Pogovor s strokovnjakom: Prezračevanje proizvodnih hal in hlajenje industrijskih objektov

 In Energetska učinkovitost, Filtracija zraka, Hlajenje, Klimatizacija, Klimatske naprave, Obnovljivi viri, Okolju Prijazno, Prezračevalne naprave, Prezračevanje, Proizvodna hala, Uncategorized

Strokovnjaka podjetja Menerga, Bojan Gavez in Branko Zelenko, odgovarjata na najbolj pogosta vprašanja o prezračevanju proizvodnih hal, hlajenju proizvodnih hal ter hlajenju drugih industrijskih objektov.

 

V tem blog zapisu sta odgovorila na naslednja vprašanja:

1.) Kaj bi svetovali investitorju, ki se odloča narediti optimalno prezračevanje v proizvodni hali?

2.) Menerga je v svojem obstoju naredila veliko zahtevnejših proizvodnih hal. Na kak način lahko svetujemo, da se ustvari projektna skupina za takšen projekt.

3.) Kaj so najpogostejše napake pri načrtovanju proizvodne hale?

4.) Kako lahko investitor koristi obnovljive vire energije v proizvodni hali? Kako se tega lotiti?

5.) Kako lahko investitorju pomagamo preprečiti izgubo denarja pri proizvodni hali?

6.) Ali lahko investitor računa na podporo Eko sklada?

7.) Vemo, da je kakovost zraka v proizvodih halah velikokrat vprašljiva. Zrak je lahko agresiven, strupen ali celo eksploziven. Kaj svetujete v tem primeru? Kako se lotiti klimatizacije? Na kaj vse je potrebno paziti?

8.) Vemo, da so proizvodne hale velikokrat gradbeno slabo narejene. Zaradi logistike je veliko odprtin. Kako bi rešili problem izgube energije zaradi prepiha?

 


 

Kaj bi svetovali investitorju, ki se odloča narediti optimalno prezračevanje v proizvodni hali?

Odgovarja: Bojan Gavez

Najprej mora investitor povedati, kakšno ima tehnologijo, torej v podjetju Menerga moramo pridobiti informacijo o tehnoloških zahtevah in parametrih.  Zatem bi v vsakem primeru najprej predstavili najboljšo rešitev, kar je možno. Torej prezračevalne naprave, uporabo obnovljivih virov energije, učinkovito potrošnjo energije. Se pravi sistemsko rešitev. Dejstvo je, da se ne moremo pogovarjati samo o instalacijah. V zakup moramo vzeti tudi gradbeno fiziko objekta, torej zgradbo kot takšno in integralno za celotno projektantsko skupino in narediti najboljšo rešitev za investitorja.

 


 

Menerga je v svojem obstoju naredila veliko zahtevnejših proizvodnih hal. Na kak način lahko svetujemo, da se ustvari projektna skupina za takšen projekt.

Odgovarja: Branko Zelenko

Če razmišljamo o timu, ki bo takšen problem reševal skupaj s podjetjem Menerga, potem je potrebno angažirati vse tiste, ki jih zahteva sam tehnološki proces proizvodnje. To so arhitekti, ki bodo zasnovali gradbeno fiziko. Tudi tehnologi so nepogrešljivi, strojniki, ki bodo uredili inštalacije in električarji, ki bodo povezali avtomatiko. Seveda na koncu tudi izvajalec, ki je samo še posledica. Rdečo nit povezuje investitor, ki je vedno seznanjen s potekom dela in raste s projektom od začetka do konca. Na koncu tako ni presenečenj zanj, saj točno ve, kako bo projekt izpeljan do konca.

 


 

Kaj so najpogostejše napake pri načrtovanju proizvodne hale?

Odgovarja: Bojan Gavez

Najpogostejše napake pri načrtovanju proizvodnih hal so, da investitor ne poda tehnoloških parametrov v samem prostoru. Torej tisto, kar bo tehnologija zahtevala navadno ne dobimo. In ko teh podatkov ni, ne moremo optimalno dimenzionirati sistema. To je velika škoda, saj se lahko zgodi da v podjetju Menerga pod-dimenzioniramo ali pre-dimenzioniramo sistem in potem lahko kaj hitro pride do nezadovoljstva na strani investitorja skozi celotno življenjsko obdobje nekega objekta. Se pravi obvezno moramo pridobiti podatke o poznavanju tehnologije in tehnoloških parametrov, ki jih ta prostor mora dosegati.

 


 

Kako lahko investitor koristi obnovljive vire energije v proizvodni hali? Kako se tega lotiti?

Odgovarja: Branko Zelenko

Pri klimatizaciji proizvodne hale še vedno potrebujemo energijo, ki jo moramo nekako proizvesti. Seveda so želje, da je energija za trošenje čim manjša in da je varčevanje čim večje. In ker izkoristki še niso 100%, obstaja način, da za energijo koristimo 100% obnovljive vire energije. To so različne vrtine, zrak (če podnebje na tem področju to omogoča). Proizvedemo lahko toplotno energijo, hladilno energijo in jo potem koristimo za inštalacije, ki so v objektu. Torej za ogrevanje, običajno so to klima naprave. Zaključim lahko, da lahko zagotovo koristimo energijo iz obnovljivih virov.

