Kako deluje toplotna črpalka za sanitarno vodo in kaj so njene prednosti?

 In plitva geotermalna energija, Toplotna črpalka, toplotna črpalka za sanitarno vodo

Grelec vode oz. toplotna črpalka za sanitarno vodo je en izmed tistih ključnih, a spregledanih delov opreme, ki zagotavlja vsakodnevno udobje.

Toplo vodo smatrano za povsem samoumevno. Odpremo pipo in voda je v nekaj sekundah vroča. Na naprave, ki to zagotavljajo pa pozabimo – razen v dveh primerih:

  • Ko tople vode ni in opazimo, da je nekaj narobe.
  • Ko prejmemo račun za elektriko in se spomnimo, da naš star bojler za vodo res veliko troši. To se še posebej pozna pri večjih stavbah kot so vrtci, šole, hoteli in wellness centri – tam imajo manj učinkovite grelne naprave ogromen vpliv na stroške.

Veliko lepše je vsak mesec pogledati račun in ugotoviti, kako malo energije ste potrošili za ogrevanje vode. Zato bomo v tem članku govorili o napravi, ki to zagotavlja – to je toplotna črpalka za sanitarno vodo.

V štiri članskem gospodinjstvu vsak dan porabimo 200 do 250 litrov sanitarne vode, kar je precejšnja količina, ki ima velik vpliv na stroške. Pomislite, koliko vode šele porabimo v večjih objektih.

Zato je pomembno poznati vse opcije ogrevanja in toplotna črpalka za sanitarno vodo je definitivno zelena, učinkovita in varčna rešitev.

Poglejmo zakaj in na kaj morate biti pozorni, če razmišljate o projektiranju toplotne črpalke za sanitarno toplo vodo – sploh, ko gre za večje stavbe.

1.) Kako deluje toplotna črpalka za sanitarno vodo?
2.) Prednosti toplotne črpalke za sanitarno vodo

Kako deluje toplotna črpalka za sanitarno vodo?

Najprej je potrebno vedeti, da toplotna črpalka za sanitarno vodo ogreva zgolj sanitarno vodo (za umivalnike, tuše, straniščne kotličke), medtem ko toplotna črpalka ogreva celotno stavbo. To je glavna razlika med tema napravama.

Poenostavljena razlaga delovanja je takšna: Toplotne črpalke za sanitarno vodo uporabljajo elektriko, da toploto ustvarjajo s pomočjo toplotne energije iz okolja. S tem prihranijo do 70 % energije in so lahko bistveno učinkovitejše in varčnejše od običajnih grelcev. 

Toplotna črpalka za sanitarno vodo, ki energijo jemlje iz zraka, deluje obratno kot običajni hladilniki. Toplotno energijo vzame iz okoliškega zraka, s kompresijo še zviša temperaturo in tako segreje vodo v shranjevalniku vode. V okolico vrne hladnejši zrak.

Zaradi tega procesa morate biti pri toplotni črpalki za sanitarno vodo, ki uporablja zrak, pozorni na sledeče:

  • Prostor v katerem deluje mora biti dovolj velik. Priporočljivo je vsaj 30 kubičnih metrov.
  • Črpalka bo ta prostor ohladila, zato razmislite o namembnosti prostora.
  • Tovrstne črpalke so učinkovitejše v toplih podnebjih ali v prostorih, kjer je kak element, ki segreva okolico (npr. peč za druge namene). V teh primerih lahko iz zraka črpajo več toplote.
  • Črpalka lahko izkorišča zunanji ali notranji zrak – to se splača izkoristiti med vročimi poletji.
  • Črpalke niso učinkovite v hladnejših podnebjih. V tem primeru je bolje poiskati alternativo.

Sanitarna toplotna črpalka lahko kot vir energije izkorišča tudi vire plitve geotermalne energije. O tem, kako toplotne črpalke izrabljajo geotermalne vire, si lahko več preberete v našem članku na to temo.

Geotermalna energija je tudi v tem primeru učinkovitejša od uporabe zraka, saj ima njen vir konstantnejšo temperaturo.

Pomembna prednost pa je tudi možnost uporabe desuperheater, če že uporabljate geotermalno toplotno črpalko za ogrevanje vaše stavbe.

