Danijel Muršič v oddaji Poslovni mikrofon na Radiu Maribor: Predstavitev inovacije Rewatemp in Hydrotemp

 In celostne rešitve plitve geotermalne energije, Dogodek, Energetska učinkovitost, hladilni agregat, Obnovljivi vir energije, Obnovljivi viri, Ogrevanje sanitarne vode, plitva geotermalna energija, Toplotna črpalka, Učinkovita raba energije

Štajerska gospodarska zbornica je v sklopu nacionalnega izbora najboljših inovacij izvedla projekt izbora najboljših inovacij podravske regije. Letos so podjetja prijavila 19 inovacij, najboljše v tem koncu Slovenije bodo razglasili 21. junija na Ptuju.

dan-inovativnosti-2022-z-inovacijami-presegamo-meje

Svojo inovacijo Rewatemp + Hydrotemp je predstavilo tudi naše podjetje Menerga, ki s svojo inovacijo ustvarja zeleno energijo za ogrevanje in hlajenje stavb s pomočjo geotermalne energije. Kot je inovacijo predstavil direktor Menerge, Danijel Muršič “Gre za cirkularno rešitev oskrbe objektov z ogrevalno in hladilno energijo ter energijo za pripravo sanitarne tople vode pri čemer za ta namen izkoriščamo izključno plitvo geotermalno energijo.Plitva geotermalna energija, ki jo v tem kontekstu obravnavamo je energija zemljine odprtih vodotokov, jezer, morja do globine 200m.”

Inovacija je uporabna na vseh javnih in poslovnih objektih večjih od 800 m2. Veliki objekti imajo na vkljub pogostejšim energetskim sanacijam, ki zmanjšujejo stroške obratovanja še vedno precejšnje stroške.”

“Energetska sanacija pomeni samo zmanjšanje porabe energije, mi pa govorimo o pripravi energenta. Če naredimo prihranek energije z izolacijo z dobrimi prezračevalnimi napravami, ki vrnejo preko 90% energije je to prvi del naloge, drugi del naloge, ki ga mi obravnavamo je pa ta da to potrebno energijo pripeljemo do čim manj potrebne vložene energije, ki je v našem primeru električna energija.”

geotermalne-toplotne-crpalke-menerga-celostna-resitev-rewatemp-hydrotemp-domel

“V praksi to izgleda tako, da gre za cirkularno rešitev z dvema enotama 

  • hibridna toplotna črpalka in
  • hidravlična enota.

Hibridna toplotna črpalka pripravlja energijo, hladilno in ogrevalno energijo, energijo za pripravo sanitarne tople vode, hidravlična enota pa skrbi za to da geotermalni energent bodisi v obliki zemljine vode, morja ali reke ali vode iz geosond pride na pravo mesto v napravo. In to je sistem, ki je postavljen, narejenih je kar nekaj aplikacij ne samo v Sloveniji – ena od teh je v Domelu, ki je svojo kotlovnico na fosilna goriva – na les zamenjalo s tem sistemom in so izjemno zadovoljni.”

“Z inovacijo poleti hladimo in pozimi ogrevamo. Ko je zima in potrebujemo ogrevalno energijo, takrat hidravlična enota poskrbi, da, če delamo s plitvo geotermalno energijo v obliki podzemne vode počrpa vodo iz vodnega sloja preko toplotnih menjalnikov v hidravlični enoti, distribuira energijo do toplotne črpalke. Toplotna črpalka to energijo, ki je na temperaturi cca 10-12 °C pretvori v energijo na višjo temperaturo, dvigne temperaturo na približno 45°C in potem to distribuira v zgradbo, na obstoječ sistem ogrevanja oz. priprave energije za prezračevalne naprave. V tem času toplotna črpalka s tem ko jemlje energijo iz vode hladi zemljino v kateri se nahaja ta voda.

Poleti pa pričnemo uporabljati hladilno energijo. Hibridna toplotna črpalka pripravlja hladilno energijo ampak kot višek – stranski produkt je toplotna energija, ki jo vrnemo nazaj v zemljino preko hidravlične enote in na tak način s pretokom vode v spodnjem sloju v zemljini tam akumuliramo to toploto in ko zopet pride zima in pričnemo ogrevati objekt potem s pomočjo vode, ki teče skozi to ogreto zemljino, ki smo jo čez poletje segreli, vrnemo to energijo nazaj preko hidravlične enote v toplotno črpalko.”

Učinek je manjša poraba električne energije. Če toplotna črpalka dobi izvor energije na višji temperaturi na okoli 15-16°C, to pomeni bistveni manjši vložek električne energije. Sistem je narejen tako, da v veliki meri zasleduje cilje o samozadostnost zgradb.” Inovacijo smo v podjetju razvijali 5 let.

Menerga naprava_merilnica Domel_klimatizacija
Rewatemp_Toplotna črpalka in hladilni agregat v eni kombinirani napravi

Kot je še povedal direktor Menerge, Danijel Muršič, je za implementacijo na trgu z obzirom na trenutno situacijo, ki je v svetu je ta sistem zelo aktualen. “Zavedati se moramo, da je to nujno in potrebno. Spremeniti se bo morala naša miselnost, saj preprosto fosilnih goriv več ne bo in bomo morali na to gledati kot neko rešitev, kot energijo, ki jo imamo pod sabo.”

“Da se tega zavedamo bomo morali najprej spremeniti našo miselnost. Morda je danes plin najcenejši. Narediti en sistem, ki bo zajemal energijo iz globine 150m ni tako enostavno, kot priklopiti plin ampak ko plina več ne bo, se moramo zavedati da gremo v drugi smeri in obnovljiv vir energije, ki je v obliki te geotermalne energije je pod nami pod nogami, hkrati pa predstavlja tudi akumulator. Zavedanje ljudi mora iti v tej smeri.”

Investicija v Menergin sistem se danes povrne v dobrih 4ih letih. Zanimanje na trgu je pri projektantskem delu javnosti kar veliko, na hrvaškem je zanimanje izjemno veliko, saj smo kar nekaj objektov opremili s tem sistemom, v Sloveniji so mogoče malo bolj zadržani ampak se premika naprej.”

“V tem kontekstu samo že naredili veliko Webinarjev, s katerimi obveščamo vso javnost – od projektantov do investitorjev. Želimo priti v razmišljanje tudi na drugih nivojih. Gospodarski nivo,  tudi usmeritev države v kateri smeri gremo v kontekstu priprave energentov oz priprave energije za objekte, je v tem hipu zelo pomembno.”

Prispevek lahko v celoti poslušate v spodnjem videu.

TVOJ NASLEDNJI KORAK

Naročite se na…

Stopite z nami v…

Sledite nam na…

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search