Prezračevanje kuhinje: Profesionalna kuhinjska napa ali kuhinjski strop?

 In Energetska učinkovitost, Filtracija zraka, Klimatizacija, Klimatske naprave, Komfortna klimatizacija, Kuhinja, Ogrevanje, Prezračevalne naprave, Prezračevanje, Rekuperator, Strojne instalacije, Strojnica, Trajnost, Učinkovita raba energije

V pričujočem prispevku bomo primerjali kakšne prednosti in slabsti imata profesionalna kuhinjska napa in profesionlani kuhinjski prezračevalni strop.

Pri podjetju Menerga zastopamo priznanega nemškega proizvajalca Südluft pri katerem je dobavljiva tako kuhinjska napa kot tudi prezračevalni stop. 

Opažamo, da se zaradi dobrih lastnosti stropa gostinci v zadnjih letih vse pogosteje odločajo za kuhinjski strop, ker je v osnovi učinkovitejši od navadne kuhinjske nape.

Na koncu prispevka je tudi primerjava višine investicije za eno in drugo celsotno rešitev – o tem pa več v nadaljevanju.

1.) Prednosti prezračevalnega stropa in prednosti kuhinjske nape

2.) Primerjava: prednosti in slabosti kuhinjske nape in prezračevalnega stropa

3.) Kakšna je višina investicije profesionalne kuhinjske nape v primerjavi s kuhinjskim stropom?

4.) Prezračevanje kuhinje – celostna rešitev

 

1.) Prednosti prezračevalnega kuhinjskega stropa in prednosti kuhinjske nape:

Pri podjetju Menerga zastopamo tako profesionalne kuhinjske nape podjetja Südluft kakor tudi profesionalne prezračevalne stropove – prav tako – podjetja Südluft. Gre za nemškega proizvajalc, ki zagotavlja izdelke visoke kakovosti. Südluft predstavljajo varno izbiro, ki ima doglo življenjsko dobo.

suedluft-logo

Prednosti, ki jih ima profesionalna kuhinjska napa, ki predstavlja kalsično rešitev odvajanja zraka v kuhinji:

  • nižja investicija v primerjavi s prezračevalnim stropom (cca.10-15%);
  • hitrejša, enostavnejša montaža;
  • hitrejša dobava.
profesionalna-kuhinjska-napa-suedluft-menerga-1
profesionalna-kuhinjska-napa-suedluft-menerga-2

Prednosti, ki jih ima profesionalni prezračevalni strop:

  • zaradi namestitve prezračevalnega kuhinjskega stropa se prepreči širjenje vonjav iz kuhinje;
  • prezračevalni strop vsebuje ultra vijolične žarnice (UV žarnice), ki zagotavljajo višji nivo higiene (dezinfekcija). UV žarnice oz. UV-C sistem uspešno preprečuje možnost požara, saj razgrajuje preostale maščobe v obtočnem zraku;
  • prezračevalni strop v primerjavi s kuhinjsko napo zagotavlja precej boljše delovne pogoje, boljšo osvetljenost kuhinjskega pulta in optimalno gibanje zraka (na ustreznih mestih predvidimo namestitev elementov za regulacijo zraka, s katerimi smo uravnovesili sistem prezračevanja zraka – na ta način dosežemo enakomerno vpihovanje in ustrezno število menjave zraka);
  • vzdrževanje in čiščenje sta enostavna.

V osnovi pomeni, da namestitev prezračevalnega kuhinjskega stropa Südluft pripomore k izboljšavi izkušnje gosta v restavraciji in delovnih pogojev zaposlenih v kuhinji.

profesionalni-kuhinjski-prezracevalni-strop-sudluft-menerga-2
profesionalni-kuhinjski-prezracevalni-strop-sudluft-menerga-1

2.) Primerjava: prednosti in slabosti kuhinjske nape in prezračevalnega stropa

V spodnji tabeli izpostavljamo poglavitne prednosti in slabosti, ki jih ima profesionalna kuhinjska napa v primerjavi s tistimi, ki jih ima kuhinjski strop.

 
KUHINJSKA NAPA PREZRAČEVALNI STROP
Tip rešitve gre samo za izdelek, za izvedbo potrebuje še druge prezračevalne elemente  celostna sistemska rešitev, kjer so vključeni vsi elementi
Zajem zraka neposredno pod napo zajem zraka po celotnem prostoru
Nalaganje maščob na kuhinjskih površinah delno preprečuje, ampak ponekod se maščoba še vseeno nalaga v celoti preprečuje, maščobo ustavijo posebni filtri
Razsvetlitev prostora točkovna razsvetljitev, pomanjkljiva (padajo sence) enakomerna po celotnem prostoru (brez senc)
Razkuževanje / dezinfekcija  opcijsko

(UV žarnice)

 opcijsko

(UV žarnice)

Čiščenje  zahtevnejše zaradi neravnih linij kuhinjske nape enostavno zaradi ravnih linij kuhinjskega stropa
Preprečitev širjenja vonjav v druge prostore ne, ker ne zajema celotnega zraka da, ker na večih mestih zajema zrak in sproti dovaja sveži zrak
Gibanje zraka samo neposredno pod napo  enakomerno po celotnem prostoru
Ugodje delovnega okolja nižje ugodje, ker se zaposleni z glavo dotikajo nape, napa “meče” svojo senco na kuhinjski pult višje ugodje,  ker je kuhinjski strop pozicioniran višje, svetloba je razpršena, ni senc na kuhinjskih povšrinah
Posega v prostor da, pozicionirana nižje ne, pozicioniran višje
Sence na pultu da, zaradi točkovne osvetlitve ne, brez senc = svetel prostor
Višina investicije 3/5 4/5
Obseg rešitve zgolj napa za zajem zraka, 1 izdelek elementi za zajem zraka, aerosolni izločevalniki, prezračevalni elementi za dovod / odvod svežega zraka, razsvetljava, UV dezinfekcija, prezračevalna naprava (!)itd.

