Prezračevanje, ogrevanje, hlajenje: Študentski dom v Varaždinu – samooskrbna stavba

 In Arhitektura, Energetska učinkovitost, Ogrevanje, Ogrevanje sanitarne vode, Pasivna gradnja, Toplotna črpalka, Trajnost, Učinkovita raba energije

Nekoč je to bila Avstro-Ogrska vojašnica, danes pa je dom študentov v Varaždinu. Študentski dom Varaždin je potreboval več prostih postelj, zato si je skupaj z Univerzo v Zagrebu v sodelovanju z lokalno skupnostjo in ministrstvi, zadal precej zahtevno nalogo. In to je, da se uredi sodoben kompleks za prihodnje generacije. Če sodimo po tem, kar je možno videti, jim je to v celoti uspelo! Eden izmed projektantov pravi, da gre v bistvu za kontekstualno arhitekturo, kjer je nova zgradba svojevrstna interpretacija tistega, kar že obstaja na tem mestu.

Vedran Pedišić dipl.ing.arh., projektant (Sandgrad + AVP):

“Na eni strani so prikazani nivoji medetažnih linij. Na drugi strani pa imamo tudi viden element vencev, ki se nahajajo na starejši stavbi. Stara zgradba ima poševno streho, ta moderna nova pa ima ravno streho.”

V celotno zgodbo je poleg stare in nove stavbe vključena tudi restavracija. Ker je ta zgradba v komunikaciji s starim in sodobnim, je njena zunanjost, pa tudi notranjost, obogatena z lesenimi opaži. Lesene opaže je uredilo podjetje Kalcer, ki ima 30-letne izkušnje s spuščenimi in zvočnimi stropi oz. z različnimi stenskimi oblogami.

Martina Kalšan (Kalcer):

“Ko smo dosegli naravni videz, ki smo ga iskali, smo našli rešitev, kako doseči odlično akustiko v prostoru. To pomeni, da ima celotna stenska obloga akustični trak, kar omogoča doseganje bistveno boljših zvočnih pogojev, prav tako je nad lesenim stropom postavljen sekundarni črni akustični strop Armstronga, ki je uspešno izpolnil pogoje za doseganje akustike.”

Funkcionalnost je na prvem mestu. Poleg tega naj bi les ohranil svojo naravni izgled v največji možni meri. Zaradi tega je naoljen, ne lakiran. Zahteve so bile, da se les montira do vrha stropa, zato je bil izbran lahek les, ki je kljub vsemu dobro prilagojen zunanjim razmeram. Strokovnjaki podjetja Kalcer so v ta namen izbrali drevo afriške vrbe.

Streha skupaj s Študentskim domom Varaždin skriva pravcato sončno elektrarno.

Vedran Pedišić dipl.ing.arh., projektant (Sandgrad + AVP):

“Na eni strani imamo sončne kolektorje, ki proizvajajo električno energijo. Električna energija oskrbuje toplotne črpalke voda-voda in s tem reši problem ogrevanja in hlajenja objekta. Medtem imamo na drugi strani zajem deževnice (količine so precej velike), katero koristno uporabljamo tudi za izpiranje WC školjk ter za namakanje zelenih površin v kompleksu.”

Vendar sistem, ki to omogoča, ni viden navzven.

Nenad Milijaš, ravnatelj (Študentski center Varaždin):

“Prihranki so ogromni. Objekti so po zmogljivostih zelo različni, zato jih ni mogoče primerjati. Ko pa to podrobneje razdelamo, ugotovimo, da imamo 2 do 3-krat nižje stroške v domu, ki ima 600 postelj, kot v objektu, ki ima 286 postelj. S tem sem povedal vse.”

Študentski dom Varaždin poleg študentskih sob, študentom ponuja še celo vrsto dodatnih aktivnosti. Ponuja jim možnost uporabe kolesarnice, brezplačnega pranja perila, koriščenja prostora za študentske klube, pa tudi uporabe opreme za vadbo na prostem. Za nekoga, ki se šele uči, je to odličen primer projekta.

Nenad Milijaš, ravnatelj (Študentski dom Varaždin):

“Veliko obiskovalcev prihaja na oglede, ne samo iz Hrvaške, ampak tudi iz ostalih držab Evropske unije, npr. iz Ukrajine. Prihajajo tudi iz srednjih gradbenih šol, fakultet za gradbeništvo in tako naprej. Marsikdo si je že ogledal ta objekt, saj se v njih vzbudi zanimanje, ko vidijo nizkoenergetsko gradnjo. V bistvu jim je zanimiv celoten kompleks študentskega doma Varaždin.

Zato ne preseneča, da je bil projekt na koncu financiran s pomočjo evropskih sredstev.

studentski_dom_varazdin_rewatemp_menerga

Vir: Dom2.hr

SE ŽELITE PREPRIČATI NA LASTNE OČI?

Nekajkrat na leto organiziramo voden ogled, kjer je mogoče videti takšne in podobne primere samooskrbnih zgradb ter njihovega prezračevanja, ogrevanja in hlajenja. Bi vas kaj takšnega zanimalo?

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search