Klimatizacija podatkovnih centrov: Menerga zmagala na nemškem natečaju

 In Energetska učinkovitost, Hlajenje, Okolju Prijazno, Podatkovni centri, Prezračevanje, Rekuperator, Učinkovita raba energije

Nemški natečaj: Klimatizacija podatkovnih centrov 2019 – zmagalo podjetje Menerga

Na letošnji podelitvi nagrad na področju inovacij za hlajenje in klimatizacijo podatkovnih centrov v Nemčiji, za katere se je potegovalo osem podjetij, je podjetje Menerga osvojila prvo mesto.

Na podelitvi, ki je potekala 11. aprila, so bili med številnimi kandidati izbrani zmagovalci v petih kategorijah. Ekipo strokovnjakov in medijev je v drugi kategoriji z naslovom »Hlajenje in klimatizacija podatkovnih centrov« najbolj navdušilo podjetje Menerga, ki je s svojo vlogo z naslovom »Enota za hlajenje zraka s hlapilnim hlajenjem in adsorpcijskimi hladilnimi moduli« predstavila svojo inovativno napravo.

 

Gre za napravo AdiabaticDXcarbonfree, ki v nasprotju s klasičnimi hladilnimi sistemi omogoča hlajenje zraka brez mehanske energije, saj je namesto kompresorja vgrajen adsorpcijski modul, ki skupaj z adiabatnim hlapilnim hlajenjem omogoča hlajenje z minimalno porabo električne energije.

Naprava predstavlja nadgradnjo protitočnega prenosnika toplote Adconair. Zrak je tako mogoče hladiti posredno s hlapilnim hlajenjem, pri višjih hladilnih obremenitvah pa se po potrebi vključi adsorpcijska enota, ki omogoča hlajenje dovodnega zraka tudi takrat, ko je vlažnost zunanjega zraka zelo visoka.

Adconair_AdiabaticDXcarbonfree

Adconair AdiabaticDXcarbonfree

Hladilna energija, ki nastaja s procesom adsorpcije, se na dovodni zrak oddaja skozi ploščni izmenjevalec toplote – rekuperator. Hlajenje dovodnega zraka s procesom adsorpcije je možno vse do 20°C.  Regeneracija adsorpcijskega modula poteka z integriranim adiabatnim hlapilnim hlajenjem, zato ni potrebe po dodatni zunanji hladilni napravi. Medtem, ko se odvija adsorpcija v enem modulu, poteka desorpcija v drugem, s kondenzatorjem povezanim modulom. Regeneracija adsorpcijskega modula poteka pri temperaturi 55°C, toplotni vir za ta proces je lahko tako tudi sončna energija ali energija odpadne vode. Enostavna izvedba adsorpcijskih hladilnih modulov za svoje delovanje ne zahteva mehanske energije, zato predstavlja v primerjavi s klasičnimi hladilnimi sistemi veliko bolj zanesljivo rešitev.

Cilj projekta je bil razviti visoko učinkovito napravo za hlajenje zraka podatkovnih centrov, ki v nasprotju s klasičnimi hladilnimi sistemi zagotavljaja relativno nizke temperature dovodnega zraka brez izkoriščanja električne energije in s tem ne obremenjujejo električnega omrežja v poletnem času, ko so hladilne obremenitve najvišje.

Za trajnostni razvoj je pomembno, da se uporabljajo hladilna sredstva z ničelnim faktorjem GWP (ang. Global Warming Potential), kar pomeni, da ne onesnažujejo okolja.

Hladilni medij naprave AdiabaticDXcarbonfree je voda, s tem pa odpadejo vse škodljive emisije, povezane s klasičnimi freonskimi hladivi. Ker ni potrebe po mehanski energiji, odpadejo tudi za okolje obremenjujoča motorna olja. Ker je vir delovne energije za adsorpcijsko hlajenje toplota, je možna izraba odpadne toplote še večja kot doslej. S tem predstavlja naprava pomemben mejnik pri razvoju tehnologije za pripravo hladu in omogoča projektantom več svobode pri načrtovanju »zelenih« podatkovnih centrov.

VAS ZANIMA VEČ O KLIMATIZACIJI PODAKTOVNIH CENTROV IN ODVAJANJU TOPLOTE?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search