Desuperheater je majhen izmenjevalec toplote, ki uporablja visoko segrete pline, katere proizvaja kompresor toplotne črpalke med njenim delovanjem. S tako ogreto vodo na višjem temperaturnem režimu ogreje sanitarno vodo. Naprava lahko deluje tudi brez posode za shranjevanje vode in vodo segreva zgolj, ko je potrebno.

Poleti, ko toplotna črpalka hladi in proizvede precej odvečne toplote, lahko na ta način ogrejete vso potrebno količino vode. 

Toplotno črpalko za sanitarno vodo lahko priklopite na obstoječo zalogovnik sanitarne vode ali pa naročite komplet s posodo, ki pogosto omogoča še boljši izkoristek energije, saj je narejena prav za uporabo s toplotno črpalko.

toplotna-crpalka-za-sanitarno-vodo-menerga

Prednosti toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima precej precej prednosti pred drugimi načini ogrevanja vode (plin, drva, drugi energenti). Poglejmo, kaj lahko pričakujete:

Nizki stroški ogrevanja vode in hitra povrnitev investicije

Stroški nakupa in montaže toplotne črpalke za sanitarno vodo so višji od večine alternativ, a se hitro povrnejo – predvidoma v 5 do 7 letih.

Ogrevanje sanitarne vode je s toplotno črpalko je do 75 % cenejše kot sicer. Če 4-člansko gospodinjstvo za gretje z bojlerjem plačuje 100 € mesečno, to pomeni do 75 € prihranka vsak mesec. Pri večjih stavbah pa je prihranek seveda še znatno višji.

Za toplotno črpalko lahko prejmete tudi eko subvencijo, kar zniža začetne stroške in poskrbi, da se investicija še hitreje povrne.

Ko smo ravno pri učinkovitosti, naj omenimo še faktor COP (Coefficient of performance), ki govori o razmerju med pridobljeno toplotno energijo in vloženo električno energijo. 

Višji kot je EF, učinkovitejši je grelec vode. Učinkovito ogrevanje vode na plin ima EF 0.65. Tipična toplotna črpalka za sanitarno vodo ima EF 2.0. Lahko vidite, da je razlika v učinkovitosti precejšnja.

 

Izkorišča zeleno energijo

Toplotna črpalka za sanitarno vodo zniža okolju škodljive emisije ogljikovega dioksida do 60 %. Uporablja obnovljive vire energije. Ne samo, da je okolju prijazna, tudi nevarna ni, saj ne uporablja goriv, ki bi vam lahko škodovala.

 

Zanesljiva in enostavna za uporabo

Ob nakupu primernega modela toplotne črpalke za sanitarno vodo vam energenta nikoli ne bo zmanjkalo. Energija zemljine skorje, zraka ali podtalnice je vedno na voljo. Menjava zaradi neprimernih energentov ne bo potrebna.

Prav tako tovrstne črpalke ne potrebujejo veliko vzdrževanja, njihova uporaba pa je preprosta in uporabniku prijazna. To pomeni, da boste s toplotno črpalko imeli malo dela in vam ne bo povzročala skrbi.

 

Odlična izbira tudi za manjše objekte

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima pomembno prostorsko prednost – ne potrebuje shranjevalnika energenta, saj energijo črpa iz okolja. Zato zasede zelo malo prostora in je odlična izbira tudi za manjše objekte, kot so počitniške hiške, vikendi ipd. Nameščena je lahko direktno na steno, kar je še dodaten bonus pri manjših objektih.

Če gre za hiško, ki jo uporabljate le poleti, lahko črpalko namestite celo tako, da bo hkrati grela vodo in vam pomagala pri klimatizaciji prostora, saj s tem, ko jemlje toploto iz zraka, hladi svojo okolico.

Tako, pa smo obdelali še toplotno črpalko za sanitarno vodo. Sedaj vidite, zakaj se splača razmisliti o njeni uporabi in kakšni viri energije so vam na voljo. S tem zaključujemo serijo petih člankov o plitvi geotermalni energiji in možnostih njene uporabe. Nikakor pa ne zaključujemo z deljenjem nasvetov, ki vam bodo olajšali pomembne odločitve in prihranili skrbi. Na dnu strani se lahko naročite na novice, da jih ne boste zamudili.

TVOJ NASLEDNJI KORAK

Naročite se na…

Stopite z nami v…

Sledite nam na…

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search