Študija primera: prezračevanje vrtca Kamnitnik, klimatizacija + izraba OVE za ogrevanje in hlajenje

 In Energetska učinkovitost, Klimatizacija, Klimatske naprave, Obnovljivi vir energije, Obnovljivi viri, Okolju Prijazno, plitva geotermalna energija, Prezračevanje, Primer - Case study, Reference, rekuperacija, Rekuperator, toplotna črpalka za sanitarno vodo, Učinkovita raba energije, Vrtec

Vrtec Kamnitnik (Škofja Loka) je nizkoenergijski vrtec, ki sloni na dveh energetskih temeljih, ki mu omogočata otipljiv prihranek energije:

 • energetsko učinkovito klimatizacija, hlajenje vrtca in prezračevanje vrtca ter
 • izraba OVE v vrtcu za znižanje potrebe po ogrevanju ali hlajenju.

Obe smeri energetike konceptualno zasnujemo in projektno načrtujemo pri podjetju Menerga. Prav tako dobavimo tudi vse potrebne naprave za realizacijo tega projekta, jih spustimo v zagon in jih vzdržujemo.

V spodnjem prispevku vam želimo pobližje predstaviti prav ta projekt nizkoenergijske stavbe: Vrtec Kamnitnik iz Škofje Loke. Verjamemo, da so takšni projekti pot do prihodnosti brez fosilnih goriv.

Hlajenje in prezračevanje vrtca Kamnitnik

Za prezračevanje in hlajenje prostorov vrtca je vgrajena klima naprava tipa Menerga Adconair nemškega partnerja Menerga GmbH z visoko učinkovito rekuperacijo pozimi in poleti z integriranim hlapilnim hlajenjem.

Za potrebe tehnologije kuhinje je prav tako za prezračevanje in hlajenje uporabljena ista tehnologija z napravo tipa Menerga Adsolair, prav tako nemškega partnerja Menerga GmbH, z visoko učinkovito rekuperacijo pozimi in poleti z integriranim hlapilnim hlajenjem.

Rekuperatorji so iz korozijsko popolno obstojnega materiala polipropilena. Ventilatorska tehnika je najsodobnejša s prostotekočimi kolesi EC-motorji z visokim učinkom in digitalnim merjenjem pretoka zraka.

Regulacijska tehnika upravlja prezračevalne naprave glede na časovne potrebe in obremenitve prostorov (CO2 regulacija), pri čemer se naprave avtomatsko prilagajajo s količino zraka, ki ga dovajajo v prostor.

Klima naprave so vrhunska nemška tehnologija (»Made in Germany«).

Prezračevalne naprave so opremljene z rekuperatorji (enotami za vračanje energije), ki iz zavrženega zraka na sveži zrak z učinkom 84 – 88 % vračanja energije pozimi in integriranim hlapilnim hlajenjem z učinkom 94 % vračanja energije poleti.

Skupna količina zraka je 30.200 m3/h. Potrebna toplotna moč za ogrevanje zraka je 340 kW (100 %), vrnjena toplotna moč iz odpadnega zraka je 292 kW (86%), potrebna sveža toplotna moč je 48 kW (14%).

Potrebna hladilna moč za hlajenje in razvlaževanje zraka je 218 kW (100%), moč hlapilnega hlajenja preko odpadnega zraka je 100 kW (46%), potrebna sveža hladilna moč 118 kW (54%).

Izraba obnovljivih virov za ogrevanje in hlajenje vrtca

Priprava toplotne in hladilne energije za  potrebe ogrevanja, hlajenja in prezračevanja je zasnovana na obnovljivih virih (plitva geotermalna energije – vrtina) z maksimalnim prioritetnim izkoriščanjem pasivnega hlajenja (t.i. ‘freecooling’) na osnovi hibridne geotermalne toplotne črpalke tipa Menerga Rewatemp, ki je plod slovenskega razvoja in v sebi združuje proizvodnjo toplotne in hladilne energije ter ogrevanje in pregrevanje sanitarne tople vode.

Vrtinska voda se koristi za izvor toplotne energije, ponor odvečne kondenzacijske toplote in pasivno hlajenje.

Celotna tehnologija ogrevanja, hlajenja in prezračevanja je podprta z integralno digitalno regulacijo, ki skrbi za energetsko učinkovito in hkrati optimalno delovanje energetskega sistema.

