Deutscher Kältepreis 2018 – prvo mesto za podjetje Menerga – hibridno adiabatsko hlapilno hlajenje

 In Dogodek, Energetska učinkovitost, Hlajenje, Hlapilno hlajenje, Klimatizacija, Klimatske naprave, Novice

Hladilna tehnologija za industrijske in komercialne namene

Nemško zvezno ministrstvo za okolje, varstvo narave, gradnjo in jedrsko varnost je 6. podelilo  nagrade na področju inovacij v hlajenju – Deutscher Kältepreis 2018, ki ga je prejelo podjetje Menerga GmbH.

V kategoriji Energijsko učinkoviti sistemi hlajenja in klimatizacije z indirektnim hlajenjem, je podjetje Menerga, katere brezogljična tehnologija hlajenja temelji na hibridnem, adiabatskem hlapilnem hlajenju, osvojila prvo mesto.

Nemška zvezna vlada je v okviru pobude za zaščito podnebja določila cilj, da do leta 2020 zmanjša rabo vse energije za 10%. Ta odločitev je botrovala k temu, da je nemško zvezno ministrstvo za okolje, varstvo narave, gradnjo in jedrsko varnost letos razpisalo natečaj za že 6. nemško nagrado za hlajenje – Deutscher Kältepreis 2018.

 

Menerga_Adconair_Adiabatic_Zero GWP Deutscher_Kaeltepreis

 

Menerga se je udeležila tega natečaja v želji po osvojitvi nagrade s svojo brezogljično tehnologijo hlajenja AdiabaticzeroGWP, ki temelji na preizkušenem sistemu vračanja toplote v napravah Adconair, s katero je uspela prepričati strokovno žirijo.

Rešitev, ki združuje indirektno, adiabatno hlapilno hlajenje in hlajenje zraka do točke rosišča v eni napravi, je bila nagrajena s 1. mestom v kategoriji Energijsko učinkoviti sistemi hlajenja in klimatizacije z indirektnim hlajenjem.

S 1. mestom je Menerga prejela tudi denarno nagrado v višini 10.000 eur, ki jo bodo namenili za izobraževanje in usposabljanje do 40 vajencev in pripravnikov, čemur v podjetju posvečajo veliko pozornost.

 

Energetsko učinkovita hladilna tehnologija z Adconair Adiabatic Zero GWP – adiabatsko hlapino hlajenje in hlajenje na točko rosišča

Takšna tehnologija hlajenja, ki kot hladilno sredstvo uporablja samo vodo, lahko že popolnoma nadomešča klasične kompresorske hladilne sisteme. Ob tem nima samo pozitivnega učinka na okoljsko ravnovesje, ker ni nastanka in izpustov toplogrednih plinov, temveč se zmanjšuje rabo energije za pogon ventilatorjev skozi celoletno obratovanje za do 10%, ker odpadejo sicer potrebni menjalniki hladilnega sistema kot so:

  •  izparilnik,
  • kondenzator ali
  • vodni hladilniki.

Ta tehnologija hlajenja v prvem delu protitočnega ploščnega toplotnega izmenjevalnika uporablja sistem indirektnega, adiabatnega hlapilnega hlajenja s katerim se zunanji zrak že v veliki meri ohladi.

V drugi polovici toplotnega izmenjevalnika pa je vgrajeno t.i. hlajenje na točko rosišča. V tem procesu, del že ohlajenega zunanjega zraka po izstopu iz toplotnega izmenjalnika vstopi v toplotni izmenjalnik kot procesni zrak in v protitoku v toplotnem izmenjalniku še dodatno navlaži in ohladi sveži vstopni zrak. S tem se doseže dodatno ponovno indirektno hlapilno hlajenje.

Razlika od konvencionalnih sistemov je v tem, da najnižja možna temperatura vtočnega zraka ni več odvisna od temperature vlažnega termometra odtočnega zraka, temveč od temperature vlažnega termometra predhlajenega zunanjega zraka.

Delež procesnega zraka je približno 50% nazivnega pretoka in se neprenehoma regulira, da se vzdržuje konstantna temperatura vtočnega zraka.

Takšna rešitev omogoča učinkovito obvladovanje toplotnih obremenitev klimatiziranih prostorov, celo v primeru velikih obremenitev zaradi vlage v prostoru (visokih latentnih obremenitev).

 

76er_Adiabatic_Zero_GWP

Menerga Adconair AdiabaticzeroGWP brezogljična  tehnologija hlajenja, ki temelji na hibridnem, adiabatnem hlapilnem hlajenju – zmagovalka na 6. »Deutscher Kältepreis 2018«

 

Potrebujete več informacij?

Vas zanima več o družini naprav Adconair Adiabatic?  preverite na tej povezavi: Adconair Adiabatic Zero GWP – adiabatsko hlapino hlajenje ali pa nam pišite na info@menerga.si.

VAS ZANIMA ADIABATSKO HLAJENJE?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search