Zmanjšanje onesnaževanje s plastiko

 In Novice, Okolju Prijazno

8 hitrih nasvetov: Kako zmanjšati onesnaževanje s plastiko in postati okolju prijaznejši le v nekaj korakih

Sodobni življenjski stil nas sili, da smo obkroženi s plastiko, saj če se ozremo naokoli je povsod okoli nas. Čeprav je z različnimi raziskavami dokazano škodljiva za zdravje in ena največjih groženj sveta, si še vedno ne predstavljamo nakupa v trgovini brez da bi prinesli domov ogromno nepotrebne embalaže, ki jo potem v gospodinjstvih vsak dan v velikanskih količinah mečemo stran.

Plastika je sintetični material, ki se zelo dolgo razkraja in s tem z vsakim dnem njene uporabe ustvarjamo pravo ekološko bomo za svet. Poleg njene škodljivosti za zdravje je zaskrbljujoče tudi njeno dolgo razkrajanje na drobne delce, ki jih najdemo tudi v ribah, živalih in nenazadnje ljudeh

Na svetu je zdaj 300 milijonov ton plastike, količina pa se bliskovito povečuje. Po podatkih National Geographica Američani dnevno zavržejo 500 milijonov plastičnih slamic. Približno en bilijon plastičnih vrečk se odvrže vsako leto, manj kot 1% pa se reciklira. Slovenci na leto porabimo med 130 in 150 plastičnih vrečk, ki jih običajno ne uporabljamo več kot pol ure, nato pa se prav te vrečke, ko jih odvržemo v smeti razkrajajo tudi do 1000 let. 

Plastika_onesnazevanje

To je le kapljica v morje vse plastike, vrečke, slamice v pijači, plastični lončki za kavo, palčke za ušesa, ovitek od sendviča, embalaža v kateri so pred-pripravljeni prehrambeni izdelki, plastenka od vode … To je le nekaj plastičnih izdelkov, ki jih običajno uporabimo le enkrat, nato pa v zelo kratkem času pristanejo v smeteh oziroma v našem okolju in posledično tudi v naši vodi in hrani.

Zanimivosti:

 • Američani dnevno zavržejo 500 milijonov plastičnih slamic!
 • Plastična embalaža s proizvedenih 161 milijonov ton letno na globalni ravni je največji krivec za plastične odpadke.
 • V ZDA se vsak dan zavrže več kot 100 milijonov plastičnih pripomočkov.
 • Vsako minuto izdelajo več kot milijon plastenk.

Da spremenimo to stanje je potrebno spremeniti predvsem svoje navade. Tu lahko seveda naletimo na veliko ovir, saj, ko se že uspemo znebiti plastične embalaže na enem področju, naletimo nanjo na drugem, alternative pa so pogosto veliko dražje. Vendar zavedati se moramo, da smo mi prvi korak v ciklu plastike, ki bo ostala pe mnogo stoletij za nami, ko nas en bo več. 

 

Kaj pa lahko storimo že danes, da zmanjšamo količino plastike in naredimo nekaj za okolje?

 

 1. Plastične vrečke zamenjamo za košaro ali vrečke iz blaga oz. reciklirane plastike za večkratno uporabo. V trgovino s seboj lahko vzamemo tudi zero waste vrečke za sadje in zelenjavo, katero naložimo skupaj v eno vrečko.
 2. Ne kupujmo več vode in drugih pijač v plastenkah. Vodo raje natočimo v steklenico ali kozarec namesto sladkih pijač pa si privoščimo čaj v skodelici ali le te kupimo v steklenicah.
 3. Hrano shranjujmo v steklenih posodah ali kozarcih.
 4. Pozorni bodimo tudi na čistila, ki jih uporabljamo, saj lahko posežemo po preparatih, ki so v embalažah in izdelani iz snovi, ki ne ogrožajo okolja.
 5. Odrecimo se plastičnim izdelkom za enkratno uporabo kot so plastični kozarci in pribor, slamice, palčke za ušesa, plastični lončki za kavo in podobno, ki so veliko večji onesnaževalci, kot priznamo.
 6. Zobne ščetke zamenjajmo s tistimi iz bambusa, ki so bio razgradljive.
 7. Vrečke za smeti zamenjajmo z biorazgradljivimi ali jih večkrat uporabimo.
 8. Uporabimo pralne kuhinjske krpe, ščetke iz naravnih vlaken ali biorazgradljive spužve, ki omogočajo manj potratno čiščenje in estetsko nadgradnjo.

 

 

To je le nekaj navad, ki jih lahko spremeni vsak izmed nas in s tem prispeva k večjemu varovanju okolja ter zmanjša količino svojih odpadkov na leto. Če pogledamo, da je prebivalec Slovenije je v 2017 proizvedel povprečno 478 kg komunalnih odpadkov v enem letu, lahko vsak z majhnimi sprembami svojega življenskega stila naredi velik korak k izboljšanju okolja in zmanjšanju količine odvržene plastike in ostalih odpadkov.

Zato se, vsakokrat, ko stojimo v trgovini pred izdelkom zavitim v plastično embalažo vprašajmo ali to resnično potrebujemo ali ne, pri tem pa naj nas vodi in spodbuja vodilo Zero waste” – ničelna stopnja odpadkov, vedoč, da s tem ne obremenjujemo okolja in lastnega zdravja. Začnimo leto 2019 s čim manj plastike!

 

Zanimivosti:

 • Recikliranje ene aluminijaste pločevinke lahko prihrani 90% energije, potrebne za izdelavo nove!
 • Pri 1 kg reciklirane plastike je prihranek 1,5 kg CO2.
 • Pri 1 kg recikliranega stekla je prihranek 300 gramov CO2.
 • Pri recikliranju 1 kg papirja pa se izognemo emisiji 900 gramov CO2.

Viri:

Statistični urad RS

Everlane ” Plastic guide”

Pozitivna energija – živeti brez plastike

Equa – slika steklene flaške

VAS ZANIMA IZRABA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search