Menerga pristopila k nacionalnemu zavezništvu za zeleno okrevanje gospodarstva

 In Certifikat, Trajnost, Učinkovita raba energije

Za spopad z ekonomskimi učinki pandemije koronavirusa je potreben načrt za oživitev gospodarstva, ki bo moral biti oblikovan tako, da bo hkrati reševal tudi globalni izziv podnebnih sprememb je zapisal CER (Center energetsko učinkovitih rešitev).

cer-center_energetske-ucinkovitosti         menerga_logo_head_za_favicon

Po vzoru mednarodnih sorodnih organizacij, so tudi v CER pripravili pobudo za zeleno okrevanje gospodarstva v Sloveniji in pozvali ključne deležnike z različnih industrij k pristopu v zavezništvo in aktivno soustvarjanje programa zelenega okrevanja. Pozvani gospodarski in finančni voditelji ter ostali deležniki, ki so pristopili k nacionalnemu zavezništvu za zeleno, pametno in tehnološko napredno Slovenijo, se strinjajo, da je potrebno sprožiti nov ekonomski model na nacionalni ravni, ki mora biti prožnejši, odpornejši in bolj suveren. Podpirati mora prehod iz obstoječih netrajnostih vzorcev gospodarske dejavnosti, ki bodo ustvarjala delovna mesta z dodano vrednostjo.

CER izhaja iz tega, da mora temeljiti na zelenih in krožnih načelih in digitalizaciji. Spodbujati mora trajnostne gospodarske dejavnosti, ki bodo ustvarjala delovna mesta z dodano vrednostjo. Finančni tokovi morajo biti usmerjeni v zelene naložbe in priložnosti, da ne bodo več podpirali visokoogljičnih investicij.

Poziv k nacionalnemu zavezništvu predstavlja temelj za sistemsko vzpostavitev ukrepov in konkretnih predlogov različnih deležnikov za t.i. »zeleno okrevanje«, ki bodo vodili k vzdržnemu, konkurenčnemu in odpornemu gospodarstvu.

S pozivom želi CER spodbuditi:

  • da je tretji paket ukrepov usmerjen v zeleno okrevanje gospodarstva,
  • da se nacionalno zavezništvo usmeri v zeleno, pametno in tehnološko napredno Slovenijo,
  • da nacionalno zavezništvo izraža podporo zelenemu dogovoru EU,
  • da se za predsedovanje Slovenije Svetu EU uveljavi sistemski pristop ter močna in jasna agenda za zeleno gospodarstvo,
  • da Slovenija do leta 2023 pripravi celostno nacionalno strategijo razvoja v podnebno nevtralno družbo do leta 2050 in se aktivno vključi v izvajanje evropskih in mednarodnih pobud in programov za zmanjšanje podnebnih sprememb in prilagoditev nanje.

zeleno-okrevanje-gospodarstva-zaveznistvo-CER-menerga

Med podpisnike poziva sodimo (po abecedi): AV Living Lab, Blockhapp, Bisnode, BTC City, Circular Change, Eles, EN-LITE, Gartner arhitekti, Institut Jožef Stefan, Jadek & Pensa, Jelovica, Jems, Knauf Insulation, Lapp, Lokalna energetska agencija Gorenjske, LOTRIČ Meroslovje, Lumar IG, Menerga, Mik Celje, Montel Energetika.net,  NLB, Petrol, Plastika Skaza, Porsche Slovenija, Proinco, Resalta, Slovenijales, SmartIS, Termo Shop, Velux, Združenje Manager.

Na družabnih omrežjih je CER izpostavili hashtag #zelenookrevanje pod katerim boste našli objave povezane s tem zeleno usmerjenim zavezništvom.

VAS ZANIMA VEČ O NAŠEM DELOVANJU?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search