Dimenzije kotlovnice – okvirni preračun za večje stavbe

 In Arhitektura, Klimatizacija, Storitve, Strojne instalacije

Dimenzije kotlovnice predstavljajo za vsakega arhitekta pomemben vhodni podatek pri načrtovanju stavbe. Predvidet ustrezno velikost kotlovnice namreč pomeni: zajeti ustrezno površino vseh energetskih naprav (toplotne črpalke, kotla) v stavbi in hkrati zagotoviti, da strojnica ni po nepotrebnem prevelika – saj je prav to za investitorja predstavlja nepotreben strošek.

Dolga leta sodelovanja z arhitekti so nas naučila, da je v začetni fazi projekta oz. idejni fazi, pogosto potrebna le strokovna ocena dimenzij kotlovnice. Ta ocena pa mora vseeno biti »varna« – dovolj velika, a ne prevelika, za nadaljnjo informirano odločanje arhitekta.

V ta namen smo pripravili preprosto PDF tabelo dimenzij kotlovnice, ki omogoča arhitektom, da hitro pridejo do informirane ocene dimenzij kotlovnice.

 

Primer ocene dimenzij kotlovnice za poslovno stavbo:

dimenzije-kotlovnice-strojnice-menerga

Dimenzije kotlovnice – tabele za hitro oceno površine

Navidez preprosta tabela ja nastala na podlagi naših 30-letnih izkušenj pri načrtovanju energetike najrazličnejših stavb. Tabelo smo zasnovali tako Do ocene je mogoče priti le v nekaj korakih:

  • Tip stavbe: poslovne stavbe (pisarne), hotel, športno-rekreacijske stavbe (telovadnice, športne dvorane), trgovski centri, šole in vrtci, knjižnice,
  • Ocene priključne moči: ocena specifične priključne moči ogrevanja (W/m2), ocena specifične priključne moči hlajenja (W/m2),
  • Tip strojnice: strojnica ogrevanja, strojnica ogrevanja in hlajenja,
  • Priključna moč (kW),
  • Velikost strojnice glede na minimalni (predpisan) delež koriščenja obnovljivih virov energije (OVE) ali glede na 100% delež koriščenja obnovljivih virov energije (OVE).
dimenzije-kotlovnice-pripomocek-za-arhitekte

Izpolnite spodnji obrazec ter prenesite PDF tabelo za določitev dimenzij kotlovnice oz. določitve površine prostora za energetiko:

    E-pošta:*

    Ime:*

    Priimek:*

    Podjetje:*

    Priporočilo: PDF tabelo natisnite na format papirja A3, da bodo tudi manjše številke dobro vidne.

    Poseben primer: Kotlovnica za bazen

    Kotlovnica za bazen je nekoliko težje predvidljiva saj je potrebno upoštevati dodatno opremo, ki je potrebna, ko gre za energetiko bazena. Glede na to, da je Menerga poznana po klimatsko-prezračevalnih rešitvah na področju bazenskih prostorov, vam bomo v primeru potrebe po izračunu dimenzij kotlovnice bazena najlažje pomagali, če nas kontaktirate neposredno preko kontaktnega obrazca.

    Po tem, ko bomo razumeli specifične parametre bazena, bazenskega prostora, namembnosti in uporabe vam bomo lahko podali točnejšo oceno predvidene strojnice za bazen.

    Kako smo računali dimenzijo kotlovnice v stavbi?

    Kratka obrazložitev kako smo računali vrednosti v tabeli na osnovi primera za poslovno stavbo, ki ima tlorisno površino 5.000m2, ter vsebuje sistem ogrevanja (Qg), hlajenja (Qh) in 100% koriščenjem OVE.

    Izračun priključne moči ogrevanja:

    Qg = (A) 5.000m 2 * (Qg) 25 W/m2 = 125.000 W oziroma 125 kW

    Izračun priključne moči hlajenja:

    Qh = (A) 5.000m 2 * (Qh) 28 W/m2 = 140.000 W oziroma 140 kW

    Ker se v stavbi predvidi sistem ogrevanja in hlajenja, obe vrednosti seštejemo:

    (Qg ) 125 kW + (Qh ) 140 kW = 265 kW

    V tabeli strojnice ogrevanja in hlajenja izberemo bližjo vrednost. Ocenjena površina prostora za energetiko je 60 m2.

    POTREBUJETE VEČ INFORMACIJ ZA PRERAČUN DIMENZIJ KOTLOVNICE?

    Stopite v stik z našo tehnično ekipo in pomagali vam bomo do natančne ocene dimenzij kotlovnice ali strojnice.

    Recent Posts
    Stopite v stik z nami še danes!

    Kontakt

    Start typing and press Enter to search