Predelava, nadgradnja in posodobitev starih klima naprav

 In Bazenska klimatizacija, Klimatizacija, Klimatske naprave, Komfortna klimatizacija, Prezračevalne naprave, Prezračevanje, Storitve, Strojne instalacije, Strojnica, Trajnost

Posodobitev starih klima naprav

Primer predelave klimatske naprave

Za našo stranko smo posodobili in predelali napravo Menerga ThermoCond 244601, ki smo jo vgradili leta 1996. Cilj predelave je bila posodobitev na trenutno stanje tehnike. Tehnika je namreč v zadnjih dveh desetletjih – od leta 1996 pa do danes – bistveno napredovala, kar omogoča izboljšavo energetske učinkovitosti. Kljub temu smo lahko obstoječo napravo brez težav nadgradili.
Na osnovi meritev na objektu in upoštevanju osnovnih podatkov naprave smo pripravili rešitev za posodobitev ključnih komponent:

  • zamenjave ventilatorjev; ki smo jih nadomestili z novejšimi in energetsko učinkovitejšimi,
  • nadgradnja avtomatizacije naprave; kjer smo posodobili krmilnike in regulacijo naprave ter dobavili novo elektro omarico,
  • posodabljanje senzorike,
  • menjava motornih pogonov na žaluzijah oz. loputah za regulacijo zračnih tokov.

Vse komponente bistveno pripomorejo k dodatnemu zmanjšanju porabe energije in stroškov obratovanja. Hkrati pa je potrebno poudariti, da smo pri tem popolnoma ohranili:

    • celotno ohišje naprave, ki še vedno odlično tesni,
    • celotno napravo brez vibracij, saj ventilatorje ustrezno zbalansiramo oz. uravnovesimo njihovo vrtenje,
    • rekuperator, ki še vedno zagotavlja relativno visoko stopnjo energetske učinkovitosti pri vračanju energije,
    • grelnik.

To je pomemben doprinos k zmanjšanju obremenitve okolja in dejanski trajnosti. Saj ohišja, rekuperatorja in grelnika ni potrebno zavreči, razgraditi in nadomestiti. S tem smo dodatno podaljšali življenjski cikel teh komponent naprave.

Zakaj in kdaj ja čas za posodobitev klimatske naprave?

Našim strankam priporočamo nadgradnjo naprav starejših od 20 let. Medtem ko je nekatere rezervne dele še mogoče dobaviti tudi za starejše klima naprave, je vedno več nadomestnih delov posodobljenih do te mere, da lahko bistveno izboljšajo njeno energetsko učinkovitost. Zaradi tega jih je smiselno zamenjati. Primer dobre prakse predstavlja zamenjava starih jermenskih ventilatorjev z modernimi EC ventilatorji, ki za svoje obratovanje porabijo cca. 20% manj električne energije. Te dele naprave je vsekakor smiselno posodobiti.

Prav tako pa je nadgradnja tudi včasih nuja, saj za določene dele naprave ni več mogoče zagotoviti vseh nadomestnih delov, saj so novejši popolnoma nadomestili stare. Primer v obstoječi predelavi je bila regulacija in senzorika, za katero se nadomestni deli več ne proizvajajo. To je posledično zahtevalo nadgradnjo z digitalno regulacijo.

Predelava starih klima naprav iz 1996 na novo stanje 2016 - Menjava starih jermenskih ventilatorjev z novimi EC ventilatorji

Predelava starih klima naprav iz 1996 na novo stanje 2016 – Menjava starih jermenskih ventilatorjev z novimi EC ventilatorji

Menjava ventilatorjev

Stare radialne ventilatorje s spiralnim ohišjem in jermenskim pogonom smo nadomestili z novimi prosto tekočimi ventilatorji z EC motorjem (elektronska komutacija). Nova ventilatorska tehnika, ki je bistveno bolj energetsko varčna, za svoje delovanje porabi še manj elektrike. Prihranek pri ventilatorjih z EC motorjem se giblje okoli 20% električne energije.

Pri napravi je bilo potrebno poskrbeti za ekvivalentne delovne točke (za količino zraka in tlake), nove pregradne (delilne) plošče, kakor tudi namestiti fleksibilni priključek za vtočni zrak, ki smo ga izmerili, izdelali in vgradili.