 


 

Kako lahko investitorju pomagamo preprečiti izgubo denarja pri proizvodni hali?

Odgovarja: Branko Zelenko

Dobro vprašanje! Vsi želijo obdržati sredstva za druge zadeve oz.stroške. Pri proizvodnih halah je po mojem mnenju veliko možnosti, pri sami gradnji se ponavadi naredi veliko napak. Dela se hitro, klasično. Potrebno je posvetiti dosti časa razmišljanju glede tega, kako pomagati investitorju, da zmanjša investicijske stroške in stroške obratovanja, kar seveda pomeni prihranek denarja. Moramo se zavedati, da to traja leta in leta, ne glede na to, če se proizvodnja spremeni v sami hali. Se pravi, proizvodnja teče naprej, čeprav je v »igri« nek drugi proizvod, ampak inštalacija ostane od prej. Zato je na začetku potrebno dobro razmisliti o vsem, ker dandanes obstajajo rešitve, ki lahko investitorju prihranijo veliko denarja.

 


 

Ali lahko investitor računa na podporo Eko sklada?

Odgovarja: Branko Zelenko

Vsekakor. Vemo, da je dandanes mogoče dobiti sredstva iz Evropske unije za podpiranje takšnih projektov. Že res, da je proizvodnja specifična gradnja, ampak posredno se določene subvencije lahko koristiti. Namreč, vsak energetski objekt potrebuje energijo in veliko sredstev se vlaga v obnovljive vire, t.j. priprava toplotne in hladilne energije in zaradi tega lahko investitorji izkoristijo subvencijo. V proizvodnih halah so npr. klima naprave, če so visoko energetsko učinkovite, potem se lahko tudi za naprave pridobijo subvencionirana sredstva. Veliko subvencioniranih sredstev je na voljo, ampak jih v preteklosti nismo dovolj izkoristili.

 


 

Vemo, da je kakovost zraka v proizvodih halah velikokrat vprašljiva. Zrak je lahko agresiven, strupen ali celo eksploziven. Kaj svetujete v tem primeru? Kako se lotiti klimatizacije? Na kaj vse je potrebno paziti?

Odgovarja: Bojan Gavez

V takih primerih moramo najprej ugotovit, kakšna je proizvodnja in kakšni produkti se ustvarjajo. Če imamo eksplozijsko zmes, ki jo odvajamo, potem je to že rdeči alarm. Pri tem moramo biti izjemno previdni in se tega premišljeno lotiti. Namreč, ne obstaja mala eksplozija. Ko poči, poči! Zato moramo imeti točne podatki o eksplozivnosti zmesi ter o tem, kaj se dogaja v proizvodni hali, da lahko ugotovimo, kako rešiti to težavo. Ko gre za posebne zahteve, tesno sodelujemo tudi s strokovnjaki na tem področju. Med drugim tudi s projektantom požarne varnosti, saj lahko skupaj z njim najdemo ustrezno rešitev. Tudi oprema je tukaj posebna – primerna za objekte, katerih požarna varnost je potencialno ogrožena. Kar se tiče drugih strupov, strupenih hlapov itd., je edina možnost ta, da te zmesi zajamemo čim bližje na mestu nastanka. To pomeni na mestu, kjer se te zmesi sproščajo. Ne smemo dovoliti, da bi se širile po prostoru. Potrebno je imeti lokalno odsesavanje in potem ta umazan/onesnažen zrak speljati na pralne, mehanske, ciklonske filtre (odvisno od zmesi). V vsakem primeru je treba te substance ločiti, da ne onesnažujemo okolja.

 


 

Vemo, da so proizvodne hale velikokrat gradbeno slabo narejene. Zaradi logistike je veliko odprtin. Kako bi rešili problem izgube energije zaradi prepiha?

Odgovarja: Bojan Gavez

Gradbeno je potrebno zasnovati objekt tako, da se lahko ustvari klimatske cone. Klimatske cone so potrebne z obzirom na energijo. Dandanes obstajajo »hitro-zaporna« vrata, kot npr. v pekarnah, kjer ima proizvodna hala posebne tehnološke parametre znotraj proizvodnega procesa. Vgradijo se posebne zračne zavese oz. prostori, ki preprečujejo uhajanje zraka v sosednje prostore. Že v osnovi je potrebno zagotoviti, da je gradbena zasnova objekta zrakotesna.

Če tega ne dosežemo, potem ne moremo kontrolirati naravnega pretakanja zraka, kljub temu, če imamo prezračevalno napravo, s katero prisilno prezračujemo. Enostavno to ne gre, ker je naravni prehod zraka skozi odprtine neobvladljiv.

 


 

POTREBUJETE POMOČ PRI PREZRAČEVANJU ALI HLAJENJU PROIZVODNE HALE?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search