosti in detajli v 2020, Bojan Gavez tehnično opredelil do klimatsko-prezračevalnih naprav z največjim izkoristkom energije – Adconair 76 In Resolair 68 in pri tem poudaril, da ima večina Menerga prezračevalnih naprav Eurovent certifikat. Eurovent certifikat potrjuje, da Menerga prezračevalne naprave izpolnjujejo pogoje za doseganje visoke energetske učinkovitosti v skladu s predpisi.

Družini naprav Adconair in Resolair pa sta uradno certificirani Passivhaus komponenti in zato idealni za uporabo v pasivnih zgradbah in vseh drugih nizkoenergijskih zgradbah. Nadaljeval je s predstavitvijo hibridne toplotne črpalke Rewatemp, ki poskrbi za trajnostno energetsko rešitev in vključuje pripravo grelnega in hladilnega energentas pomočjo obnovljivega vira – podzemne vode. Bojan Gavez je predavanje zaključil z informacijo, da je v pripravi nov član Menergine družine naprav – HydroTemp. Podrobnosti sledijo v letu 2020.

 

Novosti in detajli v 2020

 

Drago Wolf je v predavanju z nazivom Učinkovitost bazenske klima naprave poudaril pomembno vlogo naprav ThermoCond 38 in 39, ki uspešno vzdržujeta temperaturo in vlago v prostorih z bazeni. Za svoje delovanje uporabljata malo količine energije, zato se njuno obratovanje smatra kot obratovanje z nizkimi stroški. Zaključil pa s trditvijo, da se v primeru, da je cena energenta nizka, priporoča tip 38. Če je cena energenta višja pa tip 39, ki ima poleg rekuperatorja vgrajeno tudi toplotno črpalko.

 

Primeri dobre prakse – reference podjetja Menerga

 

Energetsko učinkovite bazenske klima naprave

 

LCC analiza predstavlja program za analizo stroškov v življenjskem ciklu naprave. Njeno neizogibno vlogo pri vsakem projektu je predstavil Bojan Gavez. Na kratko povzeto LCC analiza investitorju predstavi razmerje med investicijo naprave in obratovalnimi stroški naprave. Z nekoliko višjo investicijo si namreč investitor lahko zagotovi nižje obratovalne stroške. Več informacij lahko pridobite v spodnjem videu.

 

LCC analiza

 

V zaključnem delu predavanj je direktor podjetja Menerga Danijel Muršič izpostavil energetski koncept, kot »napravo«, ki lahko zagotovi največji prihranek energije in denarja. Zakaj je temu tako? Odgovor je preprost. Dober energetski koncept skupaj s kvalitetno projektno nalogo in izvedbo projekta vodi v trajnostno zeleno zgradbo – zgradbo z nizkimi stroški obratovanja. Dodal je tudi, da lahko trajnostno zgradbo z lahkoto dosežemo s pomočjo ene izmed Menerga komponent: toplotno črpalko RewaTemp, ki združuje toplotno črpalko in hladilni agregat v eni hibridni napravi (omogoča simultano ogrevanje in hlajenje zaradi vgrajenih ločenih izparilnikov).  Menerga RewaTemp koristi najučinkovitejši obnovljiv vir energije – plitvo geotermalno energijo.

 

RewaTemp – kombinirana toplotna črpalka in hladilni agregat

 

Naprave Menerga so plod inteligentnega inženirskega dela, več desetletij izkušenj iz prakse ter kakovostne in skrbne izdelave. Naša prednost je v tem, da integriramo več komponent klimatizacije (prezračevanje, ogrevanje, hlajenje) v en osnovni koncept in strankam ponudimo zaključeno celoto skupaj z inteligentnim nadzorom in regulacijo. Nadgradnja tega je, da strankam nudimo tudi storitve priprave energetskega koncepta  v zgodnji fazi načrtovanja stavbe.

Prijetno druženje smo zaključili v družbi predstavnikov Špajze, ki so za nas pripravili odlične prigrizke.

Vabimo vas, da si v galeriji pogledate slike z dogodka.

 

Naslednja srečanja bodo potekala v sklopu programa Inženirske zbornice Slovenije(IZS):

VAS ZANIMA IZRABA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search