Prednosti novih EC ventilatorjev v primerjavi z jermenskimi ventilatorji so:

  • 20% manjša poraba električne energije pri obratovanju ventilatorjev,
  • mehek zagon oz. odsotnost konic pri zagonu, zaradi česar je obraba materiala manjša; el. konice pa povsem odpadejo,
  • tišje delovanje naprave, saj so novi ventilatorji manj hrupni.
Nadgradnja elektro omarice, regulacije in krmiljenja - Posodobitev avtomatizacije klima naprave iz leta 1996

Nadgradnja elektro omarice, regulacije in krmiljenja – Posodobitev avtomatizacije klima naprave iz leta 1996

Zamenjava elektro omarice z DDC regulacijo in krmiljenjem

Naprava je dobila v celoti tudi nov elektro načrt glede na katerega smo na novo kablirali in izdelali elektro omarico. Na najnovejše stanje tehnike smo posodobili elektro omarico, ki vsebuje:

  • nov DDC krmilnik naprave Andivi U-DDC, ki je opremljen z Modbus povezavo za interno komunikacijo med krmilnimi enotami in Ethernet (Modbus TCP/IP) priključkom za povezavo na internet,
  • nove I/O enote oz. nove vhodno-izhodne module,
  • novo enoto za upravljanje naprave – skupaj z inteligentnim zaslonom na dotik in prenovljenim uporabniku prijaznim vmesnikom,
  • nove vklopnike (releje), varovalke …

Nova senzorika

V napravah smo zamenjali tudi starejšo manj natančno senzoriko z moderno učinkovito elektronsko senzoriko, ki smo jo povezali na krmilnik naprave, ter s tem omogočili oddaljen dostop do podatkov v realnem času. Slednje nam bo omogočilo, da lahko opravimo diagnozo tudi na daljavo ali odpravimo kakšno motnjo preprosto preko spleta, ne da bi prišli na objekt.

Nadgradnja Elektro Omarice - Regulacija in krmiljenje - Posodobitev Avtomatizacije klima naprave iz leta 1996

Nadgradnja Elektro Omarice – Regulacija in krmiljenje – Posodobitev Avtomatizacije klima naprave iz leta 1996

Menjava motornih pogonov na žaluzijah

Motorne pogone na žaluzijah oz. loputah za regulacijo zračnih tokov smo zamenjali z novejšimi. Ti pogoni so delovali praktično 24/7 in 365 dni v letu in njihova obraba je zahtevala nadomestitev.

 


Rezultat

Rezultat takšne predelave so: zadovoljne stranke. Napravo, ki je delovala 24/7 zadnjih 20 let, smo s tem pripravili na delovanje za naslednjih 20 let. S predelavo smo povišali energetsko učinkovitost. Prav tako pa smo nadgradili tudi avtomatizacijo, ki omogoča spletno komunikacijo, ter posodobili uporabniški vmesnik za uporabniku preprosto in prijazno uporabo.

Pri tem ni bilo potrebno:

  • menjati ohišja naprave, saj je slednje popolnoma brezhibno,
  • menjati rekuperatorja naprave, ki deluje brezhibno,
  • premikati naprave po strojnici,
  • spreminjati kanalov oz. priključkov za odvod in dovod zraka,
  • spreminjati grelnika in njegovih priključkov.

Na tak način smo tudi izjemno zmanjšali CO2 odtis naprave in prizanesli okolju. Takšna predelava je izjemno trajnostna.
Poleg tega smo stranki prihranili veliko stroškov in preglavic, ker:

  • ni bilo dodatne montaže, vrtanja, čiščenja ali drugih posegov v objekt,
  • so bile minimalne motnje v delovanju zgradbe in motnjah delovnega procesa,
  • smo s tem stranki omogočili tudi daljinski dostop do naprave in bistveno boljšo servisno podporo, ki bo zdaj lahko tudi preko spleta.

Pod črto: zagotovili smo brezskrbno in energetsko učinkovito delovanje naprave za naslednjih 20 let. Hkrati pa ocenjujemo, da je zamenjava ventilatorjev in digitalne regulacije oz. avtomatizacije naprave povišala energetski prihranek za njeno obratovanje na cca. 20%.

Katere družine naprav Menerga je mogoče predelati in posodobiti?

Poleg opisane predelave družine Thermocond je mogoče predelati, posodobiti in nadgraditi naprave družin:

Se zanimate za posodobitev ali nadgradnjo klimatske naprave?

Za brezhibno nadaljno delovanje vaše klimatske naprave vam pripravimo predlog za predelavo, dobavo nadomestnih delov in montažo. Za povpraševanje kontaktirajte našo servisno službo.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

VAS ZANIMA VEČ O KLIMATSKIH NAPRAVAH?

Vabimo vas, da stopite v stik z našim prodajno-tehničnim svetovalcem.

Recent Posts
Stopite v stik z nami še danes!

Kontakt

Start typing and press Enter to search