Predstavitev: Samooskrbna stavba Ameriška Internacionalna Šola Zagreb (AISZ)

 In Dogodek, Obnovljivi viri, Strojnica, Toplotna črpalka

Ameriška Intenacionalna Šola Zagreb – Samooskrbna zgradba!

Za nami je uspešen dogodek predstavitve stavbe Ameriške Internacionalne šole v Zagrebu (AISZ), ki je svoja vrata odprl pred slabim mesecem. Pri njeni izgradnji je sodelovalo tudi podjetje Menerga, ki je poskrbelo za trajnostno energetsko rešitev, ki vključuje pripravo grelnega in hladilnega energenta z Hibridno toplotno črpalko Rewatemp, s pomočjo obnovljivega vira-podzemne vode, sistem talnega ogrevanja/hlajenja, ogrevanja in hlajenja z ventilatorskimi konvektorji, ogrevanja in hlajenja s klimatskimi napravami, dvostopenjsko ogrevanje sanitarne vode, centralno nadzorni sistem in strokovno podporo projektantom za izpeljavo takšnega zahtevnega projekta. Pretežno se koristi pasivno hlajenje, v visoki letni sezoni pa po potrebi tudi aktivno hlajenje. Potrebna primarna električna energija za delovanje objekta se proizvaja s sončno elektrarno, instalirano na strehi objekta.

Koncept energetske zasnove zgradbe omogoča doseganje ničelnih emisij škodljivih plinov v ozračje, koncept samooskrbne stavbe pa jo postavlja med eno najbolj energetsko učinkovitih zgradb v regiji.

Dogodek je bil predvsem zanimiv za projektante, arhitekte in inženirje, ki se dnevno srečujejo s podobnimi vprašanji o energetski učinkovitosti.

Predstavljena je bila pot k samooskrbni stavbi in energetsko varčna klima oprema ter različni triki za izboljšanje energetske učinkovitosti zgradbe.

 

?: Filip Mijić

Dogodek je otvoril direktor šole g. Paul Buckley. V pozdravnem nagovoru je povedal, da je podjetje Menerga uspešno izpeljalo izjemno kompleksen energetski projekt in uspešno pretvorilo njihovo vizijo v realnost. Dodal je, da je bilo slednje izpeljano v rekordnem času 13-ih mesecev, kar je za tak projekt skoraj “nemogoče”.

Za g. Buckleyem je nastopil g. Željko Bertić, projektant – sodelavec, ki je bil nepogrešljiv na projektu AISZ. Občinstvo je naslovil s predavanjem “Merilna samooskrbnosti v Evropi – ogljična nevtralnost”. V predavanju je prikazal, da zgradba AISZ ne samo dosega Evropska merila samooskrbnosti, ampak jih presega.

Bertić je ob koncu predavanja podal primerjavo med novo odprtim hotelom Crowne Plaza Copenhagen Towers in AISZ. Za primerjavo je povedal, da izjemno popularen zgled samooskrbne zgradbe Crowne Plaza Copenhagen Towers porabi 42,6 kWh/m2 energije na leto, medtem ko AISZ porabi le 31,6 kWh/m2 energije na leto!

Za tem je nastopil direktor podjetja Menerga, Danijel Muršič, ki je predstavil tehnologijo naprave Rewatemp, ki omogoča doseganje tega nivoja samooskrbnosti. V predstavitvi je na kratko zaokrožil glavne prednosti, ki omogočajo nadpovprečno visok energetski prihranek, ne da bi pri tem znižali bivalno udobje v zgradbi.

Po tem smo udeležence v manjših skupinah popeljali na obhod stavbe, kjer si je bilo mogoče od blizu ogledati: strojnico, vrtine, šolske prostore, telovadnico ter številne druge tehnične detajle. Po dogodku v času druženja pa so naši inženirji, ki so bili prisotni z veseljem odgovorili na vsa zastavljena vprašanja.

 

Hibridna naprava – toplotna črpalka in hladilni agregat

V strojnici objekta sta dve hibridni toplotni črpalki Rewatemp. Sistema sta namenjena pripravi grelne vode za ogrevanje objekta, ogrevanju sanitarne vode in pripravi hladilne vode za hlajenje objekta. Napravi delujeta preko obnovljivih virov energije – v tem primeru preko vtine. V zgradbi so poleg dveh naprav Rewatemp tudi zalogovnik vode AccuTemp ter akumulatorji sanitarne vode SaniTemp.

 

Centralno nadzorni sistem

Celotna zgradba uporablja najsodobnejšo tehnologijo, ki je povezana v CNS (centralno nadzorni sistem) preko katerega lahko spremljajo in upravljajo s podatki o:

 • Prostorski regulaciji (ogrevanje in hlajenje prostora, prezračevanje učilnic),
 • Prezračevanju in klimatizaciji športne dvorane in predavalnice (Blu-Boksa),
 • Toplotni postaji (dve toplotni črpalki in trije razdelilci energije),
 • Zunanji razsvetljavi,
 • Gretju žlebov,
 • Prevzemu merilnikov porabe energije,
 • Sončni elektrarni (120 kW foto celic).

 

    

 

Slike iz dogodka

 

?: Filip Mijić

 

Zanimivosti o Ameriški šoli

 • Zgradba Ameriške šole ima porabo energije 31,6 kWh/m2 na leto.
 • Šola nudi izobraževanje v angleškem jeziku otrokom v starosti od 3 do 18 let, kar pomeni, da so v njej otroci vključeni v vrtec, osnovno šolo in srednjo šolo.
 • Ameriška mednarodna šola je prvenstveno namenjena otrokom ambasadorjev in otrokom tujih staršev, ki na Hrvaškem živijo zaradi delovnih obveznosti, vendar sprejema tudi domače otroke, teh je okoli 30%.
 • Nova zgradba šole bo povečala kapacitete že obstoječe šole, ki se nahaja na drugi lokaciji in sicer iz sedanjih 270 učencev iz 36 držav na 480 učencev.
 • Na razpolago bodo: vrtec, osnovna šola, srednja šola.
 • V okviru učilnic so tudi učilnice za kemijo, fiziko, biologijo, glasbeni pouk, prostor za snemanje, plesni studio, delavnice za mehaniko in predelavo lesa. Zunaj objekta so še nogometno in rokometno igrišče ter atletska steza.
 • Po vzoru na ameriške šole bo tudi v tej šoli dovolj odprtih površin, ki niso le hodniki, ampak prostori za učenje.
 • Šola nudi srednješolsko diplomo, katero priznavajo vse fakultete na svetu.

VAS ZANIMA IZRABA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search