Podjetje Menerga na “Podnebnem štrajku”

 In Energetska izkaznica, Energetska učinkovitost, Energetski zakon, Evropska direktiva, Obnovljivi viri, Ogrevanje, Okolju Prijazno, Toplotna črpalka, Trajnost, Učinkovita raba energije

Podjetje Menerga na “Podnebnem štrajku”

Podnebni “štrajk”

Navdihnjeni in željni sprememb smo tudi zaposleni v podjetju Menerga. Zato smo se 27. septembra ob 11:55 vsi zaposleni udeležili podnebne stavke – »Podnebni Štrajk«, h kateri smo pozvali tudi svoje stranke ter podjetja iz lokalne skupnosti. Želeli smo biti del iniciative iz 150-ih držav po svetu, kjer so se v tednu od 20. do 27. septembra odvijali protesti, namenjeni opozarjanju politike za zaščito okolja in aktivne ukrepe zoper segrevanja podnebja. Stavko je organizirala iniciativa Mladi za podnebno pravičnost, ki tematiko podnebne oz. širše okoljske pravičnosti razumejo, kot zavzemanje za dostojno življenje na ohranjenem planetu.

Odgovornost do okolja bi morala biti ena izmed temeljnih vrednot vsakega posameznika

Pri podjetju Menerga smo se odločili, da podpremo mlade in se pridružimo protestu. To smo storili, ker je odgovornost do okolja temeljna vrednota podjetja Menerga. K stavki smo pozvali tudi celotno skupnost (podjetja iz cone Tezno) ter tudi svoje stranke in poslovne partnerje.

»Odgovornost do okolja je temeljna vrednota podjetja Menerga, zato smo se tudi mi odločili, da podpremo akcijo ozaveščanja o podnebnih spremembah v lokalni skupnosti in se kot podjetje udeležimo demonstracij«, je izjavil direktor Danijel Muršič.

Prepričani smo, da se bo moralni kompas celotne družbe premaknil, ko bo okoljska agenda prioriteta politike, podjetij in posameznika. »Verjamemo v moč velikih ukrepov, kakor tudi majhnih gest posameznika. To je pot do zelene družbe«, je dodal Danijel Muršič.

Zakaj »Podnebni štrajk«?

Namen stavke je, da državljani opozorimo svoje politike, da je težava resnejša, kot jo trenutno obravnavajo ter, da je upočasnjevanje globalnega segrevanja prioriteta, ki jo je potrebno konkretneje nasloviti.

»Vsi se moramo zavedati, da je to delo, ki ga opravljamo naše poslanstvo, in to ni samo tisto, kar delaš v službi, to je tudi tisto, kar delaš doma. Se mi zdi, da je prav, da se ljudje zavemo, da ni tega, da bi v službi delal eno, doma pa drugo. Dejansko 24 ur na dan živimo to in moramo skrbeti, da bodo zanamci živeli v čudovitem okolju,« dodaja vodja tehnično-prodajnega sektorja in namestnik direktorja Menerga Bojan Gavez.

Podnebne spremembe so realnost

Po vsem svetu so se v septembru začeli množični podnebni protesti, s katerimi želijo predstavniki vseh generacij vplivati na odločitve ZN (Združenih narodov). Podnebne spremembe že terjajo svoj davek, saj milijone ljudi trpi zaradi katastrofalnih posledic. Dolgotrajne suše v podsaharski Afriki, vročinski valovi, ki rušijo temperaturne lestvice in uničujoče tropske nevihte predstavljajo le del težav, ki jih povzročajo podnebne spremembe. Vlade morajo nujno sprejeti ukrepe za zmanjšanje toplogrednih plinov v ozračje, saj se bodo v nasprotnem primeru vremenski pojavi še poslabšali.

Foto: Li-An Lim

Na vse to in še več opozarja švedska aktivistka Greta Thunberg, ki je s svojo iniciativo »Petki za prihodnost« (FFF-FridaysForFuture) navdihnila globalno gibanje. Le to je nastalo leta 2018, ko je takrat 15-letna Greta 3 tedne protestirala pred švedskim parlamentom, saj le ta ni sprejel potrebnih ukrepov za zmanjšanje podnebne krize. Svojo zaskrbljenost je vsak dan delila na socialnih omrežjih in kmalu postala svetovno znana okoljska aktivistka.

 

VAS ZANIMA IZRABA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search