 

3.) Kakšna je višina investicije v rešitev profesionalne nape v primerjavi s kuhinjskim stropom?

V nadaljevanju strokovnjak podjetja Menerga, Bojan Gavez, odgovarja na vprašanje o višini razlike v investiciji za eno ali drugo rešitev:

Gavez: “Če gledamo samo na strošek nakupa profesionalne kuhinjske nape v primerjavi s prezračevalnim  kuhinjskem stropom je potrebno poskrbeti, da primerjamo ekvivalentno. Ti dve rešitvi s težavo primerjamo, saj gre enkrat za celostno sistemsko rešitev (kuhinjski strop), drugič pa zgolj za izdelek (napa).

Potrebno je upoštevati, da pri prezračevalnem kuhinjskem stropu dobimo v eni rešitvi vse dovodne elemente in vso dodatno razsvetljavo. Vsega tega pri napi ni všteto v ceno. Zato je za primerjavo teh dveh rešitev potrebno prišteti še: vso potrebno razsvetljavo v kuhinji, vse dovodne oz.  vpihovalne elemente s katerimi dovajamo zrak v prostor. Šele takrat lahko ekvivalentno primerjamo višino investicije.

Generalno je prezračevalni kuhinjski strop dražji od  profesionalne kuhinjske nape. Toda le za 10-15%! Ta razlika se hitro povrne v smislu kvalitetnih bivalnih in delovnih pogojev. Najpogosteje že boljši delovni pogoji gostincem odtehtajo to malo razliko v ceni investicije, saj je delo v kuhinji na prijetni temperaturi bistveno bolj udobno.

Če v obzir vzamemo še učinkovitost prezračevanja, potem je kuhinjski strop absolutni zmagovalec. Strop je bistveno bolj energetsko učinkovit. Mogoče ga je tudi lažje očistiti in enostavneje vzdrževati. Ko vzamemo vse to v obzir, ugotovimo, da je prezračevalni strop v bistvu ugodnejši. In zaradi tega je vedno bolj popularen pri gostincih.

Dejstvo je, da se gostincem potem tudi ni potrebno ubadati s tremi različnimi dobavitelji, ampak lahko vse uredi z enim dobaviteljem. Tudi to je močan faktor pri odločitvi, saj odpade koordinacija različnih izvajalcev za napo, dovodne elemente, prezračevalno napravo in razsvetljavo.”

 

4.)  Prezračevanje kuhinje – celostna rešitev Südluft

Celostna rešitev prezračevanja kuhinje vsebuje komponente prezračevalne naprave in prezračevalnega stropa. V podjetju Menerga svetujemo in tudi pripravimo celostno rešitev, ki obsega:

Celostna rešitev prezračevanja kuhinje je naravnana k energetsko varčnim ukrepom. Kot že omenjeno se za prezračevanje kuhinj priporoča klimatsko-prezračevalna naprava Menerga Adsolair. Naprava zgotavlja potrebno količino zraka ter temperaturo zraka, katero zagotovi s sistemom rekuperacije – vračanje energije (toplota).

Kot že omenjeno, napravo odlikuje sistem (rekuperacija) za vračanje energije (toplote), vsebuje kar dvojni rekuperator in dodatno omogoča adiabatsko hlapilno hlajenje. Zaradi vseh teh procesov je energetski izkoristek te naprave kar 85%.

Celostna rešitev prezračevanja kuhinje je skladna s predpisanimi smernicami VDI 2052 in SIST EN 16282-1:2017.

Pri podjetju Menerga lahko dobite oboje, tako kuhinjski strop, kot tudi kuhinjsko napo.

Prezračevanje kuhinje je danes tako pomembno, kot kvaliteta in postrežba hrane v restavraciji. Gosti si v restavraciji želijo, da je ambient prijeten, hrana dobra in da se neprijetne vonjave ne širijo iz kuhinjskega prostora po drugih delih restavracije. Želijo tudi, da je izkušnja z obiskom v določeni restavraciji odlična in na to vplivajo različni dejavniki. Uporaba kuhinjskega prezračevalnega stropa in kuhinjske nape sta le ena izmed mnogih dejavnikov, ki pripomoreta k boljši izkušnji gosta v restavraciji.

Zaključimo lahko s trditvijo, da je prezračevalni kuhinjski strop vsekakor boljša izbira iz vidika funkcionalnosti, vzdrževanja, estetike, higiene, porabe energije. Medtem ko je strošek investicije relativno primerljiv s profesionalno kuhinjsko napo.

Načrtujete prezračevanje kuhinje? Stopite v stik s svetovalcem!

SE ŽELITE PREPRIČATI NA LASTNE OČI?

Nekajkrat v letu organiziramo tudi voden ogled, kjer si je mogoče od blizu ogledati takšne in podobne primere prezračevanja kuhinje. Vas bi utegnilo kaj takega zanimati?

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search