V konkretnem projektu sta vključeni dve napravi proizvajalca Menerga GmbH Nemčija, in sicer klimatska in prezračevalna naprava z največjim izkoristkom energije Adconair 76 ter klimatska naprava z visoko učinkovitim rekuperatorjem, ki ima integrirano adiabatsko hlajenje (hlapilno hlajenje) Adsolair 56,

Hkrati pa so vključeni tudi elementi samostojnega slovenskega podjetja Menerga d.o.o. z istim imenom. Gre za napravo Menerga Rewatemp – toplotna črpalka in hladilni agregat v eni hibridni napravi – slovenskega podjetja Menerga, ki je razvila in v projekt vključila tudi  centralni nadzorni sistem za optimalno delovanje energetike. V zasledovanju energetske učinkovitosti gre torej tukaj za zmagovalno kombinacijo nemško-slovenskega tehnološkega partnerstva.

Specifična potrebna moč ogrevanja zraka je 0,15 W/m3.

Stavba ima 3400 m2 neto uporabne površine.

Za celoten objekt je potrebna toplotna moč za 182 kW (oz. specif. 53 W/m2), potrebna hladilna moč je 156 kW (oz. specif. 46 W/m2).

Hibridna toplotna črpalka ima energetsko število za ogrevanje 4,6 (COP) in energetsko število za hlajenje 5,1 (EER).

Centralno nadzorni sistem za Vrtec Kamnitnik

Za tiste, ki vas bolj podrobno zanima avtomatizacija Vrtca Kamnitnik smo slednje pripravili v enem izmed prejšnjih prispevkov, ki jih lahko dostopate tukaj:  Centralni nadzorni sistem vrtca Kamnitnik.

Stroški za energijo na letni ravni

V nadaljevanju so navedene porabe energije za delovanje celotnega energetskega sistema: ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in ogrevanje sanitarne vode (STV) na letni ravni, in to za potrebe vrtca in kuhinjske tehnologije.

 

Letna raba primarne energije:

 • za ogrevanje in hlajenje (brez STV): 394.564 kWh
 • za ogrevanje iz obnovljivih virov: 81.546 kWh
 • za ogrevanje STV iz obnovljivih virov: 21.707 kWh
 • za dogrevanje STV s plinskim kotlom: 19.506.707 kWh
 • iz pasivnega hlajenja: 63.098 kWh
 • iz adiabatskega hlajenja: 62.108 kWh

 

Letna raba primarne energije za celotno stavbo:

394.564 kWh + 21.707 kWh   + 19.506 kWh = 435.777 kWh  (100% ali 128 kWh/m2.a)

 

Od tega je delež obnovljivih virov:

81.546 kWh  + 63.098 kWh  + 62.107 kWh  + 21.707 kWh = 228.458 kWh (ali 52% ali 67 kWh/m2.a)

 

Delež primarne električne energije:

435.777 kWh – 228.458 kWh – 21.707 kWh = 185.612 kWh (ali 55 kWh/m2.a)

 

Delež primarne energije iz plina:

21.707 kWh (ali 6,4 kWh/m2.a)

 

Strošek za primarno električno energijo in energijo iz plina:

185.612 kWh x 0,14 €/kWh + 21.707 x 0,09 €/kWh = 25.985 € + 1954 € =

27.939 €/leto (ali 8,2 €/m2.a)

Izkaznica Projekta: Vrtec Kamnitnik, Škofja Loka

Ključni podatki na enem mestu:

 • Ime projekta: Nizko energetski Vrtec Kamnitnik v Škofji Loki
 • Investitor: Občina Škofja Loka
 • Arhitektura: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič
 • Odgovorni vodja projekta: Mojca Gregorski
 • Odgovorni projektant strojnih instalacij: Branko Zelenko, u.d.i.s., Menerga d.o.o.
 • Izdelava načrta: Maribor, avgust 2017
 • Izvedba projekta: 2018-2019
 • Neto površina: 3400 m2
 • Fotografije: Miran Kambič

Webinar: predstavitev prezračevanja vrtca in izraba OVE Vrtca Kamnitnik

V aprilu 2021 pripravljamo Webinar, ki bo točno ta projekt predstavil poglobljeno. Webinar je zanimiv tako za projektante, arhitekte in občine. Udeležba je brezplačna, vendar se je potrebno prijaviti na spodnji povezavi:

Datum: 22. april 2021 ob 14h

Naslov:  Vrtec Kamnitnik (Škofja Loka) – 360° rešitev plitve geotermalne energije za šole, vrtce in javne stavbe

Trajanje: ~1h

Ponovni ogled: >>> TUKAJ!

Nagrada za energetsko učinkovitost 2021 AHK: Projektu Vrtec Kamnitnik

TVOJ NASLEDNJI KORAK

Naročite se na…

Stopite z nami v…

Sledite nam na…

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search