Podnebni štrajk

 In Energetska učinkovitost, Klimatizacija, Obnovljivi viri, Okolju Prijazno, Učinkovita raba energije

Podnebni štrajk

 

Ta teden bo zapisan v zgodovino. V več kot 150 državah ljudje krepijo podporo protestom mladih za zaščito okolja in za ukrepe zoper segrevanja podnebja. Podnebna kriza ne bo čakala, zato tudi ne bomo. 

Od 20. – 27.  septembra poteka Globalna podnebna stavka, ki bo dosegla vrh v petek, 27. septembra, ko je napovedana Splošna okoljska stavka.

Namen stavke je, da državljani opozorimo svoje politike, da je težava resnejša, kot jo trenutno obravnavajo ter da je upočasnjevanje globalne segrevanja prioritetna težava, ki jo je potrebno boljše in aktivnejše nasloviti.

 

Petki za prihodnost

V ta namen je mlada švedska aktivistka Greta Thunberg pozvala k protestu tudi šole in podjetja po vsem svetu. 16-letnica je zaslovela s protesti pred švedskim parlamentom, kjer je začela že lansko leto avgusta. Želela je vzpodbuditi politike v boj in ukrepanje proti podnebnim spremembam. Kljub svoji mladosti ji je uspelo, da je bila slišana in se je njen aktivizem razširil preko švedskih meja po celem svetu. Najstnica je postala glas ljudi, ki jim ni vseeno kaj se dogaja z našim okoljem.

 

S svojo iniciativo Petki za prihodnost (FridaysForFuture) je navdihnila globalno gibanje. Namesto da bi v petek odšla v šolo, je začela stavkati, vsak petek je prišla pred parlament. Po nekaj tednih so jo začeli ogovarjati švedski poslanci, nekateri so jo podprli, a ji hkrati dejali, naj se vseeno raje vrne v šolo. Ni se vdala, svojo stavko ob petkih je nadaljevala. Gretino gibanje Petki za prihodnost se je razširilo po vsem svetu. Mladi so prebudili velik del sveta s svojimi močnimi udarci petka za prihodnost za podnebje. Zdaj se milijoni odraslih pridružijo velikemu valu, ki bo po vsem svetu spodbudil prenovljeno akcijo.

 

Eden največjih protestov poteka v New Yorku, v okviru zasedanja vrha ZN se bodo zvrstile številne splošne razprave. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres si je kot eno svojih glavnih prioritet zadal prav boj proti podnebnim spremembam.

Protesti za zaščito okolja in za ukrepe zoper segrevanje podnebja se vrstijo po vsem svetu. Več kot 300 tisoč ljudi je prišlo na ulice v Avstraliji, v Veliki Britaniji je napovedanih več kot 200 protestov. Protesti so zajeli tudi Azijo in Južno Afriko.

Tudi različna podjetja se pridružujejo globalnim protestom. Mnoga podjetja so se znašla pod
pritiski zaposlenih, ki se nameravajo udeležiti protestov.

 

  • 27. septembra ob 11.55 se bo zgodil do zdaj največji podnebni protest na svetu, na katerega so vabljeni vsi, otroci in upokojenci. Podnebni štrajk po vsem svetu organizirajo skupine mladih, ki se borijo proti posledicam podnebne krize. V Sloveniji so to Mladi za podnebno pravičnost. Ti tedensko protestirajo pred parlamentom in tudi v naslednjih dneh ter tednih pripravljajo akcije, ki zahtevajo od oblasti odločnejše ukrepanje za zaščito okolja in ublažitev podnebnih sprememb.

 

 

  • Različne organizacije (Predstavniki Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Zveze društev upokojencev Slovenije, Zveze prijateljev mladine Slovenije, Mladih za podnebno pravičnost ter okoljskih nevladnih organizacij Focus, društvo za sonaraven razvoj, Greenpeace Slovenije, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC in Umanotera) so prebivalke in prebivalce Slovenije spodbudile, naj se udeležijo podnebnega štrajka, ki bo potekal v petek, 27. septembra ob 11.55, v več mestih po Sloveniji: Maribor, Ljubljana, Novo mesto, Brežice, Ilirska Bistrica, Nova Gorica, Koper, Ljutomer, Ormož, Krško.
  • Nujnost podnebne krize zahteva nov pristop in pravičen odziv, osredotočen na človekove pravice, pravičnost in pravičnost. Sledite dejanjem in se pridružite gibanju. Pridružite se lahko tukaj.

 

Ker je ena izmed vrednot podjetja Menerga ODGOVORNOST DO OKOLJA, se bomo tudi sodelavci podjetja Menerga priključili temu globalnemu dogodku, ki poteka v 150-ih državah po vsem svetu.

Vabimo vse svoje partnerje, stranke in podjetja iz lokalne skupnosti, da se nam v petek, 27. septembra, ob 11.55 pridružite na Grajskem Trgu: https://act.350.org/event/globalclimatestrike/21731?

 

 

VAS ZANIMA IZRABA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recommended Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search