Projektiranje kuhinje predstavlja izziv za vsakega projektanta. Profesionalne kuhinje so namreč toplotno  izjemno obremenjen prostor, ki se sooča z nenadnimi obremenitvami – visoka količina vroče pare, ki se pojavi iz gril plošče, izhlapevanje tekočin iz loncev ob vretju, visoki temperaturni »sunki«, ki prihajajo iz pečic …

Delo v kuhinji postane še težje ob visokih poletnih temperaturah. Pri tem je potrebno še poskrbeti, da se vonjave, ki se pojavljajo v kuhinji, ne širijo v druge prostore. Vse to so izzivi, ki jih mora projektant razumeti in rešiti ko gre za projektiranje profesionalne kuhinje.

Z dobro načrtovanim projektiranjem kuhinje lahko projektant poskrbi, da bodo ljudje, ki morajo cel dan delati v kuhinji delali v prijetnih bivalnih pogojih (optimalna temperatura in optimalna vlaga glede na razmere) in da bo hkrati takšna kuhinja energetsko učinkovita in porabila manj denarja za svoje obratovanje.

Kako vemo, da je to mogoče? Ker takšne kuhinj projektiramo tudi sami pri podjetju Menerga. Vemo, da optimalna rešitev kuhinje ni enostavna, je pa dosegljiva.

Projektiranje kuhinje – od A do Ž

Projektiranje kuhinje, ki ga nudimo pri podjetju Menerga obsega novogradnje in tudi rekonstrukcije in energetske izboljšave obstoječe profesionalne kuhinje.

Pri projektiranju kuhinj vedno zavisi ali gre zgolj za projektiranje kuhinje v objektu ali pa je kuhinja del večjega objekta (npr. šole, doma starejših občanov …) in s tem tudi večjega projekta.

Projektiranje samostojne profesionalne kuhinje

Pri projektiranju kuhinje za naše naročnike najpogosteje poskrbimo za naslednjo dokumentacijo, načrte in sheme, ki obsegajo:

  • idejni projekt (IP) ali idejno-svetovalni projekt ali zgolj idejni koncept,
  • projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje (PZI),
  • projektno dokumentacijo izvedenih del (PID),

V tem primeru za naročnika izdelamo nek osnoven preliminarni idejni projekt (IP) ali še nekoliko manj obsežen idejni koncept iz katerega je naročniku razumljiva idejna rešitev njegove profesionalne kuhinje.

Pri projektiranju zgolj profesionalne kuhinje se iz projekta izpustijo faze: idejne zasnove za pridobitev projektnih pogojev (IZP), priprava projektne naloge (PN) in projektna dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD).

projektiranje-kuhinje-hotela-strojne-instalacije-prezracevanje-rekuperacija

Projektiranje kuhinje – primer načrta z vrisanimi kanali in prezračevalnim stropom.

Projektiranje profesionalne kuhinje kot dela večjega objekta

V primeru, da je kuhinja del večjega projekta oz. takrat, ko se poskrbi za projektiranje celotne stavbe, se pri projektiranju upošteva – poleg zgoraj omenjenih –  tudi naslednje faze:

  • idejno zasnovo za pridobitev projektnih pogojev (IZP),
  • pripravo projektne naloge (PN),
  • projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD).
projektiranje-kuhinje-strojnih-instalacij

Projektiranje kuhinje – primer načrta z vrisanimi kanali in prezračevalnim stropom.

Kaj svetujemo?

Pri podjetju Menerga projektiramo strojne instalacije in elektro instalacije kuhinje. Naša prednost pa je, da na kuhinjo gledamo kot na energetsko celoto, kjer je mogoče prihraniti energijo tako pri strojnem delu kakor tudi pri elektro delu.

Prezračevanje kuhinje rešimo tako, da:

  • predvidimo optimalni razvod kanalov,
  • predvidimo optimalni zajem zraka v kuhinji,
  • predvidimo optimalni odvod zraka izven kuhinje,
  • Poiščemo in predvidimo ustrezno klimatsko-prezračevalno napravo glede na predviden »budget« investicije: energetsko učinkovito napravo ali visoko učinkovito prezračevalno napravo različnih proizvajalcev
  • Optimalno pozicioniramo prezračevalne naprave in določimo njeno izvedbo,
  • Izberemo ustrezne kuhinjske nape ali profesionalni prezračevalni strop in jih pravilno umestimo v prostor,
  • Načrtujemo elektro regulacijo in krmiljenje naprav (avtomatizacija prezračevalnega sistema),
  • Načrtujemo dodatno požarno zaščito, ki v kuhinji lahko prepreči vnetje maščob …
  • Načrtujemo filtracijo s profesionalnimi UV-C žarnicami in filtracijo z mehanskimi filtri …

Projektiranje kuhinje od nas zahteva, da dosledno upoštevamo smernice nemškega standarda VDI 2052.

prezracevalni-strop-kuhinja-Menerga-Sudluft-2

Kako poteka projektiranje kuhinje?

Proces projektiranja profesionalne kuhinje kot samostojnega projekta:

projektiranje-kuhinje-menerge-profesionalne-kuhinje-2

Celoten proces projektiranja profesionalne kuhinje kot del večjega projekta oz. dela večje stavbe (npr. hotel, vrtec …):

projektiranje-kuhinje-menerge-profesionalne-kuhinje-1

končna rešitev profesionalne kuhinje

Pravilno projektiranje kuhinje rezultira v projektu, ki delujejo tako »na papirju« kakor tudi v praksi. Da si je takšno celostno energetsko rešitev profesionalne kuhinje lažje predstavljati smo pripravili kratek video reference.

Gre za Gostišče Pirat iz Pirana, ki se je odločilo za projektiranje kuhinje pri podjetju Menerga. Kratka predstav rešitve:

Daljša predstavitev rešitve s komentarjem stranke (govori g. Robin Vogrič, Gostišče Pirat):

Celostna rešitev profesionalne kuhinje predstavljena v tem videu se je začela prav z ustreznim projektiranjem.

PROJEKTIRANJE PRI PODJETJU MENERGA

Strokovnost, doslednost in natančnost so naša vodila ko gre za projektiranje kuhinje ali katerega koli drugega objekta (industrijski objekti, proizvodne hale, športne dvorane …).

Za naše stranke se uspešno trudimo že preko 30 let in v strokovnih krogih smo poznani po tem, da kar je zapisano v projektni nalogi zanesljivo deluje tudi v praksi.

Načrte pripravimo tako v 2D  kakor tudi v 3D, in jih izvozimo  v BIM (Building information modeling) tehnologijo.

SE ŽELITE POSVETOVATI, KO GRE ZA PROJEKTIRANJE KUHINJE?

Izpolnite kontaktni obrazec in naš svetovalc vas bo v kratkem kontaktiral in vam priskočil na pomoč.

    Ime in priimek:*

    E-pošta:*

    Podjetje:

    Telefon:*

    Vaše sporočilo:*

    Stopite v stik z nami še danes!

    Kontakt
    Emergency Call

    In case of urgent, feel free to ask questions.

    Start typing and press Enter to search