Top 25 modernih zasebnih bazenov

 In Bazenska klimatizacija, Energetska učinkovitost, Klimatizacija bazenov, Prezračevalne naprave, Prezračevanje, Razvlaževanje, Uncategorized

Načrtujete notranji bazen? Izbrali smo Top 25 modernih zasebnih bazenov

Za leto 2017 smo izbrali naših top 25 zasebnih pokritih bazenov. Gre za manjše bazene namenjene privatni uporabi, ki so nas v preteklem letu najbolj navdihnili.

Bazene smo izbrali po naši subjektivni plati glede na njihovo ambientalno všečnost. S tem člankom smo želeli pokazati presek sodobnih trendov v oblikovani zasnovi zasebnih pokritih bazenih.

Ambient in atmosfera zasebnih bazenov je v zadnjih desetletjih arhitekturno izjemno napredovala. Bazenski prostor se je povzdignil iz zgolj rekreativnega nivoja, ki je bil podvržen vizualni optimizaciji , na nadvse estetski nivo. Medtem ko so še dobro desetletje nazaj notranji zasebni bazeni izgledal povečini podobno drug drugemu, so današnji povsem stilsko različni in kreativno razigrani.

Danes so bazenski prostori vir inspiracij in stilov, ki lahko vzbujajo najrazličnejšo paleto občutkov. Od občutka zenovske relaksacije do športno-vadbene rekreacije – vse je mogoče oblikovati glede na željo in potrebno lastnika bazena. Večina bazenov je skrbno slogovno usklajena z celostno podobo hiše in njenega notranjega oblikovanja.

Med najpopularnejše oblikovne stile sodijo:

 • sodobni,
 • modreni,
 • tradicionalni,
 • skandinavski,
 • viktorijanski,
 • azijski,
 • mediteranski,
 • tropski,
 • rustikalni,
 • klasični, in
 • shabby-chic stil.

Pri nas – kot strokovnjakih za energetiko – ki poskrbimo za prezračevanje in klimatizacijo bazena s prezračevalnimi napravami Thermocond 19 in Thermocond 29. Hkrati s temi napravami poskrbimo tudi za njegovo ogrevanje, hlajenje in razvlaževanje.

Zagovarjamo stališče, da je bistvo notranjega bazena velikokrat očem nevidno. Poleg estetike ambienta, je v vsakem bazenu izjemnega pomena za prijetno počutje kopalcev tudi kvaliteten zrak.

 

Klimatizacija privatnega bazena

Cilj klimatizacije privatnega bazena je:

 • dovolj veliko število izmenjav zraka v bazenskem prostoru, kar zagotavlja, da je zrak v prostoru vedno svež in neobremenjen,
 • prijetna temperatura (tako zraka kakor tudi bazenske vode), ki mora biti zaradi narave bazenskih pogojev nekoliko višja in pametno uravnavana,
 • uravnavanje vlage v bazenskem prostoru – slednje je še posebej pomembno, saj voda neprestano izhlapeva iz celotne bazenske površine. Vlaga je namreč tista, ki najbolj vpliva na počutje kopalcev v bazenu, hkrati pa vpliva na odločilne faktorje kot so zarošena stekla ali kapljanje kondenzata iz stropa.
 • nizki stroški obratovanja bazena – kar zaobjema nizke stroške prezračevanja, ogrevanja ter razvlaževanja bazenskega prostora. Majhna poraba energije pa pozitivno ne vpliva le na nižanje stroškov energenta, ampak tudi na okolje. Pri podjetju Menerga se namreč vsi strinjamo, da je najboljši finančni prihranek tisti, ki ga sploh ni potrebno porabiti že v začetku.

Glede na to, da je bazenska klimatizacija ena izmed najzahtevnejših tipov klimatizacije, svetujemo vsakemu bodočemu lastniku bazena, da se v slednje z arhitektom in projektantom temeljito poglobi. Kot energtski strokovnjaki smo bili tekom let priča številnim slabšim energetskim rešitvam bazenov, ki so skorajda nemudoma po zagonu potrebovale energetsko sanacijo, saj prezračevanje in klimatizacija nista bila korektno načrtovana ali izpeljana v praksi.

Poleg energetike je praksa pokazala, da je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki jim je vredno nameniti posebno pozornost tudi priprava bazenske vode. Glede na potrebe po kloriranju in dezinfekciji to neobhoden detajl, ki ga je potrebno skrbno načrtovati in strokovno rešiti. Bazenska voda je namreč agresivnejša od klasične vode. Njena priprava ter uravnavanje kemikalij v njej je torej vitalnega pomena za vsakega investitorja za privatni bazen.

Tako vodo kakor tudi zrak je potrebno nadzirati – redno kemično preverjanje ter filtriranje zraka in vode je namreč osnovni pogoj, da lahko bazen obratuje optimalno. Vse skupaj seveda zavisi od količine uporabe bazena in njegove namembnosti.

“Mehki dejavniki” bazenskega prostora

Ko je energetsko udobje rešeno se je smiselno posvetiti tudi ostalim “mehkim” dejavnikom bazenskega prostora.

Zasledili smo, da je v bazenih poleg vodnih efektov, kot so proti plavalna naprava, masažne šobe ali postaja vedno pomembnejša tudi bazenska osvetlitev. Ta z različnimi scenami pričara različno vzdušje – od sproščujočega do intimnega ali rekreacijskega.

Poleg vizualnih detajlov samega prostora smo v zadnjih letih opazili tudi vedno večji poudarek na glasbeni opremi bazenskih prostorov. Slednja je največkrat namenjena ambientalni glasbi, ki pripomore k sproščanju in relaksaciji tekom uporabe bazena.

Pod črto…

Vsakemu investitorju svetujemo, naj poskrbi tudi za “nevidne detajle” svojega zasebnega bazena še v fazi, ko bazen načrtuje. Tako lahko energetiko bazena reši stroškovno učinkovito, se izogne kupu težav (vlaga v prostoru, kapljanje, zarošene šipe, intenziven vonj po kloru …) kakor tudi poskrbi za ustrezno stopnjo udobja v bazenu.

Ko je energetika ustrezno načrtovana in dobro rešena, se pa lahko mirne vesti lotite notranje arhitekture ter izberete slogovno konsistentno in očem prijazno notranjo opremo.

 


Vir slik:

1 – Bazen-notranji-privatni-pokrit-bazen-1.jpg – Stephen Rofail Architect – Projekt: Forest Lodge House – http://www.stephenrofailarchitect.com.au/

2 – NorthWoorks – http://nwks.com/

3 – 6  – Guncast Swimming Pools – http://www.guncast.com/

7 – 25 – Falconpools – https://www.falconpools.co.uk

 

VAS ZANIMA VEČ O RAZVLAŽEVANJU ZRAKA V BAZENSKIH PROSTORIH?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search